REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Europa turi išreikšti vieningą poziciją dėl situacijos Baltarusijoje ir padaryti tai ne tik žodžiais, bet ir veiksmais – kuo greičiau įvesdama sankcijas režimo atstovams, sako Lietuvos užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius.

Europa turi išreikšti vieningą poziciją dėl situacijos Baltarusijoje ir padaryti tai ne tik žodžiais, bet ir veiksmais – kuo greičiau įvesdama sankcijas režimo atstovams, sako Lietuvos užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius.

REKLAMA

„Šiandien mes kalbame ne tik apie Baltarusiją, ne tik apie baltarusių likimą, ne tik apie išnaudojimą ir galimus nusikaltimus. Mes kalbame apie save. Kaip visada, mes išsakome pareiškimus – tai labai puikiai sugebame, ypač reikšdami susirūpinimą ir gilų susirūpinimą. Tačiau svarbu aiškiai drauge pasakyti, jog tai, kas vyksta Europos žemyne yra nepriimtina, netoleruotina“, – pirmadienį Vilniuje vykstančiame Kalinausko forume kalbėjo L. Linkevičius.

Jis pabrėžė, kad kaimyninės šalies žmonės nereikalauja daug – tik dialogo su savo pačių valdžia bei galimybės savarankiškai nuspręsti dėl šalies ateities.

REKLAMA
REKLAMA

„Turime stoti į jų pusę: pirmiausia, padaryti, ką galime, kad pasiektume tarptautinės pozicijos, kad būtų aišku, jog ji grįsta vertybėmis, ir ne tik pareiškimai, bet ir kuo greičiau įvestos sankcijos“, – teigė Lietuvos diplomatijos vadovas.

REKLAMA

Jis ragino konferencijos dalyvius susitelkti į tai, kokių praktinių veiksmų būtų galima imtis, siekiant padėti kaimyninei šaliai.

Konferencijos dalyvius pasveikino ir Baltarusijos opozicijos kandidatė į prezidentus Sviatlana Cichanouskaja, ji savo raštu atsiųstame kreipimęsi teigė, kad baltarusiai šiuo metu mokosi istorinės pamokos, jog laisvė niekada negaunama už dyką – jos reikia nusipelnyti ir dėl jos kovoti.

„Šiuo metu mano valstybės sostinėje ginkluotos pajėgos baugina taikius protestuotojus už tai, kad šie išdrįso prabilti, o vienas žmogus bando paimti įkaitais visą tautą, kad išliktų prezidentu. Jis tokiu nebėra – Baltarusijos žmonės nusprendė“, – teigė S. Cichanouskaja.

REKLAMA
REKLAMA

Jos tvirtinimu, didžiausios šalies istorijoje demonstracijos rodo, kad baltarusiai pabudo ir nebebijo, o šalis, pasak jos, pakils iš šiandienos įvykių lyg feniksas iš pelenų.

Europarlamentaras liberalas Petras Auštrevičius atkreipė dėmesį, kad Baltarusija pagrindine tema regione tapo netikėtai, o iki tol ji buvo laikyta šalimi, kurioje niekas nekinta. Vis dėlto jis pabrėžė, jog į susiklosčiusią situaciją nereikėtų žiūrėti naiviai bei nepamiršti agresyvios Rusijos politikos Baltarusijos atžvilgiu ir Astravo atominės elektrinės keliamos grėsmės.

„Man sunku įsivaizduoti, kad šioje politinės netvarkos atmosferoje netrukus būtų pradėta eksploatuoti naujai pastatyta atominė elektrinė, kurioje gausu techninių klaidų, neefektyvumo ir chaoso“, – teigė jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Baltarusijos Europos dialogo centro vadovas Anatolijus Liabedzka sakė, jog tai, kas Lietuvoje vyko sekmadienį, kai apie 50 tūkst. žmonių sustojo į gyvąją grandinę norėdami palaikyti Baltarusiją, buvo „fenomenalu“ bei už tai padėkojo.

Jis pabrėžė, kad Baltarusijos prezidentas Aliaksandras Lukašenka tapo grėsme milijonų žmonių gyvenimams bei šalies suverenitetui.

„Vakarykščiai įvykiai, A. Lukašenka, dėvintis neperšaunamą liemenę, – tai puikus vaizdas tiems, politikams, kurie tikėjo, kad jis gali būti pakeistas ir įtikintas pakeisti savo nuomonę“, – kalbėjo jis.

Kalinausko forumas, skirtas aptarti Baltarusijos ateitį,Vilniuje rengiamas pirmą kartą.

Vienas iš konferencijos organizatorių, konservatorius Žygimantas Pavilionis teigė, jog šia konferencija siekiama išgirsti, kokių lūkesčių iš Lietuvos ir Vakarų turi Baltarusijos žmonės, bei pagalvoti, ką transatlantinė bendruomenė turėtų padaryti, kad politika taptų efektyvesnė ir nuoseklesnė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų