REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Rūkymas daro neigiamą poveikį žmogaus plaučiams – nuo vėžio iki lėtinių kvėpavimo sistemos sutrikimų. Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, plaučių vėžys visame pasaulyje atsakingas už daugiau kaip du trečdalius mirčių dėl šios ligos.

Rūkymas daro neigiamą poveikį žmogaus plaučiams – nuo vėžio iki lėtinių kvėpavimo sistemos sutrikimų. Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, plaučių vėžys visame pasaulyje atsakingas už daugiau kaip du trečdalius mirčių dėl šios ligos.

REKLAMA

Per paskutinius metus pasaulyje dėl rūkymo mirė 7 milijonai žmonių, dar 1 milijonas –dėl pasyvaus rūkymo.

Seimo Priklausomybių prevencijos komisijos pirmininkės Laimutės Matkevičienės teigimu, kad sumažėjo rūkymas tarp 15-16 metų amžiaus mokinių, tačiau dėl to džiaugtis neskuba.

Įprastus tabako gaminius pakeitė elektroninės cigaretės. Beveik pusė mokinių pripažino bandę elektronines cigaretes, o beveik penktadalis visų 7-9 klasių moksleiviai jas rūko nuolat.

Tabako rūkymas yra viena pagrindinių lėtinės obstrukcinės plaučių ligos priežasčių. Liga pasireiškia kosuliu ir skausmingu kvėpavimu, tai lemia pūslelėmis užpildytų gleivių kaupimasis plaučiuose. Šio susirgimo atsiradimo rizika ypač didelė tiems, kurie pradeda rūkyti ankstyvame amžiuje.

REKLAMA
REKLAMA

Priklausomybių prevencijos komisijos pirmininkė teigia, jog tarp 15–64 metų asmenų rūkymas yra plačiai paplitęs Lietuvoje. Visose amžiaus grupėse vyrai rūko dažniau negu moterys, tačiau didžiausią nerimą kelia tai, jog jaunos merginos rūko daugiau nei suaugusios moterys. Tai lemia elektroninių cigarečių naudojimas.

REKLAMA

Auga susirgimų skaičius

2017 metais buvo nustatyta, kad vienas šalies gyventojas surūko apie 60 pakelių cigarečių, tai yra apie 1202 cigaretes. 

„Tabako vartojimas ir priverstinis kvėpavimas cigarečių dūmais gali sukelti mirtis ligas ir neįgalumą. Cigaretės ir kiti tabako turintys gaminiai yra sukurti taip, kad sukeltų priklausomybę“, – teigia L. Matkevičienė.

Lietuvoje susirgimo susijusių su rūkymu skaičius auga. Didžioji dalis iš jų – piktybinių navikų atvejai bei kraujagyslių ligos. Tabako rūkymas yra viena pagrindinių lėtinės obstrukcinės plaučių ligos priežasčių. Liga pasireiškia kosuliu ir skausmingu kvėpavimu, tai lemia pūslelėmis užpildytų gleivių kaupimasis plaučiuose. Šio susirgimo atsiradimo rizika ypač didelė tiems, kurie pradeda rūkyti ankstyvame amžiuje.

REKLAMA
REKLAMA

Pasaulio sveikatos organizacijos atstovybės Lietuvoje vadovė Ingrida Zurlytė sako, kad plaučių ir kvėpavimo takų susirgimai yra tie, kurie greičiausiai ir iš karto paveikiami rūkymo arba tabako.

„Apie 29 proc. suaugusiųjų gyventojų yra tabako vartotojai ir šis skaičius mažėja labai nežymiai. Deja, atsižvelgiant į dabartinius rezultatus galima matyti, kad valstybėms nepavyks pasiekti užsibrėžto tikslo – 30 proc. sumažinti rūkymą iki 2025 metų“, – apgailestauja Pasaulio sveikatos organizacijos vadovė.

Ligų galima išvengti

Galima iš karto pasireiškia rūkymo žalingas poveikis plaučiams, susilpnėja plaučių funkcija ir apsunkinamas kvėpavimas. 9 iš 10 plaučių vėžių atvejų yra susiję su tabako rūkymu. 90% šių atvejų būtų galima išvengti tiesiog metus rūkyti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kasmet beveik pusė milijono žmonių miršta nuo trachėjos, bronchų ir plaučių vėžio, kuriuos sukėlė tabako produktų vartojimas. Dar beveik tiek pat miršta nuo kvėpavimo sistemos ligų. I. Zurlytė teigia, kad atsisakius rūkymo būtų galima išgelbėti daugiau nei 60 proc. mirčių dėl kvėpavimo takų ligų.

Pasak, narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento direktoriaus pavaduotojos Gražinos Belian beveik trečdalis Lietuvos gyventojų vartoja tabako gaminius, o net 70 proc. yra bandę mesti rūkyti, tačiau tik mažai daliai tai pavyko.

Dar viena liga, dažnai pasitaikanti rūkoriams – tuberkuliozė. Ši liga pažeidžia plaučius ir blogina plaučių funkciją. Aktyvi tuberkuliozė žymiai padidina negalios ir mirties nuo kvėpavimo nepakankamumo riziką.

REKLAMA

2018 metais Lietuvoje užfiksuoti 922 nauji tuberkuliozės atvejai ir pripažinta, kad pusę jų sukėlė rūkymas. Atvejai susiję su rūkymu yra žymiai sunkiau gydomi nei tradiciniai.

Gydytoja-psichoterapeutė Viktorija Andrejevaitė antrina, kad moterų ir mergaičių rūkymas didėja. Moterų pasirenkamos silpnos ar mėtinės cigaretės jautrina burnoje esančius receptorius, todėl leidžia įkvėpti giliau daugiau kenksmingų medžiagų ir sukelia vieną iš pavojingiausių ir sunkiausių vėžio formų.

Pasyvus žudikas

Jeigu nerūkote, tačiau daug laiko praleidžiate rūkančių žmonių draugijoje, derėtų sunerimti. Tabako dūmai yra labai pavojingi: juose yra daugiau kaip 7000 cheminių medžiagų, iš kurių beveik 70 yra laikomos kancerogeninėmis. Nors dūmai gali būti nematomi ir bekvapiai, tačiau išsilaikyti patalpoje iki penkių valandų.

REKLAMA

G. Belian teigimu, viena valanda buvimo prirūkytoje patalpoje prilygsta vienai surūkytai cigaretei.

Dėl apatinių kvėpavimo takų infekcijų, kurias sukelia pasyvus rūkymas, visame pasaulyje kasmet miršta apie 165 000 vaikų iki penkerių metų amžiaus. Tie, kurie išgyvena iki pilnametystės, toliau kenčia nuo pasyvaus rūkymo poveikio sveikatai.

Daug kalbama apie pasyvų rūkymą, tačiau pastaruoju metu vis daugiau dėmesio atkreipiama į tretinį rūkymą. Užtenka įeiti į patalpą, kurioje buvo rūkytą ir to pakanka, kad žmogaus organizme nusėstų kenksmingos medžiagos.

Kūdikiai, dar gimdoje susiduriantys su tabako dūmų toksinais, dažnai patiria sulėtėjusį plaučių vystymąsi ir funkcionavimą, didėja apsigimimų rizika.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Veiksmingiausia priemonė plaučių sveikatai gerinti yra tabako vartojimo ir pasyvaus rūkymo poveikio mažinimas. Asmeniui metus rūkyti po 10 metų, rizika susirgti plaučių vėžiu sumažėja perpus, lyginant su tais, kurie rūko. Taip pat ankstyvas rūkymo nutraukimas yra efektyviausias būdas pristabdyti lėtines obstrukcines plaučių ligas.

 

 

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų