REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
11
Socialdarbiečiai pristatė savo programą ir kandidatus (nuotr. Viltė Domkutė)

Socialdarbiečiai nori 15 mandatų, premjeru mato Linkevičių

Papildyta 13.10 val.

Lietuvos socialdemokratų darbo partija (LSDDP) pristatė savo kandidatus artėjančiuose Seimo rinkimuose. Nors partija ir yra reitingų dugne, ją į rinkimus ves vienas populiariausių šalies politikų – užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius. Partijos pirmininkas Gediminas Kirkilas teigė, kad socialdarbiečiai remia gerovės valstybės viziją, po rinkimų tikisi turėti 15 mandatų Seime, o premjero postą siūlytų L. Linkevičiui. 

11

Lietuvos socialdemokratų darbo partija (LSDDP) pristatė savo kandidatus artėjančiuose Seimo rinkimuose. Nors partija ir yra reitingų dugne, ją į rinkimus ves vienas populiariausių šalies politikų – užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius. Partijos pirmininkas Gediminas Kirkilas teigė, kad socialdarbiečiai remia gerovės valstybės viziją, po rinkimų tikisi turėti 15 mandatų Seime, o premjero postą siūlytų L. Linkevičiui. 

REKLAMA

G. Kirkilo teigimu, socialdarbiečiai kels kandidatus beveik visose vienmandatėse apygardose, o išrinkti LSDDP nariai galės iškart imtis darbo parlamente.

„Juos išrinkus, jie iš karto yra pasiruošę dirbti. Skirtingai nei valdančiosios daugumos partijos kai kurie politikai“, – akmenį į valstiečių daržą metė G. Kirkilas.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak politiko, socialdarbiečių rinkiminė programa atliepia prezidento Gitano Nausėdos skelbiamą gerovės valstybės idėją. Socialdarbiečių programos pavadinimas „Gerovės ir kūrybos Lietuva“.

REKLAMA

„Esminis klausimas yra, ar bus tęsiama šios Vyriausybės pradėta socialinės atskirties mažinimo politika“, – spaudos konferencijos metu kalbėjo G. Kirkilas.

Politikas teigė, kad socialdarbiečiai siūlys vaiko pinigus didinti iki 150 eurų, įvesti nemokamą pradinukų maitinimą.

G. Kirkilo teigimu, norint mažinti socialinę atskirtį, būtinas didesnis bendrojo vidaus produkto (BVP) perskirstymas, bet tai daryti reikia protingai.

„Tai nereiškia, kad mes siekiame kaip nors pasunkinti sąlygas verslui, kuris turi problemų dėl koronaviruso pandemijos, bet reikia perskirstyti bent 35 proc. nuo BVP“, – tvirtino G. Kirkilas.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak jo, LSDDP programa nėra dešinioji ar populistinė, o, G. Kirkilo žodžiais, „kairioji socialdemokratinė“.

„Ji iš esmės remia ir prezidento idėją apie gerovės valstybę“, – sakė G. Kirkilas.

G. Kirkilas šmaikštavo, kad pirmąją sąrašo vietą pasiūlė L. Linkevičiui, nes šis yra populiaresnis ir solidesnis, o taip daro ir kitos partijos. Partijos pirmininko teigimu, jei socialdarbiečiams pasiseks rinkimuose ir jie formuos valdančiąją daugumą, premjero postas bus siūlomas būtent L. Linkevičiui.

Pats G. Kirkilas prognozuoja, kad LSDDP gaus apie 15 mandatų, o po rinkimų bus formuoja centro-kairės koalicija.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Jei mus išrinks, o aš tikiu, kad mus išrinks, mes dalyvausime valdančiosios koalicijos sudaryme. Aš galvoju, kad po rinkimų išliks kairiojo centro koalicija, šita koncepcija bus tęsiama“, – sakė G. Kirkilas.

L. Linkevičius teigė, kad dabartinė Vyriausybė vykdė kairiąją programą. Jis pažymėjo, kad keičiantis valdžiai reikia išgryninti tendencijas, kurios turi būti tęsiamos, ir teigė nematantis argumentų, kuriais būtų galima oponuoti Vyriausybės vykdytai programai.

„Ekonominė sveikata yra nebloga, pirmą kartą imigrantų skaičius didesnis nei emigrantų, šiek tiek didėja gimstamumas, išaugo darbo užmokestis ir pensija, kitaip sakant, Vyriausybė vykdė kairiąją programą ir tai faktas, tam oponuoti reikėtų kažkokių faktų“, – kalbėjo L. Linkevičius.

REKLAMA

Komentuodamas dalyvavimą rinkimuose Pasaulio lietuvių vienmandatėje apygardoje, L. Linkevičius pabrėžė, kad tautiečiai užsienyje nėra itin aktyvūs reikšdami pilietinę pareigą.

„Nemažai pastangų reikėjo, kad aktyvuotumėme diasporą užsienyje. Švelniai tariant, ne visi aktyviai dalyvauja rinkimuose“, – sakė ministras.

Lietuvos socialdemokratų darbo partijos sąrašas Seimo rinkimuose:

Pirmoji sąrašo vieta atiteko užsienio reikalų ministrui Linui Linkevičiui. L. Linkevičius dabartines pareigas eina nuo 2012 m., taip pat yra dirbęs krašto apsaugos ministru, buvo Lietuvos ambasadorius Baltarusijoje ir prie NATO.

Antrasis sąraše – partijos pirmininkas Gediminas Kirkilas. Šiuo metu politikas yra Seimo narys, parlamento vicepirmininkas, Europos reikalų komiteto pirmininkas. Anksčiau ėjo premjero, krašto apsaugos ministro pareigas.

REKLAMA

Trečiojoje sąrašo vietoje įsitaisęs Juozas Bernatonis. Buvęs teisingumo ir vidaus reikalų ministras, ėjęs ambasadoriaus Estijoje pareigas, šiuo metu – Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininkas.

Ketvirtasis sąraše Zigmantas Balčytis. Buvęs europarlamentaras, ėjęs finansų, susisiekimo ministro pareigas, trumpai buvęs laikinuoju šalies ministru pirmininku. 2014 m. Z. Balčytis buvo Lietuvos socialdemokratų partijos kandidatas prezidento rinkimuose, antrajame ture pralaimėjo išrinktajai šalies vadovei Daliai Grybauskaitei.

Penktasis numeris sąraše atiteko prie socialdarbiečių frakcijos parlamente prisijungusiam Vytautui Kamblevičiui. Šis politikas pakeitė ne vieną partiją – nuo 1994 iki 1997 m. priklausė Lietuvos valstiečių partijai, buvo net šios politinės jėgos pirmininko pavaduotojas, vėliau ketverius metus priklausė Darbo partijai, o nuo 2008 iki 2019 m. buvo partijos „Tvarka ir teisingumas“ narys. V. Kamblevičius Seime su pertraukomis yra nuo 2005 m.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šeštoji sąraše Seimo narė Irena Šiaulienė, septintas – neseniai ekonomikos ir inovacijų ministro pareigas pradėjęs eiti Rimantas Sinkevičius, aštuntas žemės ūkio ministras Andrius Palionis, devintas – buvęs Seimo narys, anksčiau Darbo partijai priklausęs Kęstutis Daukšys, dešimtas – buvęs Vilniaus vicemeras Jonas Pinskus.

Antrąjį socialdarbiečių rinkimų sąrašo dešimtuką sudaro buvęs Valstybinės mokesčių inspekcijos vadovas Dainoras Bradauskas, buvęs Seimo narys, verslininkas Andrius Šedžius, buvęs Seimo narys Algimantas Matulevičius, Jurbarko savivaldybės tarybos narė Inga Molevaitė, buvęs Anykščių rajono meras Kęstutis Tubis, buvęs Kūno kultūros ir sporto departamento direktoriaus pavaduotojas Ritas Vaiginas, buvęs Lietuvos kariuomenės vadas Valdas Tutkus, buvęs Vyriausiosios rinkimų komisijos pirmininkas Zenonas Vaigauskas, buvę Seimo nariai Petras Narkevičius ir Antanas Valys.

REKLAMA

LSDDP patvirtino ir kandidatus vienmandatėse apygardose. Sąrašo lyderis L. Linkevičius varžysis Pasaulio lietuvių apygardoje, G. Kirkilas jėgas išmėgins Fabijoniškėse, Z. Vaigauskas iškeltas Senamiesčio-Žvėryno apygardoje, V. Tutkus – Žirmūnuose, Juozas Bernatonis – Justiniškių-Viršuliškių apygardoje, V. Kamblevičius – Kauno Savanorių apygardoje, I. Šiaulienė – Baltijos apygardoje Klaipėdoje, A. Šedžius – Šiaulių krašto, D. Bradauskas – Kaišiadorių-Elektrėnų, A. Palionis – Dainavos apygardoje.

Pilaitės-Karoliniškių apygardoje socialdarbiečiai rems premjero Sauliaus Skvernelio kandidatūrą, Kuršo apygardoje – frakcijos narį Antaną Vinkų, Kelmės-Šilalės – kitą frakcijos narę Rimantę Šalaševičiūtę. Visus juos kelia Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga.

REKLAMA

Reitingai LSDDP kol kas nėra palankūs. Birželio mėnesį daryta „Vilmorus“ apklausa rodo, kad už socialdarbiečius savo balsą pasiryžę atiduoti 2,1 proc. rinkėjų. Ne ką palankesnė ir naujienų agentūros ELTA užsakymu „Baltijos tyrimų“ atlikta apklausa – joje savo palaikymą socialdarbiečiams išsakė 2,2 proc. apklaustųjų.

Seimo rinkimai vyks spalio 11 d.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų