REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Akvariumo priežiūra. Pirmi žingsniai

Pagaliau tai įvyko! Ilgai lauktas akvariumas jau veikia ir džiugina Jūsų ir Jūsų šeimos narių akis. Norisi medituoti ir grožėtis sukurtu povandeniniu paveikslu. Bet akvariumas - gyvas organizmas, kuriame nuolat vyksta pasikeitimai. Kokia kryptimi vyks tie pasikeitimai priklausys nuo Jūsų pastangų – akvariumo priežiūros.

REKLAMA
REKLAMA

Suprantama, norėtųsi, kad žuvytės ir augalai augtų sparčiau. Bet geriausias akvariumo draugas – kantrybė. Įkirus kišimasis į akvariumo gyvybinius procesus gali viską tik sugadinti. Priežiūros reikia tik tiek, kiek jos reikia pačiam akvariumui. Todėl dažnos nesėkmių priežastys slepiasi būtent Jūsų veiksmuose.

REKLAMA

Visada atsiminkite, kad akvariumas - tai vieninga biosistema, kuri nekenčia staigių pasikeitimų. Geriau reguliari ir nuosekli priežiūra, nei generalinis valymas kartą per porą mėnesių.

Akvariumo priežiūrai reikalingi nesudėtingi įrankiai. Kiekvienas akvariumistas gali turėti savą komplektą – tai įpratimo reikalas, bet žemiau išvardyti yra patys populiariausi.

Dugno nusiurbėjas - „sifonas“ su žarna - gruntui valyti. Tai nesudėtingas įrankis, kurį Jūs tikrai rasite bet kokioje zooparduotuvėje, arba galite pasigaminti patys. Pasigaminti šį įrankį galima įvairiai: tai gali būti paprastas nupjautu dugnu PET butelis sujungtas žarna, įvairių formų ir spalvų „sifonas“ su vožtuvais ir pompom. Veikimo principas išlieka tas pats – indu, susisiekiančiu su gruntu, tekantis vanduo savo trauka siurbs visas grunto nuosėdas ir padės lygiagrečiai atlikti dalinį akvariumo vandens pakeitimą.

REKLAMA
REKLAMA

Sietelis žuvim gaudyti, geriau įsigyti kelis. Jų dydis turėtų priklausyti nuo akvariumo tūrio ir žuvų rūšies. Sietelio ilgis turi būti toks, kad būtų galima nesunkiai pasiekti bet kokį akvariumo kampą.

Stiklo valymo įrankiai. Tai gali būti specialus magnetas (magneto stiprumas priklauso nuo Jūsų akvariumo stiklo storio), gali būti grandiklis ilga rankena, speciali pirštinė arba paprasta kempinė, skirta indams plauti. Kiekvienas iš paminėtų variantų turi savo pliusų ir minusų.

Dubuo – nedidelis, 2,5-5 l. talpos plastikinis indas, skirtas tik Jūsų akvariumo ūkiui. Dubuo ir Afrikoj dubuo ir apie jo panaudojimą nėra prasmės pasakoti, bet svarbu, kad tai būtų tik akvariumui prižiūrėti skirtas indas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Plastikinis indas - 5-20 l (priklausomai nuo akvariumo tūrio), skirtas pakeisti vandeniui akvariume. Pageidautina, kad jis būtų skirtas tik akvariumui prižiūrėti.

Tam, kad akvariumas suteiktų Jums malonumo, o ne problemų, reikia reguliariai jį prižiūrėti. Tai nėra sudėtinga, ateis laikas ir Jus pajusite, ko būtent dabar reikia arba nereikia Jūsų akvariumui. Bet tam, kad įgyti įgūdžių, pateikiame Jums nesudėtingą tvarkaraštį, kuris turėtų padėti.

Pagrindinę akvariumo priežiūrą galima padalyti į dvi grupes: kiekvienos dienos ir kiekvienos savaitės.

REKLAMA

Kasdien:

* akvariumo įrangos (filtravimo, apšvietimo, šildymo ir pan.) apžiūra-patikrinimas. Įsitikinkite, kad visa akvariumo įranga veikia gerai.
* vandens temperatūros, skaidrumo kontrolė (vizualiai) padės pastebėti filtravimo ir šildymo sistemos sutrikimus.
* atidžiai apžiūrėkite augalus, gruntą, dekoracijas. Tikslas – pastebėti ar neauga dumbliai (apie dumblius – atskira ir plati tema).
* žuvyčių elgesio ir išorinės išvaizdos stebėjimas. (Tai geriausiai atlikti prieš maitinimą ir maitinant žuvytės). Perskaičiuokite žuvytes. Pastebėję, kad akvariume trūksta žuvytės – pasistenkite ją surasti. Jeigu suradote mirusią žuvytę, pamėginkite nustatyti priežastį (apie ligas vėl atskira tema). Jeigu neradote trūkstamos žuvytės, atidžiau stebėkite kitų elgesį ir išvaizdą.
* žuvyčių maitinimas. Jis priklauso nuo žuvyčių rūšies - tai gali būti nuo vieno iki kelių kartų per dieną. Visada atsiminkite vieną pagrindinę taisyklę; „alkana žuvis – sveika žuvis“ (tas posakis tinka suaugusiom žuvytėm, o ne mailiui). Maisto neturi likti 5-10 minučių po maitinimo. Jeigu jau taip atsitiko, kad akvariume liko maisto – sifono pagalba pašalinkite maisto likučius.
* užsirašyti apžiūros rezultatus į „akvariumo dienoraštį“ – čia patarimas iš ciklo „utopija“. Asmeniškai aš visą savo akvariumisto praktiką svajoju rašyti akvariumo dienoraštį ir netgi pažįstu keletą žmonių, kurie kažkada rašė tokį dienoraštį. Tai gali padėti ne tik nekartoti klaidų, bet ir ateityje surasti tikrų priežasčių, nepaaiškinamų įvykių ir pasiekti gerų rezultatų akvariumistikoje..... bet, nusileiskim ant žemės, man to padaryti iki šiol nepavyko.

REKLAMA

Kiekvieną savaitę:

* paruošti priėjimą prie akvariumo taip, kad būtu patogu jį valyti, prižiūrėti.
* patikrinti, jeigu reikia, vandens parametrus (DH, KH, pH). Pastebėjus vandens parametrų pasikeitimus iki neleistinų normų, būtina išsiaiškinti priežastį (apie vandens testus ir vandens chemiją – atskira tema).
* išjungti elektros prietaisus (apšvietimą, šildytuvą, vidinį filtrą) tam, kad išvengti elektros traumų.
* išplauti filtro kempinę - šiltu (kambario temperatūros) vandeniu. Nenaudoti jokių priemonių! Esant mažam užterštumui tai galima atlikti rečiau nei kiekvieną savaitę.
* išvalyti, jeigu reikia, akvariumo stiklus.
* nusiurbti sifonu, jeigu reikia, grunto nešvarumus.
* jeigu reikia, apkarpyti, praretinti priaugusius augalus, pašalinti negyvus lapus.
* tręšti augalus. Dėmesio! Prieš tręšdami kuo daugiau išsiaiškinkite apie trąšas ir jų būtinumą.
* pakeiskite arba pripilkite, įvertinę grunto siurbimą arba vandens išgaravimą, 10-20% akvariumo tūrio vandens. Į mažus akvariumus patartina pilti tik keletą valandų pastovėjusį ir kambario temperatūros vandenį (iki 20-30 l). Kitiems akvariumams vandenį galima pilti tiesiai iš vandentiekio, bet kambario temperatūros.
* įjungti akvariumo elektros prietaisus.

Dmitrij Bruss,
www.gyvunai.lt

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų