REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
40
LSDP Seimo rinkimų programos pristatymas (nuotr. Justinas Auškelis/Fotodiena)

Opozicinė Lietuvos socialdemokratų partija (LSDP) penktadienį tarybos posėdyje pristatė rinkimų programos projektą Seimo rinkimams. Joje daug dėmesio, kaip teigia partijos pirmininkas Gintautas Paluckas, skiriama užimtumo skatinimui ir darbo užmokesčio didinimui. Rinkėjams LSDP taip pat siūlo mokestinius pakeitimus, lengvatas maisto produktams ir keturių dienų darbo savaitę socialiniams darbuotojams.

40

Opozicinė Lietuvos socialdemokratų partija (LSDP) penktadienį tarybos posėdyje pristatė rinkimų programos projektą Seimo rinkimams. Joje daug dėmesio, kaip teigia partijos pirmininkas Gintautas Paluckas, skiriama užimtumo skatinimui ir darbo užmokesčio didinimui. Rinkėjams LSDP taip pat siūlo mokestinius pakeitimus, lengvatas maisto produktams ir keturių dienų darbo savaitę socialiniams darbuotojams.

REKLAMA

„Einame pavojingu keliu, bandome sukurti gerovės valstybę iš skolintų lėšų. Niekur gerovės valstybė nebuvo sukurta iš išmokų, todėl mūsų programos pagrindinis leitmotyvas – visuotinis užimtumas, darbo vietų kūrimas.

Tuose miesteliuose, kur yra darbdavys, kur yra darbo, yra gyvybė. Ten, kur išlaikytos medicininės paslaugos, mokyklos, kultūra – yra bendruomenė“, – LSDP Tarybos posėdyje kalbėjo G. Paluckas.

REKLAMA
REKLAMA

Keturi tikslai

Savo programoje LSDP sako įsipareigojantys pasiekti keturių tikslų. Tarp jų – įkvėpti kultūrinį šalies pakilimą ir pertvarkius švietimą sugrąžinti ateitį visiems Lietuvos vaikams bei perspektyvą suaugusiems. 

REKLAMA

Taip pat žadama sukurti gerovės valstybę, kuri remtųsi solidariais mokesčiais, verslumo ir technologinės pažangos skatinimu, adekvačia pajamų apsauga ir efektyvia sveikatos priežiūra.

Ketinama įgyvendinti naująjį žaliąjį susitarimą, kuris sujungtų miestą ir kaimą, verslą ir gamtą.

Taip pat žadama suteikti daugiau galių visuomenei sutvirtėjusioje valstybėje – saugioje ir atviroje tarptautiniam bendradarbiavimui.

Valstybės biudžetas

Iki 2024 metų ketinama biudžeto pajamas per mokesčių sistemą padidinti iki 35 proc. BVP (dabar 30,5 proc. BVP, kai ES vidurkis – 40,3 proc. BVP). 

REKLAMA
REKLAMA

„Mes turime sąjungininkų. Prezidentas Gitanas Nausėda, viena iš esminių idėjų, su kuria jis atėjo, – pasiekti, kad per mokesčių sistemą būtų perskirstyta bent 35 proc. nuo BVP. Mes savo programoje pritariame šitam tikslui ir dėsime visas pastangas, kad tai būtų įgyvendinta“, – pristatydamas partijos programą kalbėjo su LSDP kandidatuojantis programos rengimo koordinatorius politologas Liutauras Gudžinskas.

Žadama didinti mokesčių sistemos progresyvumą ir labiau ją išplėsti, labiau apmokestinant kapitalą ir turtą.

Žadamas lengvatinis PVM tarifas maisto produktams: ne didesnis nei 12 proc. (ES vidurkis – 12,5 proc.)

Taip pat žadamas mokesčių politikos suderinimas ES lygiu, įskaitant didžiųjų skaitmeninių kompanijų, finansinių transakcijų, CO2 apmokestinimą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ketinama įvesti aplinkosaugos mokesčius.

Kalbėdamas apie tai, kam bus skiriamos papildomai į biudžetą surinktos lėšos, L. Gudžinskas teigė, kad jos bus skiriamos kultūrai, švietimui, sveikatos apsaugai, socialinei apsaugai bei Covid-19 krizės pasekmių likvidavimui.

Švietimas

Švietimo srityje ketinama skirti didesnį dėmesį ikimokykliniam ir pradiniam ugdymui bei naikinti privilegijas privačioms mokykloms.

Ketinama stiprinti vaikų socialinių mokslų, aplinkosaugos ir skaitmeninių technologijų įgūdžius.

Žadama skirti daugiau investicijų į mokslinius tyrimus.

Taip pat ketinama didinti skatinamąsias stipendijas studentams, bet naikinti studijų krepšelius.

Sveikatos apsauga

Sveikatos apsaugos srityje ketinama kurti nacionalinės išvengiamo mirtingumo ir epidemiologines programas.

REKLAMA

Žadama rūpintis psichine sveikata, reprodukcinių teisių apsauga, investicijos į vaikų sveikatą. Taip pat ketinama mažinti eiles pas medikus, užtikrinant operatyvų patekimą pas šeimos gydytojus ir specialistus.

Ketinama įgyvendinti pokyčius vaistų politikoje – panaikinti kompensuojamųjų vaistų priemokas senjorams, didinti vaistų prieinamumą.

Socialinė apsauga

Socialinės apsaugos srityje planuojama didinti pajamų pakeitimo normą pensijoms, o antrąją pensijų pakopą finansuoti tik privačiomis įmokomis. Taip pat ketinama įdiegti universalią pensiją.

Ketinama plėsti socialines paslaugas, užtikrinti saugias darbo sąlygas, didinti darbo užmokestį, įvesti keturių darbo dienų savaitę socialiniams darbuotojams, o penktąją dirbti profesiniam tobulėjimui. 

REKLAMA

Žadama mažinti atotrūkį tarp lyčių, mažinti smurto lyties pagrindu.

Taip pat planuojama užtikrinti paramą jaunoms šeimos ir rūpintis vaikų gerove, pavyzdžiui, vaiko pinigais, padedant pasirengti mokyklai, užtikrinant nemokamą maitinimą, taikant mokestines lengvatas.

Sąrašą ves Paluckas

LSDP taryba jau anksčiau yra patvirtinusi partijos kandidatų sąrašą, jį veda LSDP pirmininkas G. Paluckas.

Pirmajame dešimtuke yra Seimo frakcijos seniūnė Rasa Budbergytė, buvusi parlamentarė Orinta Leiputė, ekonomistas Romas Lazutka, Seimo nariai Julius Sabatauskas, Dovilė Šakalienė, Raminta Popovienė ir Algirdas Sysas, aplinkosaugininkas Linas Jonauskas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Su socialdemokratais taip pat kandidatuoja ekonomistas Vaidas Navickas, Užkrečiamųjų ligų centro direktorius Saulius Čaplinskas, žurnalistas ir rašytojas Giedrius Drukteinis, pasaulio dviračių treko čempionė Simona Krupeckaitė, psichologas Andrius Kaluginas, politologas L. Gudžinskas, buvęs Lietuvos televizijos direktorius Saulius Sondeckis.

Seimo rinkimai vyks spalio 11 dieną.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų