REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
131
A. Norkienė (nuotr. Justinas Auškelis/Fotodiena)

Valstiečiai neatsitraukia ir toliau į Seimo vicepirmininkus teikia Aušrinės Norkienės kandidatūrą. Pati A. Norkienė po susitikimo su Seimo pirmininke Vitorija Čmilytė-Nielsen teigė, kad ji yra nusiteikusi teikti jos kandidatūrą.

131

Valstiečiai neatsitraukia ir toliau į Seimo vicepirmininkus teikia Aušrinės Norkienės kandidatūrą. Pati A. Norkienė po susitikimo su Seimo pirmininke Vitorija Čmilytė-Nielsen teigė, kad ji yra nusiteikusi teikti jos kandidatūrą.

REKLAMA

„Taip, ji nusiteikusi teikti. Suprantu, kad nesiori prasidėti Seimo darbo nuo skyrimų, kur ji pati jaučia, kad galbūt nėra palaikymo daugumoje. Iš dalies, aš ją suprantu“, – sakė A. Norkienė.

Pasak A. Norkienės, palaikymas per kelias dienas neatsirado, tačiau Seimo pirmininkė savo rankose turi sprendimą – teikti ar ne.

Opozicijai skiriama viena vieta į Seimo vicepirmininko, o pretendentai dabar yra du – valstietė A. Norkienė ir socialdemokratas Julius Sabatauskas. Seimo pirmininkė turės nuspręsti, kurį iš jų teikti slaptam balsavimui.

Seimo pirmininkė V. Čmilytė-Nielsen kol kas neatskleidė, kurį kandidatą iš opozicijos teiks.

„Mano pasirinkimas visų pirma susiję su noru, kad teikiami kandidatai sulauktų kuo didesnio palaikymo. Girdžiu ir opozicijos atstovus, kurie nėra labai lankstūs ir nori konkrečių kandidatų.

REKLAMA
REKLAMA

Netrukus užregistruosiu siūlomas kandidatūras. Aš girdžiu, ką sako opozicija, vakar buvau susitikusi tiek su Ramūnu Karbauskiu, tiek ir su Algirdu Sysu, su opozicijos atstovais, tai netrukus paskelbsiu sprendimą

REKLAMA

Tai nebūtų tragedija, ypatingai vertinant tai, kad didžiausia opozicinė frakcija nelabai lanksčiai elgiasi. Kas yra kur kas svarbiau išsirinkus opozicijos lyderį, jie bet kokiu atveju bus atstovaujami Seimo valdyboje“, – sakė V. Čmilytė-Nielsen.

Penktadienį Seimo pirmininkės pavaduotoju patvirtinus Darbo partijos atstovą Andrių Mazuronį, o ne valstiečių frakcijos kandidatę A. Norkienę, kilo ažiotažas. Politikai prakalbo, kad Seime buvo kalbama ir apie ilgametės valstiečių atstovės Rimos Baškienės kandidatūrą į šią poziciją, tačiau viduje ji nesulaukė palaikymo, o iškelta kita mažai žinoma valstiečių kandidatė neįtiko. R. Baškienė pripažino, kad iš tiesų dėl jos kandidatūros į Seimo vicepirmininkus buvo diskutuojama frakcijoje.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak R. Baškienės, tiek valstiečių vedlys Ramūnas Karbauskis, tiek valstiečių atstovė Agnė Širinskienė meluoja, kad apie jos kandidatūros kėlimą į Seimo pirmininko pavaduotojo postą nebuvo kalbama.

„Ponia Širinskienė meluoja, kad mano pavardė nebuvo minima. Ji buvo minima, bet aš pasielgiau, kaip turėjau pasielgti, nenorėdama skaldyti frakcijos. Aš pasakiau: „Gerbiami kolegos, nesipykite, nereikia nesantaikos. Kelkite Norkienės kandidatūrą“, – tv3.lt sakė R. Baškienė.

Pirmadienį Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen pasiūlė didžiausiai opozicinei valstiečių frakcijai paieškoti kito kandidato į parlamento vicepirmininkus: „Ką tik kalbėjau su Ramūnu Karbauskiu ir siūliau pasvarstyti, kad galbūt galėtų būti alternatyva, kuri būtų labiau priimtina platesniam skaičiui frakcijų“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Tikriausiai pirmas atvejis Lietuvos istorijoje, kai tokio dydžio frakcijai nėra pasiūlomas Seimo pirmininko pavaduotojas. Nesu tikras, kad jis bus pasiūlytas rytoj“, – atkirto R. Karbauskis.

Penktadienį buvo patvirtinti du Seimo pirmininko pavaduotojai: konservatorius Jurgis Razma ir darbietis A. Mazuronis. Seimo pirmininkė V. Čmilytė-Nielsen iš viso planuoja turėti šešis pavaduotojus. Dar keturis parlamento pirmininko pavaduotojus tikimasi paskirti šią savaitę. Pagal pirminį susitarimą, dar du Seimo vicepirmininkus turėtų turėti konservatoriai, vieną – Laisvės partija, vieną – kuri nors opozicinė frakcija.

REKLAMA

Karbauskis: „Sugalvojo palikti be pavaduotojo“

R. Karbauskis nustebo išgirdęs, kad V. Čmilytė-Nielsen neatmetė galimybės, jog didžiausios opozicinės Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos atstovui tapus opozicijos lyderiu, socialdemokratams atitektų Seimo vicepirmininko postas.

„Akivaizdu, kad ne asmenyje problema. Sugalvojo valstiečių ir žaliųjų sąjungą palikti be pavaduotojo. Laukiu antradienio, ar čia bus imitacija, ar iš karto nebepasiūlys. Kol kas, pagal tai, ką sako viešoje erdvėje, atrodo, kad nepasiūlys.

Galbūt bijodama viešosios nuomonės jie pasiūlys, o po to atmes. Tuomet atmetinės tol, kol bus kas nors, kas jiems tinka. Mes suprantame, jeigu taip žais – arba kažką pakišinėja mūsų frakcijoje, kaip, pavyzdžiui, R. Baškienę.

REKLAMA

Įsivaizduokite, kaip jai jaustis frakcijos kolegų atžvilgiu, kai sako, kad mums tinka tik ji. Jie bando parodyti, kad ji nelojali. Aišku viena, kad nei ji pati dalyvaus tokiose rinkimuose, nei ją kas nors kels. Frakcija nutaria ir staiga konservatoriai pasako: „Ne, mes norime šitos ir jie tuo pačiu metu atmes mūsų pagrindinę kandidatę be priežasties“, – naujienų portalui tv3.lt sakė R. Karbauskis.

„Niekada nebus kito kandidato“

Anot R. Karbauskio, A. Norkienės kandidatūra į Seimo pavaduotojus buvo suderinta su Seimo pirmininke V. Čmilyte- Nielsen.

„Du kartus žinojo. 11 val. žinojo, kad bus Norkienė ir antrą kartą, kai jau atėjo išrinktoji Seimo pirmininkė. Jokių diskusijų ir kitų pavardžių paminėtų nebuvo ir niekada nebus. Mes aiškiai pasakėme, kad kiti mums neprimetinės savo norų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Baškienės pavardės niekada nebuvo paminėta ir nebus, nes bendru frakcijos sutarimu keliama Norkienė (Aušrinė – aut. past.). Čia nėra jokių diskusijų ir niekada nebus kito kandidato. Tą iš karto pasakau. Nėra priežasčių, kodėl Norkienė mums netiktų. Mes iš gandų žinome, kad Norkienė yra lojali partijai. Jei žmogus yra lojalus partijai ir jis netinka, tokiu atveju, visi netinka. Arba reikia daryti prielaidą, kad kažkas yra nelojalus partijai, dėl to jis tinka. Tai kaip gali atstovauti partijai žmogus, kuris nelojalus tai partijai?“, – sakė R. Karbauskis.

Karbauskis aiškino, kad Seimo pirmininkė V. Čmilytė - Nielsen sakė netiesą apie tai, kad A. Mazuronio iškėlimas į Seimo vicepirmininkus buvo priimtas staiga po jos išrinkimo. Jis pripažino, kad penktadienį prieš Seimo narių priesaikas vyko opozicijos susitikimas su V. Čmilyte – Nielsen. Buvo įvardintos kandidatūros.

REKLAMA

R. Karbauskis tikina, kad „susitarimas su Darbo partija dėl Seimo pirmininko pavaduotojo buvo padarytas daug anksčiau“. Jis teigia, kad gandus girdėjo jau nuo antradienio, kad bus siūlomas A. Mazuronis, nors opozicija dar nesitarė.

„Mes pasakėme, kokia opozicinių frakcijų nuomonė, kadangi klausimo dėl valstiečių frakcijos nėra, kad pavaduotojas turėtų būti akivaizdu pagal proporcijas ir niekas iš opozicijos atstovų tam neprieštaravo ir mes galvojome, kad tai bus penktadienį, taip ir šnekėjome.

Tarp socialdemokratų ir Darbo partijos buvo kitas klausimas – kas pirmasis iš jų eina ir tampa Seimo pirmininko pavaduotoju.

Dabar girdžiu, kad valstiečiams opozicijos lyderio turėtų užtekti. Tai pasakysiu vieną, opozicijos lyderis nėra tas pats kaip Seimo pirmininko pavaduotojas. Mes nesutiksime su tuo, kad Seimo vadovybėje nebūtų valstiečių frakcijos atstovo“, – sakė R. Karbauskis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų