REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prieš Seimo rinkimus politikai pačiais įvairiausiais pažadais mėgina sužavėti rinkėjus. Vienas tokių – Seime leisti dirbti tik dvi kadencijas iš eilės. Ne vieną kadenciją parlamente praleidę seimūnai naujienų portalui tv3.lt teigė, kad tokios idėjos – populistinės, o kiekviena kadencija gerina politikų darbo kokybę.

Prieš Seimo rinkimus politikai pačiais įvairiausiais pažadais mėgina sužavėti rinkėjus. Vienas tokių – Seime leisti dirbti tik dvi kadencijas iš eilės. Ne vieną kadenciją parlamente praleidę seimūnai naujienų portalui tv3.lt teigė, kad tokios idėjos – populistinės, o kiekviena kadencija gerina politikų darbo kokybę.

REKLAMA

Naglio Puteikio vadovaujama Centro partija „Gerovės Lietuva“ ir Arvydo Juozaičio vadovaujama partija Kartų solidarumo sąjunga-Santalka Lietuvai pranešė, kad ketina vienytis po Seimo rinkimų.

Jeigu šios politinės jėgos patektų į Seimą, vienas iš jų siūlymų būtų riboti Seimo narių kadencijų skaičių.

„Pritariame, kad Seimo nariai galėtų iš eilės būti tik dvi kadencijas. Paskui eitų į atostogas – arba į Vyriausybę dirbti, arba savo partijoje, arba savivaldybėse – ir tik po to galėtų vėl dviem kadencijoms. Jeigu prezidentas gali būti renkamas tik dviem kadencijoms, kodėl Seimo nariai turi sėdėti amžinai ir dar numirti, kad jiems ištaisius iškilmingas laidotuves“, – kalbėjo A. Juozaitis.

REKLAMA
REKLAMA

Dabar Seimo nariai renkami ketverių metų kadencijai, o jų kadencijų skaičius nėra ribojamas.

Prilygino Mėnulio pritraukimui

Liberalas Kęstutis Glaveckas Seime be pertraukų darbuojasi jau septintą kadenciją, nuo pat nepriklausomybės pradžios. Patyręs politikas tokius N. Puteikio ir A. Juozaičio pareiškimus vertina kaip priešrinkiminį populizmą.

REKLAMA

„Tai, žinote, ir Mėnulį prie Žemės pasiūlys pritraukti arčiau, tai upės tėkmę į kitą pusę pasukt, tai kiekvienam po butą duoti.... Nieko nuostabaus, prieš rinkimus tokių siūlymų galybė bus. Tai populizmas. Rinkimuose varžysis partijos ir atskiri žmonės, tie, kurie turi mažai šansų patekt, tai apsiginkluos radikaliuoju populizmu ir siūlys tokias idėjas“, – mano ilgametis Seimo narys.

Seimo pirmininko pirmoji pavaduotoja, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) narė Rima Baškienė pirmą kartą į parlamentą buvo išrinkta 2004 m. ir Seime darbuojasi jau ketvirtą kadenciją iš eilės.

REKLAMA
REKLAMA

Jos teigimu, politikai renkami rinkėjų, tad jie ir yra tie arbitrai, kurie sprendžia, kiek kadencijų parlamentaras turi dirbti.

„Ypač, kai tu renkamas vienmandatėje rinkimų apygardoje, rinkėjai mato, pakankamai tu, kaip Seimo narys, tenkini jų pageidavimus ir, ar aktyviai veiki. Rinkėjas tas arbitras, kuris nusprendžia, ar tinka, ar netinka tau būti Seimo nariu“, – naujienų portalui tv3.lt sakė Seimo narė.

Reikalinga išmintis

K. Glaveckas parlamentaro kėdėje sėdi jau 30 metų. Pasak jo, nors politiko žinių bagažas ir didėja bėgant kadencijoms, svarbu, iš kokios aplinkos politikas ateina į parlamentą.

„Jei ateina išprusęs, gyvenimo matęs, sąžiningas žmogus, kuris turi išminties, Seime kadencijų skaičius tik didina tą išmintį, politikas neužsiima nereikalingu ir žalingu populizmu. <...> O jei ateini kaip baobabas, tai baobabu ir išeini“, – juokėsi K. Glaveckas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Politikas siūlė pažvelgti į Jungtinių Valstijų Kongresą ar Jungtinės Karalystės parlamentą, kuriuose dažnas parlamentaras yra sukaupęs ir 30 metų patirtį politikoje.

„Dauguma dirba su tokia patirtimi. Ir tai kartais sugeba priimti kvailus sprendimus. Tai, jei daugumą turėtų radikalūs populistai ar visiškai patirties neturintys, tai, išvis, katastrofiniai dalykai vyktų. Išmintis neateina per vieną kadenciją“, – kalbėjo liberalas.

Būtina praeiti politinę mokyklą

Jau 16 metų parlamento koridorius minanti R. Baškienė pasakojo, kad ji mato akivaizdų skirtumą tarp tų politikų, kurie Seime dirba pirmą kadenciją ir tų kolegų, kurie į parlamentą išrinkti jau antrą ar trečią kadenciją.

REKLAMA

„Yra kur kas platesnis ir išsamesnis valstybės valdymo supratimas. Tai yra žmonės, kurie jau žiūri ir atsakingiau ir su didele doze patirties. O šito reikia politiko darbe“, – tvirtino Seimo vicepirmininkė.

Jos teigimu, politinį bagažą, reikalingą darbuojantis Seime, galima kaupti ir dirbant Seimo nario padėjėju ar būnant savivaldybės tarybos nariu.

„Tai mokyklos, kurios išmoko to specifinio politiko darbo. Kai į politiką ateina žmogus, visiškai neragavęs ankstesnių pakopų, labai dažnai būna, kad jis sunkiai įsivažiuoja. Man teko matyti ne vieną sunkiai įsivažiuojantį Seimo narį“, – kalbėjo R. Baškienė.

Valstiečių frakcijos atstovė teigė, kad žvelgdama į savo karjerą Seime, mato milžinišką skirtumą tarp pirmosios ir jau ketvirtosios savo kadencijos.

REKLAMA

„Patirties atsirado žymiai daugiau ir matymas tapo žymiai platesnis. <...> Jei aš vertinčiau savo pirmąją kadenciją ir dabar, ketvirtąją, tai, iš tikrųjų, yra didžiulis skirtumas to darbo, kiek aš sugebėjau tada. Dabar galiu kur kas daugiau“, – teigė R. Baškienė.

Tikisi būti reikalingi

Nenumaldomai artėja spalį vyksiantys Seimo rinkimai, tad parlamentarai jau svarsto ir apie bandymą siekti perrinkimo. K. Glaveckas tikino, kad tiksliai nežino, ar bandys siekti aštuntosios kadencijos Seime.

„Pagyvensim, pamatysim. Kol dar kojos kruta, negali atmesti galimybės. Negalėčiau tiesiai pasakyti, ar eisiu, ar neisiu. Žiūrėsiu, ar dar reikalingas esu. Bet matau, kad dažnu atveju, tos išminties Seime trūksta. Būtų gerai palaikyti jos lygį“, – kalbėjo K. Glaveckas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

R. Baškienė keturis kartus buvo išrinkta vienmadatėje rinkimų apygardoje. Pasak jos, ir prieš artėjančius rinkimus sulaukė ne vieno raginimo toliau darbuotis Seime, tad dabar R. Baškienė lauks valstiečių skyriaus ir partijos tarybos sprendimo, ar kelti jos kandidatūrą Šiaulių rajone.

„Viskas bus rinkėjų valioje“, – tikino R. Baškienė.

Seimo rinkimai turėtų vykti spalio 11 dieną.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų