REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
6
Buvęs karininkas save dabar pristato kaip mąstymo keitimo mentoriumi (Nuotr. TOO photography)

Mindaugas Valickis (38) ilgą laiką gyveno visai kitaip. Devyniolika metų praleidęs karinėse struktūrose, vieną dieną jis suprato, kad atėjo laikas viską keisti. Prieš metus palikęs savo darbą, šiandien jis save pristato kaip mąstymo keitimo mentorių ir kitiems padeda keisti savo mąstymą bei atrasti laimę gyvenime.

6

Mindaugas Valickis (38) ilgą laiką gyveno visai kitaip. Devyniolika metų praleidęs karinėse struktūrose, vieną dieną jis suprato, kad atėjo laikas viską keisti. Prieš metus palikęs savo darbą, šiandien jis save pristato kaip mąstymo keitimo mentorių ir kitiems padeda keisti savo mąstymą bei atrasti laimę gyvenime.

REKLAMA

Kaip naujienų portalui tv3.lt pasakoja pats Mindaugas Valickis, dabar jo gyvenimas yra kur kas labiau pasikeitęs nuo to laiko, kai vyras dirbo karininku. Ir plačiai besišypsodamas vyras drąsiai pripažįsta – dabar jis yra tikrai laimingesnis.

Praėjęs nemenką savęs tobulinimo kelią, įveikęs savo gyvenimo sunkumus ir pabaigęs mokymus Barselonos futbolo klubo universitete, šiandien jis moko kitus žmones prisiimti atsakomybę gyvenime ne už ką kitą, o būtent už patį save.

Padeda keisti žmonių mąstymą

„Didžioji dalis žmonių dėl tam tikrų auklėjimo subtilybių ir vaikystės ypatumų yra įpratę deleguoti atsakomybę už savo gyvenimą kitiems: netinkamoms aplinkybėms, darbdaviams, valdžiai ar krizei.

REKLAMA
REKLAMA

Ir tuomet, kai žmogus yra valdomas tokių aplinkybių, jis tampa nelaimingas, nepatenkintas savimi ir ima jausti, kad jis pats gyvenime nieko negali pakeisti ar padaryti“, – pasakoja pašnekovas.

REKLAMA

Anot Mindaugo, būtent dėl tokių priežasčių žmones apima ir nepasitenkinimo jausmas, depresija, pyktis, apatija ir kiti jausmai. Dažniausiai visa tai būna išliejama ant aplinkinių, todėl labai kenčia santykiai šeimose ir darbe. Būtent tokiu metu neretai žmonės ir pradeda ieškoti pagalbos, kuri padėtų spręsti iškilusias problemas:

„Aš padedu žmonėms prisiimti atsakomybę už savo gyvenimą, atrasti pasitikėjimą savimi ir susikurti tokią vidinę stiprybę, kad žmogus galėtų pradėti kurti tokį gyvenimą, kokio jis pats nori.

Žinoma, neišeina viskas staiga iš karto, bet palengva, žingsnis po žingsnio, žmogus ima keisti savo gyvenimą ir formuoti savo rolę ne iš aukos, o stipriosios pusės.“

REKLAMA
REKLAMA

Karininko profesiją iškeitė į pagalbą žmonėms

Mindaugas neneigia, kad jo paties gyvenime taip pat yra buvę juodų periodų, o gebėjimas suprasti gyvenimo subtilybes ir atrasti savo stipriąsias puses taip pat atėjo pamažu, atėjus laikui.

Prieš tai vyras devyniolika metų praleido karinėse struktūrose. Nors pats Mindaugas apie savo profesiją detaliau pasakoti negali, vyras atskleidžia, kad jis buvo karininkas, pasiekęs majoro laipsnį.

Prieš metus vyras nutarė palikti karines struktūras ir pasukti visiškai kitu keliu, pradėti dirbti su žmonėmis.

Natūraliai kyla klausimas, kas gi atsitiko buvusio karininko gyvenime, kad jis nusprendė taip kardinaliai viską pakeisti? Pasirodo, prieš aštuonerius metus pats Mindaugas patyrė sunkias gyvenimo situacijas, jis nesijautė savame kelyje, o ir aplinkui viskas, atrodytų, ėmė griūti:

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Buvau žmogus, kuris buvo visiškai priklausomas nuo aplinkos. Nors turėjau daug ambicijų ir norų, bet visi jie buvo priklausomi nuo vadovybės, aplinkybių. Aš norėjau keisti gyvenimą, norėjau, kad jis būtų kitoks, bet visos aplinkybės man diktavo, ką turiu daryti.

Laikui bėgant pasiekiau momentą, kai mane apėmė depresija, apatija. Nenorėjau dirbti darbe, o ir šeimoje ėmė griūti santykiai.“

Didelės ambicijos ir norai

Mindaugas atviras – būtent tuo gyvenimo metu jo viduje įvyko lūžis. Vyras suprato, kad jis neprisiima atsakomybės už savo gyvenimą. O tuo metu jo norai ir ambicijos atrodė dideli, tik nebuvo dedamos pastangos, norint juos pasiekti, mat tam trukdė nusivylimas ir neįvertinimas už praeities pasiekimus.

REKLAMA

Vietoj to buvo laukiama, kol vadovai įvertins, pripažins praeities nuopelnus ir duos, ko norėjo pats vyras. Kuo ilgiau jis laukė, tuo daugiau pykčio, nusivylimo ir nepasitenkinimo darbu jis turėjo. 

Kas tada atsitiko?

„Pradėjau gilintis į save, kodėl aš taip mąstau, kodėl pas mane yra tokios mintys ir jausmai? Laikui bėgant, pakeičiau savo savijautą, pradėjau planuoti, kaip kursiu gyvenimą išėjęs iš darbo, susitvarkiau santykius šeimoje, dabar laimingai gyvename septyniolika metų ir džiaugiuosi, kad vis dar su ta pačia žmona. Pakeičiau visą savo gyvenimą iš esmės“, – juokiasi vyras.

Per aštuonerius metus Mindaugas daug žinių pasisėmė iš koučingo (ang. coaching) mokymų. Taip pat vyras mokėsi ir taikomosios sporto psichologijos Barselonos futbolo klubo universitete.

REKLAMA

Jis skaitė daug knygų, analizavo savo patirtį ir pritaikydamas analitinio darbo patirtį, ėmė vis dažniau užduoti įvairius klausimus: kodėl aš taip jaučiuosi? Kodėl man tai naudinga? Kur tai mane veda?

„Galiausiai galima pradėti suvokti, kodėl mano kūnas ir protas elgiasi būtent taip. Atradus ir suvokus to priežastis, išmoksti jas pašalinti ir pasiekti naudos kitais būdais, ne per jausmus, ne per automatinius veiksmus“, – įsitikinęs pašnekovas.

Sukūrė savo metodą

Aštuonerius metus paskyręs vidiniams tyrinėjimams ir savęs tobulinimui, Mindaugas prieš metus nusprendė, kad pagaliau jis yra pasiruošęs padėti ir kitiems žmonėms.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Pradėjau dirbti su žmonėmis, gilintis, analizuoti, kodėl jie taip jaučiasi, taip mąsto. Radau esmines to priežastis ir sukūriau savo metodą, pagal kurį dabar dirbu su žmonėmis.

Atradau būdą, kuris veikia man ir kitiems, tuomet nusprendžiau, kad galiu būti daug naudingesnis visuomenei tuo, ką darau dabar, nei būdamas ankstesniame savo darbe“, – patikina jis.

Mindaugas neneigia, kad didžioji dalis žmonių pas jį ateina būtent per kitų rekomendacijas. Tačiau tam, kad pasiektų kuo daugiau kitų žmonių, vyras savo veikla aktyviai ėmė dalintis internete. Taip pat jis kuria tam tikrą turinio dalį ir nemokamai, kaip jis sako, būtent tam, kad kuo daugiau žmonių susimąstytų ir į savo gyvenimą imtų žiūrėti kitu kampu – ne aukos, o kūrėjo.

REKLAMA

Koronaviruso metu – klientų daugiau

Mindaugas taip pat veda ir mokamus grupinius kursus, asmeninius užsiėmimus. Vyro teigimu, dažniausiai į jį kreipiasi žmonės, kurie turi finansinių arba santykių problemų.

„Šiuo metu turiu daug klientų verslininkų, kurie į mane kreipiasi dėl įvairių priežasčių. Pavyzdžiui, vienas iš jų kreipėsi į mane sakydamas: „Mindaugai, pavargau nuo savo verslo. Taip, kaip aš funkcionuoju, manęs niekur neveda“.

Tokiais atvejais mes kartu bandome keisti jo mąstymą, peržiūrime, kokios yra žmogaus išorinės ir vidinės vertybės, kas dedasi jo viduje ir pagal tai keičiame mąstymą, o pakeitę mąstymą, pagal jį koreguojame ir verslo struktūrą. Tada verslininkai pradeda matyti naujas galimybes, atranda naujas nišas, pradeda labiau išnaudoti savo stipriąsias savybes, o tai atneša ir daug geresnius rezultatus net ir krizės sąlygomis“, – pasakoja Mindaugas.

REKLAMA

Pasaulyje prasidėjus koronaviruso pandemijai, Mindaugas taip pat pastebėjo, kad šiuo laikotarpiu padaugėjo ir į jį besikreipiančių žmonių.

„Mes esame įpratę mąstyti, kad jeigu aplinkoje vyksta blogi dalykai, mes turime užsidaryti ir pasiduoti mintims, jausmams. Tokiais atvejais žmonės pradeda kentėti, ima galvoti apie negatyvius ateities scenarijus, paskęsta savo baimėse. Jie nebeturi progos mąstyti kaip kūrėjai, suvokti, kad yra patys gyvenimo šeimininkai.

Pas mane ateina žmonės, kurie jaučia baimę ir nerimą, todėl mes su jais pradedame ieškoti galimybių, kaip jaustis geriau, imtis veiksmų ir neužsidaryti savyje.

Mano tikslas yra išvesti žmones iš baimės į galimybių pamatymą ir atsivėrimą. Kai mes pamatome galimybes, galime jas ir išnaudoti“, – sako pašnekovas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Mintis pradeda keisti skirtingu metu

Pasiteiravus, kiek laiko užtrunka, kol žmogus kardinaliai ima keisti savo gyvenimo mąstymą, Mindaugas sako, kad laiko tarpas yra labai įvairus, viskas priklauso ir nuo pačio žmogaus, jo užsispyrimo ir vidinio išdidumo lygio.

„Kartais matai, kad pas žmogų yra daug vidinio išdidumo, teisumo ir nelankstumo. Kuo didesnis tas nelankstumas, tuo sunkiau dirbti su žmogumi, nes jis yra įsitikinęs savo teisumu. Tačiau, kai padedu žmogui suprasti, kad su savo iki šiol vyravusiu mąstymu jis pats susikūrė dabartines gyvenimo problemas, jis pradeda suprasti, kad jei toliau taip mąstys ir bandys keisti tik jį supančią aplinką, tik dar labiau pablogins situaciją.

REKLAMA

Tačiau dažnu atveju užtenka ir elementarių dalykų: žmogus išklauso paskaitą, atlieka užduotis ir jau ima suvokti, kad gyvenime gali funkcionuoti kitaip.

Jeigu žmogus yra labiau nelankstus, užsispyręs viduje ir nenorintis keistis, su juo tenka padirbėti ilgiau. Turime konsultacijas, pokalbius, kurių gali prireikti ir trijų–keturių kartų. Dar yra žmonių, kurie nori itin didelių pokyčių gyvenime, su tokiais žmonėmis dirbame pagal dviejų mėnesių pokyčių programą“, – pasakoja vyras.

Kiekvienas žmogus – tobulas mokytojas

Natūraliai daugeliui kyla minčių, kad tokį darbą tikrai galėtų dirbti ne kiekvienas. Sunku įsivaizduoti, ką kiekvieną dieną reiškia klausyti įvairių žmonių problemų ir dar suspėti gyventi savo paties gyvenimą. Tačiau Mindaugas sako, kad kiekvienas pas jį atėjęs žmogus jam yra tarsi tobulas mokytojas.

REKLAMA

„Gilindamasis į žmonių patirtis, jose matau labai daug savęs. Kiekvienas atėjęs naujas žmogus duoda man naujos patirties, suvokimo. Su kiekvienu iš jų aš patiriu atradimo džiaugsmą.

Kaip žmogus analitikas, aš analizuoju, atrandu, suprantu vis kažką naujo su kiekvienu žmogumi“, – šypteli jis.

Trokšta pasiekti 10 proc. visuomenės

Niekam nėra paslaptis, kad neretai tokių profesijų atstovai internete susilaukia ir skaudžios kritikos. Mat kai kuriems žmonėms tokia psichologija yra nesuprantama, o kur dar ir pinigų mokėjimas už tokius užsiėmimus.

Tačiau pats Mindaugas pripažįsta, kad nors jo individualūs užsiėmimai ir nėra pigūs, vis dėlto jis nemažai turinio internete talpina ir nemokamai. Pasirodo, vyro didžiausias tikslas yra pasiekti bent dešimt procentų mūsų visuomenės:

„Jeigu žvelgiant pagal organizacijų psichologiją, pasiekus dešimt procentų plius vieną žmogų visuomenėje, įvyksta visos visuomenės virsmas. Todėl mano tikslas yra, kad tai, ką aš kuriu ir atiduodu žmonėms, vieną dieną taptų kaip visuomenės norma.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų