REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Po antradienį naujienų portale tv3.lt pasirodžiusios publikacijos apie Babtų gimnazijoje fiksuotus ir, tėvų teigimu, mokyklos vadovybės nuslėptus žarnyno infekcijos atvejus, į redakciją kreipėsi dar viena moteris, tvirtinanti, kad situacija dar tikrai nėra suvaldyta, o įstaigos direktorius esą paprasčiausiai meluoja. Pats gimnazijos vadovas tvirtina, kad situacija yra suvaldyta ir nėra reikalo kelti panikos.

Po antradienį naujienų portale tv3.lt pasirodžiusios publikacijos apie Babtų gimnazijoje fiksuotus ir, tėvų teigimu, mokyklos vadovybės nuslėptus žarnyno infekcijos atvejus, į redakciją kreipėsi dar viena moteris, tvirtinanti, kad situacija dar tikrai nėra suvaldyta, o įstaigos direktorius esą paprasčiausiai meluoja. Pats gimnazijos vadovas tvirtina, kad situacija yra suvaldyta ir nėra reikalo kelti panikos.

REKLAMA

Savo vardo viešinti nenorėjusi moteris džiaugėsi, kad atsirado išdrįsusių paviešinti šią problemą dėl žarnyno virusinės infekcijos.

„Gaila tik, kad mokyklos direktorius skleidžia melagingas žinias, iki šiol viduriuoja ir vemia vaikai... Dar penktadienį buvo susirgusių, virusas plinta po visą miestelį. 

Aš pati asmeniškai skambinau į Kauno rajono visuomenės sveikatos biurą. Kalbėjusi telefonu mergina, patikino, kad situacija jiems žinoma, kad direktorius ir sesutė informavo, kad viskas stropiai dezinfekuojama. 

REKLAMA
REKLAMA

Mokykla turėjo būti uždaryta kaip ir Dobkevičiaus (dar pirmadienį pranešta apie dėl žarnyno infekcijos protrūkio nutraukiamas pamokas – aut. past.) gimnazija. Tai kaip čia yra, jei iki šiol vemia vaikai?“ – atsiųstame laiške klausė moteris. 

REKLAMA

Ji tvirtino, kad keturi vaikai net gulėjo Kauno klinikinės ligoninės infekciniame skyriuje. „Mano žiniomis, mokykloje vaikai vemdavo visur – ir ant grindų, ir koridoriuose, o ką jau kalbėti, kad tualetuose nėra muilo, nei lašo, jau nuo rugsėjo 3 d. 

Kokia gėda, tualetinio popieriaus irgi nėra, užsukite pasivaikščioti, pamatysite. Įdomu, kaip plovė rankas mokykloje viduriuojantys vaikai?

Klausimas, ar mūsų vaikai yra saugūs tokioje mokykloje, kai direktorius visiškai pro pirštus žiūri, kai jo mokykloje vemia daugiau nei 100 vaikų?“ – svarstė susirūpinusi šios mokyklos moksleivio mama.

REKLAMA
REKLAMA

Mokyklos direktorius: situacija valdoma

Savo ruožtu Babtų gimnazijos direktorius Vidas Mikalauskas tvirtino neturintis tokios informacijos, kad vaikai būtų vėmę koridoriuje ar sirgę arti šimto moksleivių.

Dar savaitės pradžioje portalui tv3.lt vadovas pasakojo, kad ir buvo fiksuotas susirgimų paūmėjimas, reikalo stabdyti pamokas ar skelbti karantino nebuvo.

„Iki tokio lygio, kad reikėtų skelbti apie protrūkį, prieita nebuvo. Sergamumo suaktyvėjimas buvo jau prieš kokias tris savaites. Suintensyvinome valymo darbus, patalpų vėdinimą, ėmėmės kitų priemonių ir dabar šis reikalas, mūsų žiniomis, kaip ir yra nuslūgęs. Dabar jokių didesnių signalų šiuo klausimu neturime, imamės profilaktinių priemonių ir, manome, ši banga turėtų nurimti“, – kalbėjo įstaigos vadovas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jis tvirtino, kad situacija stebima, dezinfekavimo darbai vyksta iki šiol, o priežasčių, dėl ko galima nebūti mokykloje, yra įvairių. 

„Dėl lankomumo, pavyzdžiui, iš 91 nemokamą maitinimą gaunančių pradinukų vakar tik vieno nebuvo. Tad, manau situacija šiuo metu yra problemų nekelia ir yra suvaldyta", – sakė mokyklos vadovas.

Pasiteiravus, ar gali būti taip, kad tualetuose nėra muilo ir tualetinio popieriaus, direktorius nesutiko, kad taip yra. „Visada atnaujiname šiuos dalykus ir nesakyčiau, kad trūksta. Kaip tik neseniai pirkome tualetinio popieriaus. Nežinau, ar pasitaiko, kad to nebūtų, bet iš principo šių dalykų turime, – tvirtino pašnekovas. – Kiekvieną dieną vienoks ar kitoks stebėjimas vyksta, jis suaktyvinamas, jei gauname signalų, kad yra kažkokie negerumai."

REKLAMA

Nacionalinis visuomenės sveikatos centro Kauno departamentas teigė iki šiol jokios informacijos apie protrūkį negavęs. 

„Nebuvo registruota jokių susirgimų iš gydymo įstaigų, jokių pranešimų apie Babtų gimnazijos moksleivius. Nes turi būti tam tikros diagnozės ir informacija iš gydymo įstaigos. O kol kas tokio informacijos neturime. Jei gauname tėvų pranešimus, irgi sureaguojame, atliekame veiksmus iš savo pusės, tačiau nesame gavę jokių pranešimų“, – sakė departamento atstovė spaudai Kristina Mikalauskienė.  

Specialistų pastebėjimu, kadangi pagal naują tvarką kreiptis į gydytojus dėl pamokų pateisinimo nebereikia, tai galbūt apie tai gydytojai informuoti ir nebuvo.

REKLAMA

Savaitgalį ligoninę užplūdo pacientai

Pasiteiravus Kauno klinikinės ligoninės atstovų, šie patvirtino, kad savaitgalį po infekcijos protrūkio Dobkevičiaus gimnazijoje, sulaukė sergančių vaikų antplūdžio. Tačiau patikslinti, iš kur atvyko tie vaikai, negalėjo. 

„Savaitgalį buvo pacientų pagausėjimas – kreipėsi 70 asmenų. Bet tai nėra išskirtinis dalykas, nes savaitgaliais nedirba poliklinikos ir žmonėms nėra kur kreiptis. Daugiausiai jų buvo su žarnyno infekcijomis, tačiau jos labai įvairios, nebuvo vienos diagnozės – fiksuotos tiek rotavirusinės, tiek norovirusinės, tiek bakterinės žarnyno infekcijos. Po savaitgalio besikreipiančiųjų skaičius sumažėjo. Daug vaikų tokiais atvejai net neprireikia stacionaro pagalbos, užtenka gydytojų rekomendacijų. Be abejo, atliekami tyrimai, jei reikia, leidžiamos lašelinė“, – kalbėjo įstaigos atstovas spaudai Saulius Tvirbutas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Medikai primena, kad norovirusai, rotavirusai paprastai plinta fekaliniu – oraliniu būdu, dažniausiai nuo tiesioginio sąlyčio su ligoniu arba žmogaus fekalijomis užterštą maistą bei geriamąjį vandenį. Jie gali plisti ir per vėmalų lašelius, kuriuose taip pat randama virusų, taip pat per užterštas rankas, aplinkos daiktus.

Ligos inkubacinis periodas po užsikrėtimo trunka nuo 12 iki 48 valandų, vidutiniškai apie 33 valandas. Liga pasireiškia ūmiu vėmimu, pilvo skausmais, gausiu vandeningu viduriavimu. Vaikai vemia dažniau nei suaugusieji. Gali kamuoti bendras silpnumas, galvos, raumenų skausmai. Apie pusę ligonių gali karščiuoti. Staigus kūno skysčių netekimas (dehidratacija) yra dažniausia ligos komplikacija. Dažniausiai simptomai praeina po 24–60 valandų. 

REKLAMA

Pavojingiausia (ypač mažiems vaikams) komplikacija – staigus kūno skysčių netekimas (dehidratacija). Dėl to vaikas gali atsidurti ir reanimacijoje.

Apsisaugoti nuo žarnyno infekcijų padės rankų higiena ir nuolatinis aplinkos valymas bei dezinfekcija:

  • dažnai plauti rankas, ypatingai pasinaudojus tualetu ir po sąlyčio su viduriuojančio žmogaus išmatomis, taip pat prieš valgį ir maisto gaminimą;
  • kruopščiai plauti vaisius ir daržoves, maisto ruošimui naudojamą inventorių; 
  • kruopščiai valyti ir dezinfekuoti chloro turinčiais preparatais aplinkos daiktus, paviršius, užterštus ligonio išmatomis, vėmimo masėmis; 
  • ypač kruopščiai valyti ir dezinfekuoti tualetą; suterštą patalynę, apatinius rūbus skalbti karštame vandenyje su skalbimo milteliais. Jei įmanoma, geriausiai prieš tai juos pamirkyti buityje naudojamuose balikliuose su chloru; 
  • skalbinius išlyginti karšta laidyne; ligoniui skirti atskirą kambarį, dažnai vėdinti patalpas; 
  • žaislus plauti muilo ar sodos tirpalu, skalauti tekančiu vandeniu ir išdžiovinti; 
  • sergančiajam būtina naudotis atskirais indais, asmens higienos priemonėmis bei rankšluosčiais.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų