REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Likus mėnesiui iki Seimo rinkimų politikai ketvirtadienį susirinko į paskutinę savo kadencijos sesiją. Prieš rinkimus Seimo salėje aidėjo žeminančios replikos ir kaltinimai. Politologai teigia, kad konstruktyviam darbui koją kiš rinkimai, konfrontacija tarp didžiųjų partijų tik didės.

Likus mėnesiui iki Seimo rinkimų politikai ketvirtadienį susirinko į paskutinę savo kadencijos sesiją. Prieš rinkimus Seimo salėje aidėjo žeminančios replikos ir kaltinimai. Politologai teigia, kad konstruktyviam darbui koją kiš rinkimai, konfrontacija tarp didžiųjų partijų tik didės.

REKLAMA

Skvernelis oponentus išvadino „sofos politikais“

Premjeras Saulius Skvernelis kalbėdamas Seimo tribūnoje teigė, kad šį Seimą ir 17 Vyriausybę Lietuva prisimins kaip COVID-19 valdžią.

„Bepigu iš nuotolinio režimo sugrįžusiems, taip vadinamiems „sofos politikams“, mokyti, kaip derėjo elgtis pasaulinės pandemijos akivaizdoje.

Aš visada prisimenu šioje salėje nuskambėjusią frazę 2019 metų gruodžio mėnesį, kada buvo priiminėjamas biudžetas ir vienas politikas piktinosi sveikatos apsaugos ministro pateikiamu projektu: „Kokiai gi pasaulinei krizei Veryga ruošiasi – kada neliks akmens ant akmens?

REKLAMA
REKLAMA

Žodžiai buvo pranašiški. Mes tikrai beveik niekas šioje salėje negalėjome įžvelgti, kad po kelių mėnesių pasaulį ir valstybę ištiks dar neregėta ir ne tik sveikatos krizė“, – savo kalboje Seime teigė ministras pirmininkas.

REKLAMA

Pro ausis premjero karčių žodžių nepraleido ir parlamentarai. Konservatorius Mykolas Majauskas Seimo salėje teigė, kad premjeras savo kalbą pradėjo kolegų įžeidinėjimu pavadindamas juos „sofos politikais“.

„Tebūnie, bet bent jau teisėtu ir demokratiniu būdu išrinkti. Tuo tarpu jūsų Vyriausybė Konstitucinio teismo nuomone buvo patvirtinta pažeidžianti Konstituciją ir pliuralistinės demokratijos principus.

Ar nemanote, kad reikėtų pradėti ne nuo kolegų žeminimų ar rinkiminių pažadų, o įgaliojimų šiai Vyriausybei suteikimo, kaip to reikalauja LR Konstitucija?“, – kalbėjo M. Majauskas.

REKLAMA
REKLAMA

S. Skvernelis kaltino, kad vėl viską apvertė aukštyn, nes jį konservatoriai  tribūnoje pradėjo įžeidinėti: „Bent jau netujinkite, tai būtų didelė pagarba ir tolerancija. Antras dalykas, tai skaitykite Konstitucinio teismo nutartį, kuri bus paskelbta gruodžio 23 dieną ir ten viskas pasakyta. Vyriausybė yra patvirtinta pagal tuo metu galiojusį teisinį reglamentavimą, galiojantį Seimo statutą, kuris Konstitucinio teismo atitinkamas straipsnis buvo pripažintas prieštaraujančiu Konstitucijai.“

Iš valstiečių frakcijos į Mišrią Seimo narių grupę pasitraukęs Vytautas Bakas kritikavo premjero žodžius apie „sofos politikus“ ir teigė, kad tai valdančioji dauguma, o ne kas kitas, susodino juos ant tos „sofos“. Jei atsiristų antroji banga, V. Bakas reikalavo nesodinti vėl ant „sofos“ politikų, nes Seimo darbas labai svarbus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Aktyvaus Seimo nario niekas nepasodins ant sofos. Jis tikrai be jokio nurodymo paims telefoną, atvyks į ministeriją ar Vyriausybę ir paklaus, kuo galiu padėti krizinėje situacijoje“, – aiškino premjeras ir pažymėjo, kad tokių iniciatyvų nebuvo.

Politikų replikos į Skvernelio kalbą: „Ką čia nusišneki“

Pasak premjero S. Skvernelio, COVID-19 užsikrėtusiųjų ir nuo šios ligos mirusiųjų skaičius Lietuvoje yra kelis kartus mažesnis nei pasaulio vidurkis. Anot jo, ekonomika smuko du kartus mažiau nei visi prognozavo.

„Suprantu, kad buvo norai ir prognozės, kad ištiktų šalį šį rudenį ekonominė katastrofa. Džiaugiuosi, kad to nėra ir nebus.

REKLAMA

Gaila, kad per ketverius metus neišmokome pakantumo ir tolerancijos. Vėl girdžiu replikas: „Ką čia nusišneki“, – skaitydamas iš anksto pasirengtą tekstą S. Skvernelis reagavo į parlamentarų replikas iš salės.

Seimo narių gretose pasigirdo triukšmas ir įvairūs komentarai, kad tiesiog nereikia klausyti.

Nausėda kreipėsi į parlamentarus: „Nesuklupkite“

Prezidentas Gitanas Nausėda kreipėsi į Seimo narius. Jo žodžius Seimo salėje perskaitė Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis.

„Politiniame sezone – tai pats sudėtingiausias metas, kai neretai kyla pagundų pamiršti ilgalaikius strateginius tikslus ir imtis vienadienių sprendimų, kurie padėtų rinkimų kampanijos metu.

REKLAMA

Arba priimti įstatymus, kurie būtų naudingi tik vienai suinteresuotai grupei. Tačiau tai pavojingas kelias – mažinantis rinkėjų pasitikėjimą valstybe“, – kreipėsi G. Nausėda.

Pasak prezidento, pandemijos situacija parodė, kad Seimo nariai gali susirinkti ir rasti kartu būtinus sprendimus ir juos priimti. Seimo susitelkimas paskutinius mėnesius itin svarbus.

„Biudžeto svarstymas – tai vienas tokių darbų, kurį pradės šis, o baigs jau naujasis Seimas.

Todėl toliau ir nuosekliai turime didinti pensijas ir neapmokestinamąjį pajamų dydį {...} Turime papildomai investuoti į mokslą ir inovaciją“, – skelbė šalies vadovas.

Prezidentas šią Seimo sesiją ketina pateikti kovos su korupcija sistemos pertvarkos, taip pat pateikta viešųjų pirkimų sistemos reforma. Prezidentas tikisi, kad šiuos pateiktus įstatymus Seimas palaikys.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Seime šią sesiją pateikta beveik 6OO įstatymų projektų. Jūsų pareiga ir atsakomybė bus atskirti grūdus nuo pelų.

Įstatymus, sąlygojančius strateginius pokyčius nuo vienadienų iniciatyvų. Sąžiningą pažadų rinkėjams įgyvendinimą nuo bandymo juos patraukti savo pusėn papildomomis išmokomis.

Esate ilgos distancijos finišo tiesiojoje – nesuklupkite joje“, – į Seimo narius kreipėsi G. Nausėda.

„Tiek neįmanoma apsvarstyti ir priimti“

Per pirmąjį posėdį Seime pristatyta sesijos programa, joje, be lydinčiųjų, įrašyti 540 teisės aktų projektai.

Seimo pirmininkas V. Pranckietis teigė, kad tokio skaičiaus neįmanoma apsvarstyti ir priimti, todėl būtų geriausia orientuotis į svarbiausius teisės aktų projektus.

REKLAMA

Vieni svarbiausių darbų – tai visuomenės sveikatos ir saugumo užtikrinimas, COVID-19 grėsmės ir jos padarinių šalinimas bei biudžeto projekto klausimai.

Pasak Seimo pirmininko, būtina priimti ir žiauraus elgesio su gyvūnais įstatymų pakeitimus. Tai pat Konstitucijos pataisas dėl amžiaus cenzo dalyvaujant Seimo rinkimuose. Vaiko teisių ir rūpybos klausimus liečiančius įstatymus ir kitus.

Politologai: prieš rinkimus konfrontacija tarp politikų tik didės

Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto (TSPMI) profesorius Tomas Janeliūnas pastebi, kad rinkimai gali kišti koją produktyviam Seimo darbui.

„Neišvengiamai, rinkimai turės didelę įtaką ir valdantieji bandys padaryti viską, kad dar labiau išryškintų, kas jiems atrodo, jog patrauklu rinkėjams“, – teigė T. Janeliūnas.

REKLAMA

Pasak politologo, valdantieji gali skubėti priiminėti kai kuriuos sprendimus pagreitintu būdu ir nebūtinai iki galo kokybiškai parengtus įstatymus.

Anot jo, įtampa tarp valstiečių ir konservatorių yra „pasiekusi didžiules aukštumas ir tikrai nenuslūgs“.

„Artėjant rinkimams abipusiai kaltinimai bus tik dar griežtesni, nes tai yra net toks kartais asmeninis priešiškumo demonstravimas ir ne visada paremtas konkrečiais argumentais. Vargu, ar tai duos naudos vienai ar kitai pusei“, – sakė T. Janeliūnas.

Politologo vertinimu, Seime dabar bus bandoma imituoti daugiau darbo ir įsiteikti rinkėjams, kad tik patektų į valdžią.

Mykolo Romerio universiteto politologė Rima Urbonaitė taip pat teigė, kad teoriškai Seimo nariai galėtų produktyviai dirbti, jei tik būtų politinė valia, bet dažniausiai darbas nebūna efektyvus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Bet praktiškai, visada reikia suprasti, kad sesija ir trumpesnė, ir išbalansuoja ją labai stipriai rinkimai. Juose dalyvauja tie patys Seimo nariai ir tai jie daro aktyviai.

Galime matyti tam tikrą atsainumą ir darbo neefektyvumą. Paprastai paskutinės sesijos metu nėra priimam rimti ir svarbūs sprendimai, kurie kažkam gali būti skausmingi ir reikalauja daug pasiryžimo ar išaiškinimo.

Tokių sprendimų dažniausiai niekas nepriiminėja, nes prieš rinkimus visiems reikia pasirodyti pūkuotiems ir gražiems“, – sakė politologė R. Urbonaitė.

Anot politologės, dabar Seimo darbe parlamentarai prieš rinkėjus nori pasirodyti kuo geriau ir nesukelti nereikalingų bangų.

REKLAMA

„To rezultatas ir dabartinė Seimo sesijos programa. Mes matome, kad pageidavimų yra nesuvokiamai daug. Visi suskubo staiga būti labai aktyvūs ir viską čia siūlyti, pasirodyti puikūs. Iki rinkimų tokio aktyvumo mes nestebėjome“, – sakė politologė.

Anot R. Urbonaitės, konfrontacija tarp dviejų didžiųjų partijų – valstiečių ir konservatorių – jau nestebina. Atsakinėdami į bet kokį klausimą, valstiečiai iškart rodo į konservatorius, o šie atgal.

„Retorika turbūt bus dar aštresnė, pasirenkami aštresni epitetai ir labiau sparnuotos frazės. Socialdemokratai čia yra įdomesni, nes jie bando būti neutralūs, tarsi politinė partija – Šveicarija. Jie  bando užimti neutralią poziciją ir galvoja, kad tai gali būti patrauklu rinkėjui“, – sakė politologė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų