REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Koronaviruso pandemijos metu padidėjo bičių produktų paklausa. Deja, šiemet gausaus medunešio nebuvo, todėl bitininkų produktų atsargos jau senka. Vis dėlto tikimasi, kad medaus iki pavasario nepritrūks.

Koronaviruso pandemijos metu padidėjo bičių produktų paklausa. Deja, šiemet gausaus medunešio nebuvo, todėl bitininkų produktų atsargos jau senka. Vis dėlto tikimasi, kad medaus iki pavasario nepritrūks.

REKLAMA

Trakų rajono bitininkas Juozas Norinkevičius džiūgauja, kad žmonės sveikatos semiasi iš gamtos ir vertina bičių produktų naudą. „Prekyba medumi, bičių duonele ir žiedadulkėmis sėkmingai vyko Trakų neįgaliųjų užimtumo centre, kuriame vaikams ir suaugusiems organizuojami edukaciniai užsiėmimai apie bitininkystę, medų. Išklausę paskaitų, dalyviai supranta, iš kur semtis sveikatos ir stiprybės, todėl bičių produktai tirpte tirpo. Daug bičių produktų parduota ir mugėse. Jų užteks tik iki Kalėdų“, – atviravo J.Norinkevičius.

Bitininkas akcentavo, kad šiais metais itin išaugo bičių duonelės ir žiedadulkių poreikis. Šių produktų mažai turi ne tik pašnekovas, bet ir kiti Trakų rajono bitininkai. J.Norinkevičiaus medus atitinka nacionalinės žemės ūkio ir maisto produktų kokybės sistemos reikalavimus, yra pažymėtas ženklu „Kokybė“, todėl medaus kaina šiek tiek aukštesnė.

REKLAMA
REKLAMA

Vyras bityne atliko visus darbus ir jau galvoja apie kitą sezoną. „Ką blogai atlikome rudenį, pamatysime pavasarį. Karantino laikotarpiu, kai žmonės vienas nuo kito tolsta, bitutės aviliuose viena prie kitos glaudžiasi ir ramiai gyvena“, – sakė J.Norinkevičius.

REKLAMA

Medaus derlius – mažesnis

Ukmergės rajone bityną prižiūrintis Vytautas Markauskas sakė, kad medus, kaip gydomoji priemonė, šiais metais yra itin paklausus. „Turgavietėse medaus parduodame daugiau ne tik dėl to, kad žmonės pandemijos metu pradėjo labiau rūpintis savo sveikata, bet ir dėl to, kad jo derlius buvo mažesnis.

Ankstesniais metais žmonės, kurie laikydavo 2–3 bičių šeimas, medaus turėdavo ne tik sau, bet ir giminėms, kaimynams. Šiais metais kai kurie bitininkai nepatenkino net savo šeimos poreikių“, – atviravo pašnekovas. V.Markauskas tikino, kad medaus pirkėjams pakaks. Jie turi galimybę rinktis iš pavasarinio ir vasarinio medaus (aviečių, liepų, lauko gėlių, miško), kurio kaina siekia 5–7 Eur/kg.

REKLAMA
REKLAMA

Didesnę paklausą už medų pandemijos laikotarpiu turi bičių produktai: bičių duonelė, žiedadulkės ir bičių pikis (propolis). Pasak V.Markausko, propolis laikomas pačiu stipriausiu gamtoje randamu antibiotiku, todėl jo paklausa didžiausia. Bičių pikio iš avilio prirenkama nedaug – apie 100 g. Tačiau jo, kaip žaliavos ruošiamoms tinktūroms, daug nereikia. Įgudę žmonės moka patys ją pasigaminti, o kiti perka iš bitininkų. Tinktūrų ir žaliavos kaina yra išlikusi tokia pati kaip ir ankstesniais metais. V.Markauskas žmonėms, norintiems sustiprinti savo imuninę sistemą,patarė gaminti medaus mišinius su putinais, spanguolėmis, šaltalankiais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Eksportuoja į užsienį

Vienas didžiausių šalies bitininkų, ukmergiškis Jonas Šantaras bičių produktus (medų ir bičių duonelę) eksportuoja į užsienį. Pasak pašnekovo, šiemet medaus kiekis, lyginant su ankstesniais metais, buvo mažesnis, todėl didžioji jo dalis jau parduota, o kita dalis netrukus bus išvežta.

„Jau dvejus metus produkciją išvežu į užsienį be jokių tarpininkų, todėl jos pardavimo kaina yra aukštesnė nei Lietuvoje. Užsienio partneriai patys atlieka visus reikiamus bičių produktų tyrimus, todėl man jų Lietuvoje atlikti nereikia. Transportavimo problemų taip pat neturiu, užsakovai produkciją pasiima patys“, – sakė bitininkas.

REKLAMA

J.Šantaras paminėjo, kad bičių produktų paklausa užsienyje yra išaugusi, kadangi praėjusiais metais Ukraina netiekė medaus. Šiuo COVID–19 pandemijos laikotarpiu užsienyje itin paklausi bičių duonelė, kurios supirkimo kaina yra aukštesnė nei ankstesniais metais – 40 Eur/kg. Bitininkas paminėjo, kad bičių produktų rinkimas – subtilus darbas, todėl jis atliekamas profesionaliai ir pačiu moderniausiu inventoriumi. Per sezoną bityne prisukama apie toną medaus. J.Šantaras savo reikmėms naudoja bičių pienelį, propolį.

Naujų rinkų neieško

Padidėjusią medaus, bičių duonelės, propolio ir žiedadulkių paklausą junta ir Mažeikių rajono bitininkė Birutė Budreckienė. „Bičių produktų turime pakankamai. Tikimės, kad iki pavasario patenkinsime visų klientų poreikius“, – teigė moteris.

REKLAMA

Ji produkciją pardavinėja kioskeliuose Mažeikiuose ir tiekia prekybininkams į nedideles parduotuves. Nemaža dalis produkcijos iškeliauja ir į užsienį. Visą pavasarinį rapsų medų, kurio lietuviai nevertina, iš bitininkės nuperka užsieniečiai. Eksportuojamas medus parduodamas po 2,60 Eur/kg, o Lietuvoje – po 6 Eur/kg.

Pastoviems klientams produkciją tiekiantis to paties rajono bitininkas Vidmantas Alčiauskis pastebėjo,jog lapkričio mėnesį, prieš šventes, prekyba visada suaktyvėja. Užsakovai medų perka dovanėlėms, noriai įsigyja ir vaško žvakių. „Medumi aprūpinsime savo klientus, naujų rinkų tikrai neieškosime.

Šiais metais didelę paklausą turi propolis, bičių duonelė. Manome, kad šių produktų užteks tik iki Naujųjų metų, – savo pastebėjimus išsakė vyras. V.Alčiauskis tikino, kad šiais metais klientai medų perka saikingai, atsargų nekaupia. Kiekvienas atsižvelgia į savo šeimos poreikius: vieni medaus nusiperka metams, kiti – mėnesiui. Bitininkas medų parduoda po 6 Eur/kg.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Atsargos tirpsta

Šalčininkų rajono ūkininkas, prižiūrintis ir bityną, VladimirKot pasakojo, kad medaus jis prisuko dvigubai mažiau nei ankstesniais metais. „Kadangi aviliai yra netoli miško, be to, bitutėms auginu ir facelijų, medus yra ne tik skanus, bet ir kvapnus. Dirbu „vietinio radijo“ principu. Tai reiškia, kad mano medaus paragavę žmonės jį rekomendavo ir kitiems.

Todėl medus ne tik pardavinėjamas vietiniams klientams, bet ir iškeliauja į Angliją, Izraelį“, – teigė ūkininkas. Jis pasakojo, kad medaus tonomis nepardavinėja – šeimos dažniausiai nuperka po 10–15 kg.

V.Kot teigė nežinantis, kaip ilgai medus užsibus jo ūkyje, tačiau tikisi, kad jo užteks iki pavasario. Ūkininkas medų parduoda po 6 Eur/kg. „Kadangi ūkininkauju ir neturiu daug laiko, kitų bičių produktų pardavimui neturiu. Prižiūriu tik 35 avilius ir visą vasarą bei savaitgalius skiriu šiam maloniam darbui“, – prisipažino V.Kot.

REKLAMA

To paties rajono bitininkas Gžegož Sakson teigė, kad šiuo metu pirkėjai medumi domisi labiau nei ankstesniais metais. „Prekyba vyksta „bangomis“, todėl sunku nuspėti, kas ir kiek medaus pirks. Medaus atsargas vienais metais išsiparduodu sausio, kitais – balandžio mėnesį. Kaip bus šiais metais – nežinau“, – kalbėjo vyras.

Medų jis parduoda skirtingomis kainomis: perkantiems po 20–30 kg parduoda po 5 Eur, o mažesnį kiekį – po 6 Eur/kg. G.Sakson sakė, kad pirkėjai labai vertina grikių medų, kurio paragavę skambina ir užsisako daugiau. Kadangi pirkėjams palankiau produkciją įsigyti iš pirmų rankų, bitininkas jos prekybos tinklams netiekia.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų