REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lygiai prieš dešimtmetį Lietuva neteko pirmojo nepriklausomos Lietuvos prezidento Algirdo Mykolo Brazausko. Penktadienį atiduoti pagarbos buvusiam šalies vadovui politiniai bendražygiai  susirinko prie jo kapo Antakalnio kapinėse.

Lygiai prieš dešimtmetį Lietuva neteko pirmojo nepriklausomos Lietuvos prezidento Algirdo Mykolo Brazausko. Penktadienį atiduoti pagarbos buvusiam šalies vadovui politiniai bendražygiai  susirinko prie jo kapo Antakalnio kapinėse.

REKLAMA

Buvę Algirdo Mykolo Brazausko bendražygiai neslepia pasipiktinimo, kad A. Brazausko biustas sostinės Antakalnio kapinėse į jį nepanašus. Į minėjimą neatvyko nei žmona Kristina Brazauskienė, nei prezidento dukros. A. Brazausko atminimas penktadienio rytą buvo pagerbtas ir Seime, čia jam buvo skirta tylos minutė.

Dukra neslepia apmaudo

TV3 kalbinta A. Brazausko dukra Audronė Usonienė sako, kad tėtį šiandien prisiminti ji yra verčiau linkusi savo namuose:

„Pradžioje buvo labai liūdna, buvo labai tokių skaudžių momentų, po to viskas susigulėjo. O po to vėl pasidarė skaudu dėl to, kad ne visai teisingai yra įvertintas tėvo indėlis. Jo vieta gyvenime yra tokia sumenkinta“.

REKLAMA
REKLAMA

Prezidento A. Brazausko dukrą labiausiai skaudina tai, kad iš karto po tėvo mirties pasipylė daug realybės neatitinkančios kritikos. O esą A. Brazausko padaryti geri darbai Lietuvai – tokie kaip pastatyti Valdovų rūmai, sutvarkyta prezidentūra, Mindaugo tiltas – liko užmarštyje.

REKLAMA

Moteris džiaugiasi, kad turėjo tokį tėvą – ne tik darbams, bet ir dukroms A. Brazauskas visuomet rasdavo laiko.

„Griežtas, teisingas, geras labai tėtis, labai daug dėmesio skyrė mums. Ne kaip dabar visi gali įsivaizduoti finansine prasme, bet laiko, veiksmo, buvimo kartu. Linkiu visiems vaikams tokio tėčio“, – sako A. Usonienė.

Piktinasi prezidento biustu

Tačiau minėdami dešimtmetį ir bendražygiai, ir artimieji piktinasi šiuo sostinės Antakalnio kapinėse esančiu Algirdo Brazausko biustu. Esą jis visiškai nepanašus į amžino poilsio iškeliavusį šalies vadovą.

REKLAMA
REKLAMA

Ir nors dėl jo pakeitimo artimieji ėmėsi veiksmų, kol kas jokių rezultatų pasiekti nepavyko. A. Brazausko biustas priklauso sostinės savivaldybei, o pasak artimųjų, biustą sukūręs skulptorius nesutinka jį keisti. Štai Seimo narys Bronius Bradauskas net neketina slėpti – toks biustas jam tikrai nepatinka:

„Man nepatinka, kadangi aš esu tiek bendravęs su juo visose situacijose. Pažiūrėkite į veidą – piktas, jis niekada nebuvo piktas. Jis buvo nuoširdus žmogus, visą laiką su šypsena, humoru  ir iš tikrųjų klausimus spręsdavo. Aš niekada jo tokio pikto nemačiau kaip čia“.

Dėl tėčio biusto Seimo nariui antrina ir A. Brazausko dukra A. Usonienė:

„Nepanašus, negražus. Tiesiog nepanašus čia jau viena, jis iš principo yra toks kažkoks labai keistas. Ir sakyčiau, kad neatitinka“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kliūva praeitis komunistų partijoje

Politinės karjeros laiptais A. Brazauskas sparčiai pradėjo kopti 1965 metais, tapęs statybinių medžiagų pramonės ministru sovietinėje Lietuvoje. Jo karjera komunistų partijoje tęsėsi iki pat nepriklausomybės. Būtent jo praeitis komunistų partijoje iki šiol kliūva daugeliui kalbintų vilniečių.

Politikos apžvalgininkas Vytautas Bruveris sako, kad vienpusiškai vertinti tokios istorinės figūros kaip A. Brazauskas neišeina. Ir nepaisant to, koks jis buvo – esą būtent tokio prezidento reikėjo tuometei visuomenei.

„Visuomenė tuo metu buvo ir tebėra iš esmės sovietinė. Jai reikia to, ką ji pati vadina stabilumu, nepolitikavimu, ūkiškumu, dalykiškumu, tai A. Brazauskas ir jo politinės jėgos tam atstovavo“.

Algirdas Mykolas Brazauskas mirė po sunkios kovos su limfos vėžiu 2010-ųjų birželio 26-ąją.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų