REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
11
Kauno apygardos teisme nuo tilto su vaiku nušokusios alytiškės byla. ( nuotr. autorių)

Kauno apygardos teisme atversta neeilinė byla, kurioje teisiama mama iš Alytaus, pernai bandžiusi iš gyvenimo pasitraukti su mažamečiu vaiku ant rankų. Jos ir vaiko gyvybę išgelbėjo atsitiktiniai praeiviai. Teismui teks nuspręsti, ar tikrai mama yra žudikė, ar valstybės pagalbos nesulaukusi aplinkybių auka.

11

Kauno apygardos teisme atversta neeilinė byla, kurioje teisiama mama iš Alytaus, pernai bandžiusi iš gyvenimo pasitraukti su mažamečiu vaiku ant rankų. Jos ir vaiko gyvybę išgelbėjo atsitiktiniai praeiviai. Teismui teks nuspręsti, ar tikrai mama yra žudikė, ar valstybės pagalbos nesulaukusi aplinkybių auka.

REKLAMA

Moteris pagalbos autizmu sergančiam vaikui ieškojo ir institucijose, ir tarp politikų, tačiau niekas jos neišgirdo. Pasak moterį ginančios advokatės Aušros Ručienės, nesulaukusi pagalbos moteris palūžo.

Pernai vasarą puolusi į neviltį dėl savo vaiko ateities alytiškė ryžosi iš gyvenimo pasitraukti kartu su sūnumi. Ji nušoko nuo tilto Alytuje kartu su mažyliu. Dėl to moteriai pateikti kaltinimai, dėl kurių jai gresia nuo 8 iki 20 metų laisvės atėmimo.

Iki kraupaus įvykio pagalbos nesulaukė

Moters advokatė A. Ručienė tv3.lt teigė, kad anksčiau jos klientė pagalbos kreipėsi į įvairias institucijas ir politikus: Rimantę Šalaševičiūtę, sveikatos apsaugos ministrą Aurelijų Verygą, į Socialinių reikalų ir darbo ministeriją, vaiko teisių specialistus bei kitas institucijas. Rašė visur, tačiau niekas jai nepadėjo.

REKLAMA
REKLAMA

„Ji kreipėsi į visas institucijas, kiek vargšė sugalvojo. Mes šiandien tuos duomenis pateikėme ir labai keista, kad prokuroras nenorėjo, jog ta medžiaga būtų prijungta.

REKLAMA

Aš manau, kad sprendžiant klausimą, ar įvykdyta nusikalstama veika tyčia, kai pati motina bando nusižudyti. Nežinau, ar ikiteisminio tyrimo metu buvo priimtas tikrai geras sprendimas siekiant perduoti į teismą, kad būtų pripažinta kalta pagal labai sunkią nusikalstamą veiką, pagal kurią numatomas laisvės atėmimas iki 20 metų“, – kalbėjo A. Ručienė.

„Vaikas reaguoja tik į šviesoforą“

Pasak advokatės, dėl valstybės neveiksnumo moteris atsidūrė beviltiškoje padėtyje.

„Tokia situacija, kai tu sužinai, jog tavo vaikui yra sunki autizmo forma ir supranti, kad su tuo vaiku bus problemų. Fiziškai negalėsi sulaikyti ir fiziškai slaugyti, nes vaikas nieko nesuvokia, su juo neįmanoma susikalbėti.

REKLAMA
REKLAMA

Vaikas reaguoja tik į šviesoforą, daugiau į nieką nereaguoja – eina, bėga, raunasi per kelią. Ji bando jį sulaikyti, o aplinkiniai žiūri, ar tik nesmurtauja. Sunku jį net fiziškai sulaikyti. Ji informuota, kad tokių vaikų su tokia forma sergančių labai mažai Lietuvoje.

Moteris buvo beviltiškoje padėtyje. Moteris nėra asociali, ji labai gera mama, ji išauklėjo savo mergaitę, kuri šiuo metu yra nepilnametė ir tobulai mokosi. Motinos iniciatyva, ji labai daug auklėjama ir užklasinėje veikloje. Labai gabi mergaitė. Tai rodo, kad motina yra suinteresuota dėl vaikų, ji myli vaikus“, – teigė A. Ručienė.

Moteris suprato, kad sanatorijoje jie nepageidaujami

Dar daugiau nevilties, ko gero, moteriai sukėlė incidentas sanatorijoje, kurioje vaikui buvo nustatyta tiksli diagnozė – sunkus raidos sutrikimas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Moteris kreipėsi liepos mėnesį, po to patvirtino diagnozę, o rytojaus dieną įvyko, kas įvyko. Kiek mane informavo mama, sanatorijoje vaikas rėkė, klykė, šaukė. Iš personalo pasakė, kad vaikas trukdo sanatorijoje visą rimtį ir negali kiti žmonės gydytis. Ji suprato, kad dėl tokios vaiko būklės ji ir sanatorijoje nepageidaujama, todėl išvažiavo anksčiau laiko. Vakare ji išvažiavo, o rytojaus dieną ši situacija įvyko.

Žmogus tokioje neviltyje, kad kalbėti, jog ji sąmoningai žudė tą vaiką būtų tikrai neteisinga. Tuo labiau, kad šiandien teisėjai turi priimti sprendimus ir pagal vidinė įsitikinimą“, – teigė A. Ručienė.

Advokatė: „Ji negali sau atleisti“

Pasak advokatės, šiuo metu pati moteris stipriai serga, ji taip pat susilaužė stuburą, dabar gydosi, taikomi stiprūs vaistai.

REKLAMA

„Kai ji suvokė, kas įvyko po įvykio – ji negali sau atleisti“, – teigė A. Ručienė.

Kaip teigia advokatė, jos vyras iki šio įvykio dirbo užsienyje, dabar jis rūpinasi vaikais.

„Vyras labai ją užjaučia, nes puikiai žino, kokia situacija. Jis anksčiau uždirbo šeimai pinigus užsienyje, o ji viena kentė visą tą kančią su vaiku“, – sakė A. Ručienė.

Teisme dar sprendžiamas klausimas, ar dar tikslinga kaltinamajai paskirti vieną psichiatrinę ekspertizę.

Prokuroras: „Tai yra labai sunkus nusikaltimas“

Prokuroras Tomas Stelionis teisme žurnalistams komentavo, kad moteris kaltinama pasikėsinimu nužudyti sūnų. Įstatymai numato nuo 8 iki 20 metų laisvės atėmimo.

REKLAMA

„Kaltinama mažamečio bejėgiškos būklės savo šeimos nario pasikėsinimu nužudyti.

Tai yra labai sunkus nusikaltimas. Įstatymas numato nuo 8 iki 20 metų laisvės atėmimo“, – kalbėjo prokuroras.

Pasak jo, kaltinamoji dar nėra davusi parodymų.

„Nuo jos pozicijos labai daug priklauso. Iš tiesų, ikiteisminio tyrimo metu tokių išsamių duomenų, atsakymų į visus klausimus, kurie rūpėtų – nebuvo duota.

Dabar labai priklausys nuo kaltinamosios pozicijos“, – teigė T. Stelionis.

Pasiteiravus, ar moteris kaltę pripažįsta, prokuroras tai patvirtino.

„Nurodė, kad pripažįsta. To turinio mes nežinome, kol apklausa neatlikta“, – teigė T. Stelionis ir pažymėjo, kad kaltinamosios apklausa vyks vėliau, teismo posėdyje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Prokuroras nebuvo linkęs komentuoti piketo prie teismo, nes teigė nesantis įsigilinęs, kokios pretenzijos reiškiamos: „Tiesiog skubėjau į teismo posėdį. Kaip suprantu, čia galbūt susiję su kaltinamosios mažamečio sūnaus nustatyta diagnoze“.

Prie teismo – būrys piketuojančių mamų

Prie Kauno apygardos teismo antradienio rytą rinkosi piketuojančios mamos, kurios pačios augina vaikus, kurie serga autizmu. Susirinko apie dešimt piketuotojų.

Susirinkusios prie teismo piketuotojos, alytiškės mamos poelgio nepateisina, tačiau jos teigė labai ją suprantančios. Moterys pasakojo, kad sergant autizmu labai sunku sulaukti pagalbos.

Moterys pažymėjo, kad didžiuosiuose miestuose situacija kiek geresnė, bet regionuose net neverta tikėtis pagalbos – tokiam vaikui sunku gauti darželį ar tikėtis, jog priims į dienos centrą.

REKLAMA

Moterys kalbėjo, kad labai sunku su autistais vaikais, nes reikia su jais būti 24 valandas per parą ir 7 dienas per savaitę – nėra jokio atokvėpio. O palikti tokio vaiko neina net artimiausiems žmonėms, nes jie bijo ir net nežino, kaip juo pasirūpinti.

Kraupus įvykis Alytuje įvyko praėjusiais metais

Primename, kad praėjusių metų liepos pabaigoje Alytuje pranešta, kad nuo šiame mieste esančio Tūkstantmečio tilto į upę iš didelio aukščio nukrito dviejų metų vaikas, po to nušoko 41 moteris. 

Dar prieš atvykstant policijos ir medikų pajėgoms, tiek moteris, tiek jos vaikas buvo ištraukti iš upės.

Jie buvo skubiai išvežti į ligoninę. Vėliau policijos pareigūnai informavo, kad tiek moteris, tiek jos vaikas patyrė politraumas.

Nors konkretūs sužalojimai nebuvo įvardyti, tačiau nukentėję asmenys liko ligoninėje. Pareigūnai tik patvirtino, kad pavojaus jų gyvybėms nėra.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų