REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seime tebevykstant deryboms dėl naujos valdančiosios koalicijos, vieno iš derybininkų – tvarkiečių – gretos ėmė eižėti. Vis dėlto frakcija nenuleidžia rankų, nes valstiečiai žada mesti jiems gelbėjimosi ratą. Svarbiausias klausimas – kas iš valstiečių papildys tvarkiečių gretas?

Seime tebevykstant deryboms dėl naujos valdančiosios koalicijos, vieno iš derybininkų – tvarkiečių – gretos ėmė eižėti. Vis dėlto frakcija nenuleidžia rankų, nes valstiečiai žada mesti jiems gelbėjimosi ratą. Svarbiausias klausimas – kas iš valstiečių papildys tvarkiečių gretas?

REKLAMA

Praėjusią savaitę Darbo partija iš frakcijos „Tvarka ir teisingumas“ nutarė atšaukti „darbietį“ Valentiną Bukauską. Pats Seimo narys prašymą išeiti iš frakcijos ketina pateikti kitą savaitę.

„Kada ėjome į „Tvarkos ir teisingumo“ frakciją, buvo įstatymų projektai, kuriuos žadėta užregistruoti ir pristatyti, to nebuvo padaryta. Kam mums ten sėdėti su jais, jeigu nevykdoma mūsų programa?“ – sprendimą aiškino Darbo partijos pirmininkas Viktoras Uspaskichas.

Gresia griūtis?

„Tvarkos ir teisingumo“ frakciją Seime sudaro septyni parlamentarai, pasitraukus V. Bukauskui jų liks šeši, o tai reikštų frakcijos griūtį. Seimo statutas numato, kad minimalus narių skaičius registruoti frakciją – septyni.

REKLAMA
REKLAMA

„Negrius, negali griūti!“ – paklaustas apie frakcijos ateitį tv3.lt tvirtino tvarkiečių seniūnas Vytautas Kamblevičius.

Jo teigimu, „Tvarkos ir teisingumo“ frakcija jau kurį laiką žinojo, kad V. Bukauskas gali palikti jų gretas.

REKLAMA

„Skambino V. Bukauskui Uspaskichas, nes Andrius Mazuronis pateko į Seimą, ir stebėjosi, kaip čia vienas „darbietis“ vienoje frakcijoje, o kitas – kitoje“, – pasakojo V. Kamblevičius.

„Darbietis“ A. Mazuronis į Seimą pateko vietoj Arūno Gelūno, laimėjusio konkursą į Lietuvos dailės muziejaus vadovus.

Derybos ar „skolybos“?

Anot V. Kamblevičiaus, „Tvarka ir teisingumas“ šiuo metu derasi su kitų frakcijų nariais dėl prisijungimo prie tvarkiečių. Vis dėlto frakcijos seniūnas nesutiko įvardinti nei potencialių derybininkų skaičiaus, nei tikslių pavardžių, baimindamasis, kad žiniasklaida šiuos parlamentarus gali užsipulti. Konkrečias pavardes V. Kamblevičius žada įvardinti kitą savaitę.

REKLAMA
REKLAMA

Paklaustas, ar V. Bukausko praradimas gali turėti įtakos deryboms dėl naujos valdančiosios koalicijos, V. Kamblevičius tokią galimybę atmetė. Jam kiek anksčiau antrino ir Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas Ramūnas Karbauskis, šią savaitę žiniasklaidoje tvirtinęs, kad „tikrai suras sprendimą“ pagelbėti tvarkiečiams.

„Aš nemanau, kad tai ką nors keičia. Klausimas, kokias vertybines ir programines nuostatas jie siūlo. Pateikti pasiūlymai yra svarstytini ir koalicijos formavimo procese nagrinėjami kaip ir visų kitų pasiūlymai. Nėra skirtumo, siūlo didžioji ar mažosios. Žiūrime lygiavertiškai. Jei į kokią nors frakciją žiūrėtume nelygiavertiškai, kaip galėsime dirbti kartu?“, – Eltai sakė R. Karbauskis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

17 kandidatų

Vytauto Didžiojo universiteto profesorius, politologas Algis Krupavičius akcentuoja, kad tvarkiečiai septintąjį narį turėtų rasti kaip įmanoma greičiau, vėliausiai – iki birželio 25 dienos, kai vyks plenarinis Seimo posėdis. Antraip frakcijai grėstų išregistravimas.

Vis tik profesorius nemano, kad frakcija grius, nes į pagalbą turėtų būti atsiųstas valstiečių legionierius.

„Yra keli scenarijai, pavyzdžiui, kad kažkas pereitų iš LVŽS frakcijos ir taptų legionieriumi. Labai sunku pasakyti, ką galėtų pasiūlyti. Aišku, ne iš tų asmenų, kurie turi kokias nors pozicijas – komitetų pirmininkai, pirmininkų pavaduotojai. Labiau tikėtina iš eilinių frakcijos narių“, – tv3.lt kalbėjo A. Krupavičius.

REKLAMA

Seime jokių pareigų neužima 17 valstiečių: Valius Ąžuolas, Kęstutis Bacvinka, Antanas Baura, Aurimas Gaidžiūnas, Gintautas Kindurys, Alfredas Stasys Nausėda, Petras Nevulis, Aušra Papirtienė, Vytautas Rastenis, Juozas Rimkus, Viktoras Rinkevičius, Lauras Stacevičius, Lėvutė Staniuvienė, Zenonas Streikus, Audrys Šimas, Juozas Varžgalys ir Virginija Vingrienė.

Iš viso LVŽS Seime vienija 50 parlamentarų.

Politologas tai pat nemano, kad V. Bukausko pasitraukimas turės įtakos deryboms dėl valdančiosios koalicijos, nes besiderančios partijos yra suinteresuotos „trūks plyš“, kad derybos būtų sėkmingos.

Kai kurie užmojai per brangūs

Tvarkiečiai į derybas dėl valdančiosios koalicijos atsinešė 11 punktų sąrašą, kuriame pateikti siūlymai dėl PVM mažinimo šviežiems vietiniams maisto produktams. „Tvarka ir teisingumas“ taip pat siūlo didinti finansavimą neformaliam ugdymui, kompensuoti per krizę sumažintas išmokas asmenims, dirbusiems pavojingomis sąlygomis, ir statutiniams darbuotojams, ES sienos saugojimo stiprinimą ir kt.

REKLAMA

Partijos pirmininkas Remigijus Žemaitaitis „Žinių radijui“ trečiadienį pripažino, kad kai kurių pasiūlymų gali tekti atsisakyti dėl fiskalinės drausmės.

Tvarkiečiai per praėjusią savaitę vykusias valdančiosios koalicijos derybas iškėlė ultimatumą trauktis iš derybų, jeigu nebus grįžta prie jų siūlymo didinti vaiko priežiūros išmokas, kad jos pirmais metais siektų 100 proc. tėvo ar motinos algos, antraisiais – 75 procentus.

Valstiečių lyderis Ramūnas Karbauskis tuomet teigė, kad šis siūlymas – nerealus, jam įgyvendinti reikėtų per 100 mln. eurų.

Po prezidento rinkimų valstiečiai ėmėsi iš naujo formuoti valdančiąją daugumą. Dėl koalicijos sudarymo derasi valstiečiai, socialdarbiečiai, tvarkiečiai ir Lietuvos lenkų rinkimų akcija, tokia koalicija turėtų 77 balsus Seime.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų