REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Dar vienas dviprasmiškas įrašas viešumoje – šį kartą apie eutanaziją ir virusų kilmę paskaitoje samprotauja Kauno kolegijos dėstytoja. Vieni jos pasisakymus vadina radikaliais ir tikina, kad dėstytojams reiktų įvesti cenzūrą, kiti tame nemato nieko blogo ir sako, kad visi gali išsakyti savo mintis, net jei jos ir kai kam atrodo neteisingos.

Dar vienas dviprasmiškas įrašas viešumoje – šį kartą apie eutanaziją ir virusų kilmę paskaitoje samprotauja Kauno kolegijos dėstytoja. Vieni jos pasisakymus vadina radikaliais ir tikina, kad dėstytojams reiktų įvesti cenzūrą, kiti tame nemato nieko blogo ir sako, kad visi gali išsakyti savo mintis, net jei jos ir kai kam atrodo neteisingos.

REKLAMA

„Po truputį bus įvedinėjama eutanazija. Eutanazija bus privaloma mirtinai sergantiems ir senukams. Ta prasme, kad neleis, nes ekonomikai tai yra nenaudingi žmonės“, – štai tokią ateitį prieš studentus auditorijoje prognozuoja Kauno kolegijos dėstytoja Žydronė Žarskienė.

Dalykas „Žmogaus sauga“, o įrašas padarytas paskaitoje, kurios tema apie ligas ir virusus. Tad dėstytoja, remdamasi abejotinais šaltiniais, pranašauja ne tik apie ateityje neva paliesiančią eutanaziją, bet ir apie virusų kilmę.

REKLAMA
REKLAMA

„Didelių miestų gyventojai bus priverstinai iškeldinami į regionines teritorijas. Didžiųjų miestų gyventojų skaičius negalės viršyti jau numatyto skaičiaus, jeigu viršija, jie iškart išsiunčiami. Aš šiek tiek domėjausi medicina, na, virusai šiaip neatsiranda iš niekur. Jie yra sukuriami. Kaip ir šitas koronavirusas buvo sukurtas“, – toliau kalbėjo dėstytoja Žydronė Žarskienė.

REKLAMA

Išplitus įrašui, Kauno kolegija pradėjo tyrimą. Įstaigos atstovai sako, kad dėstytoja čia dirba porą, trejetą metų, tačiau atėjo su itin puikiomis rekomendacijomis, o studentai ją labai mėgsta. 

„Nusiskundimų dėl šios dėstytojos darbo ar dėl turinio informacijos, kuri pateikiama paskaitų metu, niekada nebuvo užfiksuota. Sudaryta komisija šitam įvykiui ištirti. Išnagrinės visą situaciją, paskaitos turinį, kalbėsis su studentais, aiškinsis, kas buvo per situacija. Ir tada bus priimti sprendimai“, – sako Kauno kolegijos atstovė Smiltė Juraitė.

REKLAMA
REKLAMA

2014-aiais, dar dirbama Kauno maisto pramonės ir prekybos mokymo centre, Žydronė Žarskienė išrinkta „Metų mokytoja“. Tąkart dėstytoja gavo ir solidžią 15 tūkstančių litų premiją. Šiandien ji nuo viešų komentarų susilaiko, tik situaciją paaiškina raštu, tikina, kad paskaitoje siekė diskusijos.

„Išsakydama per įtaigią savo nuomonę, matyt, paveikiau studentus ne taip, čia buvo mano klaida. Toje paskaitoje pasakyti mano teiginiai buvo pagrįsti nepatikimais šaltiniais bei dažnai gandų lygio interpretacijomis. Ateityje savo asmeninę nuomonę atsiesiu nuo paskaitos turinio.“

Vieni studentai jau siunčia laiškus vadovybei, gindami dėstytoją Žarskienę, o kiti, anksčiau dalyvavę jos paskaitose, ją itin giria ir vadina viena mylimiausių. Esą paskaitos įdomios, vyksta diskusijos įvairiomis temomis. Tačiau kiti, ypač „Facebook" socialiniame tinkle, piktinasi, kad mokytojos ateities prognozės jiems atrodo nesąmoningos, tad reikalauja įvesti minčių cenzūrą ar net dėstytoją atleisti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Mes irgi turėjom pas ją paskaitą, tai, manau, čia buvo tiesiog iš konteksto išimta. Nes mes irgi viską apkalbėdavom. Čia tiesiog buvo diskutavimo tema.“

„Labai gera iš tikro dėstytoja, tai labai šlykštu, kad žmonės taip elgiasi, nes nesidaro taip, juolab kad ji gera dėstytoja yra.“

„Dėstytojas turi būti neutralus, o ne piršt kažkokią savo nuomonę, tai čia jau yra blogai.“

„Mes gyvenam laisvoj šaly, tai kodėl negalima sakyt savo nuomonės, aš manau, kad galima visiems pasisakyti, ką galvojam.“

„Gal kažkiek per daug išsireiškė, bet šiaip nieko asmeniško ten, nieko blogo.“

Praeiviai taip pat dalijasi į dvi stovyklas: vieni tikina, kad priekaištaudami dėl išsakytų dėstytojos minčių grįžtame į cenzūros laikus, kiti įsitikinę, kad panašaus pobūdžio diskusijas derėtų palikti po paskaitų prie arbatos puodelio.

REKLAMA

„Nereikėtų, ypač tokiais jautriais klausimais, gal savo nuomonę reikėtų pasilaikyti sau.“

„Manau, kad turi dėstyti dalyką, o savo reikalaus pasilikti sau.“

„Žodžio laisvė, ką norim, tą šnekam, ką galvojam, geriau šnekėkim.“

„Neturi leistis, nes ji nežino visų aplinkybių, kaip ten yra, kaip ten bus.“

Kauno kolegijos atstovai priekaištų turi ne tik dėstytojams, bet ir patiems studentams. Esą, filmuodami ir įrašinėdami paskaitas, šie taip pat pažeidžia sutartį, numatančią, kad filmuoti galima  tik su dėstytojo sutikimu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų