REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
19
Sakalas Gorodeckis, Arvydas Juozaitis, Naglis Puteikis (nuotr. Fotodiena/Justino Auškelio)

Prieš Seimo rinkimus – partijų vienijimasis. Arvydo Juozaičio, Naglio Puteikio ir Sakalo Gorodeckio vadovaujamos politinės jėgos bandys šturmuoti Seimą ir, kaip patys sako, vienijasi skurdinamos daugumo labui.

19

Prieš Seimo rinkimus – partijų vienijimasis. Arvydo Juozaičio, Naglio Puteikio ir Sakalo Gorodeckio vadovaujamos politinės jėgos bandys šturmuoti Seimą ir, kaip patys sako, vienijasi skurdinamos daugumo labui.

REKLAMA

Parašus po deklaracija, kuria įtvirtinamas vienijimasis prieš Seimo rinkimus, padėjo Seimo narys, Centro partijos „Gerovės Lietuva“ pirmininkas Naglis Puteikis, Kartų solidarumo sąjungos-Santalkos Lietuvai pirmininkas dr. Arvydas Juozaitis bei Lietuvių tautininkų ir respublikonų sąjungos pirmininkas Sakalas Gorodeckis.

Kalba apie nykstančią Lietuvą, vienijasi „skurdinamos daugumos labui“

„Mes esam šiuo metu nepavydėtinoje padėtyje, dar tokio atvejo nėra buvę per 30 mūsų laisvės metų. Vargu, ar kas per šimtmetį galėjo įsivaizduoti tokią padėtį. Tai yra pati valdžia dabar turi visas praviras duris, langus, gali kalbėti ir aiškinti apie savo gerus darbus. <...> Tai yra prasta padėtis, nes opozicija praktiškai sunaikinta“, – spaudos konferencijoje kalbėjo A. Juozaitis.

Pasak jo, kas Seime atstovauja opoziciją, yra „tos pačios sistemos ratai“. A. Juozaičio teigimu, socialdemokratų partija turi 100 tūkst. turi rinkimų startui, kai, jo žodžiais, tikroji opozicija nežino, ką daryti. A. Juozaičio tvirtinimu, „tylinčiai daugumai“ atstovaujančios neparlamentinės partijos neturi pinigų.

REKLAMA
REKLAMA

„Bet mes turime karštas širdis, daug energijos ir nemenką supratimą apie Lietuvą, gerą patirtį. Manau, dabar sutelksime ir protą“, – tikino politikas.

REKLAMA

A. Juozaičio teigimu, derybos dėl bendro dalyvavimo spalį vyksiančiuose Seimo rinkimuose tarp partijų vyko keletą mėnesių. Pasak jo, kol kas tai trijų politinių partijų bendro veikimo deklaracija, bet dalyvauja dar dvi – „Lietuvos sąrašas“ ir „Jaunoji Lietuva“.

Anot A. Juozaičio, į bendrą koalicinį sąrašą šios partijos kol kas nesijungia, tačiau kels bendrus kandidatus vienmandatėse apygardose. Pasak jo, po rinkimų išrinktas sąrašas nesiskaidys ir parlamente sudarys vieningą frakciją.

„Laukiame ir daugiau“, – pažymėjo A. Juozaitis.

Politikas perskaitė partijų vienijimosi deklaraciją, kurioje pabrėžiama, kad į Seimą kandidatuojančios jėgos mato nykstančią Lietuvą, teisingumas tapo turtingųjų preke, iš žmonių atimama vis daugiau konstitucinių teisių.

REKLAMA
REKLAMA

„Oraus gyvenimo viltis menkėja. Seimas atidavė suverenią tautos valdžią neskaidrioms interesų grupėms, dažnai veikiančios prieš valstybę ir tautą“, – rašoma deklaracijoje.

Besivienijantys politikai pastebi, kad Seimu pasitiki mažiau nei penktadalis lietuvių.

„Eini į Seimą, tai tu esi prakeiktas, tave iškart vadins vagimi“, – pažymėjo A. Juozaitis.

Politikų nuomone, lietuvybė, tautiniai simboliai stumiami iš viešosios erdvės, niekinama istorinė atmintis, paveldas – niokojamas.

„Mes su tokia padėtis taikstytis neketiname ir nesitaikstysime“, – tikina deklaracijos autoriai.

Savo bendru darbu politikai siekia išsaugoti darbo vietas ir raginti tautiečius likti Lietuvoje, kurti šeimas ir auginti vaikus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Mes buriamės skurdinamos daugumos labui“, – kalbėjo A. Juozaitis.

Siūlo mažint PVM, steigt Senatą, ribot kadencijas

„Faktas, kad buriasi politinės partijos, kurioms rūpi Lietuvos suverenumas, pagrindinės vertybės ir tos vertybės vienija mus jungiantis Seimo rinkimų kampanijai. <...> Jeigu šių vertybių nebūtų, jokios derybos nebūtų įmanomos, šiuo atveju, smagu ir džiugu, kad tas bendras darbas prezidento rinkimų kampanijoje, ta banga, kurią Arvydas Juozaitis sugebėjo pakelti, ji atvilnys ir iki Seimo rinkimų“, – įsitikinęs tautininkų ir respublikonų lyderis S. Gorodeckis.

Politikai siūlo mažinti PVM būtino vartojimo prekėms, užtikrinti Seimo kontrolės mechanizmą. Seimo priežiūros funkcijas, A. Juozaičio nuomone, užtikrintų Senatas, apie šią idėją politikas ne kartą kalbėjo ir prezidento rinkimų kampanijos metu.

REKLAMA

Politikai taip pat siūlo Seimo narių kadencijų ribojimus. Ilgamečius parlamentarus A. Juozaitis įvardijo kaip „amžinai Seime sėdinčius apkerpėjusius grybus“. Rinkimų sistemą politikai keistų panaikinę vienmandates rinkimų apygardas. A. Juozaitis tikino, kad palaiko ir idėją kurti valstybinį banką.

Pasak N. Puteikio, jungtinis sąrašas bendroms reikmėms naudos Centro partijos „Gerovės Lietuvos“ gaunamą valstybės dotaciją, A. Juozaitis tikisi sulaukti žmonių piniginių aukų.

„Kaip Barackas Obama, kuris buvo išrinktas Amerikos prezidentu iš mažų aukų, o ne korporacinių pinigų“, – sakė A. Juozaitis.

Sąrašo pirmoji vieta numatyta A. Juozaičiui, dėl kitų vietų sąraše, anot N. Puteikio, partneriai tarsis. Centro partijos „Gerovės Lietuvos“ vadovas tikisi, kad koalicijai pavyks suformuoti frakciją parlamente.

REKLAMA

A. Juozaitis mano, kad reikėtų 30 mandatų, kad būtų galima „pataisyti Seimą“.

„Bet, duok Dieve, 15 mandatų. 20 geras laimėjimas“, – sakė politikas.

Jau pranešta, kad N. Puteikis bus ir Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) remiamas kandidatas vienmandatėje Danės apygardoje. 2016 m. rinkimuose į Seimą Centro partija priklausė „Antikorupcinė N. Puteikio ir K. Krivicko koalicijai“. Sąrašas gavo 6,06 proc. rinkėjų balsų, tačiau į parlamentą nepateko, nes koaliciniams sąrašams taikomas 7 proc. barjeras. Šią kartelę reiks įveikti ir naujam susivienijusiam sąrašui.

Toje pačioje koalicijoje su N. Puteikiu dalyvavo ir Lietuvos pensininkų partija. Šių metų sausio pabaigoje partija tapo Kartų solidarumo sąjunga-Santalka Lietuvai ir savo pirmininku išsirinko rašytoją, vieną Sąjūdžio lyderių ir kandidatą 2019 m. prezidento rinkimuose A. Juozaitį.

Tautininkų sąjunga 2011 m. atskilo nuo konservatorių ir atkūrė savarankišką partiją. Ši politinė jėga nesėkmingai dalyvavo 2012 m. ir 2016 m. Seimo rinkimuose, 2017 m. prie tautininkų prisijungė Respublikonų sąjunga.

Seimo rinkimai vyks spalio 11 d.

Konferencijos vaizdo įrašas:

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų