REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pastarųjų savaičių įvykiai Panevėžyje šokiruoja. Iš dviejų skirtingų ikimokyklinių ugdymo įstaigų pabėgo net 3 vaikai. Auklėtojai pražiopsojus, dvimetis darželio teritoriją kirto pro atidarytus vartus. Tuo tarpu 2 penkiametės, jas prižiūrinčiai auklėtojai nematant, darželį paliko perlipusios tvorą.

Pastarųjų savaičių įvykiai Panevėžyje šokiruoja. Iš dviejų skirtingų ikimokyklinių ugdymo įstaigų pabėgo net 3 vaikai. Auklėtojai pražiopsojus, dvimetis darželio teritoriją kirto pro atidarytus vartus. Tuo tarpu 2 penkiametės, jas prižiūrinčiai auklėtojai nematant, darželį paliko perlipusios tvorą.

REKLAMA

Dvimetis iš Panevėžio lopšelio-darželio „Puriena“ teritorijos išpėdino, kai su juo lauke buvo auklėtoja ir jos padėjėja. Tąkart kieme žaidė 12 mažamečių. Dvimetis iš darželio teritorijos neva išėjo pro atidarytus vartus. Už jų – šaligatvis, gatvė.

Mažamečio ieškota gerą pusvalandį. Į pagalbą kviesta policija, informuoti ir vaiko tėvai. Darželinuką klajojantį miesto gatvėmis pastebėjo praeivis. Šis kartu su policijos pareigūnais vaiką parvedė į ugdymo įstaigą.

Tiek Panevėžio lopšelio-darželio „Puriena“ direktorė Zita Kuncienė, tiek ir vaiką iš akiračio paleidusi auklėtoja, prisiima atsakomybę ir kaltę dėl šio įvykio.

REKLAMA
REKLAMA

„Auklėtoja buvo šoko būklėj. Džiaugiuosi, kad situacija pasibaigė laimingai ir šita pamoka, tikiu, apsaugos nuo sunkesnių nelaimių. Dabar visais lygmenimis bandome užtikrinti dar didesnį saugumą darželyje. Visas miestas dirba šiuo klausimu,“ - tikino Z. Kuncienė.

REKLAMA

Dvimetis paspruko pro atidarytus vartus

Vartus esą visuomet prašoma uždaryti, tačiau ne visi tėvai išvažiuodami juos užveria. „Mes buvome susitarę su tėveliais, kad jie uždarytų vartus. Šiuo metu vartai uždaromi nuo 10 iki 16 valandos. Visur pakabinta informacija, kad vartai turi būti uždaromi dėl vaikų saugumo. Bet juk policininko nepastatysi. Tačiau dabar paskyrėm atsakingą žmogų, kuris rūpinsis vartų priežiūra, aišku savo pareigas vykdys prasčiau,“ - teigė Z. Kuncienė.

Anot direktorės, šis įvykis didžiulė pamoka visiems darželio darbuotojams. Vaiką iš akių paleidusiai auklėtojai taikyta nuobauda, jeigu toks pažeidimas pasitaikys dar kartą per ateinančius metus, ji neteks darbo ugdymo įstaigoje.

REKLAMA
REKLAMA

Svajoja apie aukštesnę tvorą ir vartus

„Tai didžiulė pamoka, kad nuolat reikia žiūrėti vaikus, su jais žaisti, būti labiau atsakingiems už juos negu už savo vaikus. Juk tėvai patiki juos mums, tad išeidami į darbą turėtų pasitikėti ir žinoti, kad vaikai saugūs,“ - sakė Z. Kuncienė.

Direktorė sako, jog šiame darželyje toks įvykis, kai vaikas ieškomas kartu su policija – pirmas. Tačiau praeityje yra buvę atvejų, kai vaikai sustabdomi jau peržengę darželio teritoriją, perlipę tvorą.

„Svajojam, kad tai daugiau niekada nepasikartotų. Taip pat svajojam apie aukštesnę tvorą ir apie užsidarančius vartus,“ - pasakojo Z. Kuncienė. Direktorė tikino, jog artimiausias pirkinys darželiui – saugūs vartai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Penkiametės paspruko perlipusios tvorą

Šoką dėl pabėgusių vaikų šiomis savaitėmis išgyveno ir Panevėžio lopšelio-darželio „Vyturėlis“ bendruomenė. Iš šios ugdymo įstaigos perlipusios tvorą pabėgo 2 penkiametės.

Mergaičių ieškota kone valandą. 10 vaikų tąkart lauke prižiūrėjusi auklėtoja mergaičių pasigedo, kai ruošėsi jau vaikus vesti pietauti.

Į vaikų paiešką leidosi dauguma darželio darbuotojų, policijos pareigūnai bei vaikų tėvai. Tačiau kraują stingdančią paiešką sustabdė vienos iš mergaičių močiutės skambutis. Ši pranešė, kad anūkė su drauge kone per visą miestą iš darželio, judriomis gatvėmis, atkeliavo pas ją.

REKLAMA

Darželio vadovė Edita Tinkūnienė, sako prisiimanti visą atsakomybę dėl šio įvykio. Esą lipančių per tvorą mergaičių auklėtoja galėjo nepastebėti dėl mūrinės sienos, užstojančios dalį tvoros.

Vaikus pražiopsojusiai auklėtojai skirtas įspėjimas. Jei panašus incidentas pasikartos, su ja bus nutraukta darbo sutartis.

Tėvai šokiruoti

Panevėžio tėvų asociacijos pirmininkė Diana Micevičienė sako esanti šokiruota, tokiu neatsakingu darželio auklėtojų darbu. “Aš asmeniškai kaip mama tiesiog esu mažų mažiausiai šokiruota. Keista, kad trūksta atsakomybės dirbant su pačiais mažiausiais mūsų visuomenės atstovais, mūsų ateitimi, vaikais. Tai mažų mažiausiai nusikalstama,” - kalbėjo D. Micevičienė.

REKLAMA

Moteris pasakoja, pati ne kartą mačiusi, jog susitvarkyti su vaikais lauke, ne kiekvienai auklėtojai sekasi puikiai. „Pati gyvenu šalia vaikų lopšelio-darželio, nuostabą kelia daugumos auklėtojų bedravimas su vaikais. Ne vieną kartą teko matyti, kad jos vejasi vaikus, ir tik prie pat tvoros pagauna,“ - teigė D. Micevičienė.

Anot Panevėžio tėvų asociacijos atstovės, šią savaitę vyks tėvų susitikimas. Susirinkimo metu bus iškeltas auklėtojų atsakomybės klausimas bei svarstoma kokių priemonių po pastarųjų įvykių darželiuose imtis.

Miesto valdžia: „Tai – apsileidimas“

Panevėžio miesto savivaldybės administracijos direktorius Rimantas Pauža teigia, kad abiejų ikimokyklinių ugdymo įstaigų darbuotojai netinkamai atliko savo pareigas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Tai yra apsileidimas, taip neturėtų būti. Juk yra auklėtojos, jų padėjėjos, manau, darbas įstaigose nebuvo tinkamai atliekamas, jeigu vaikai neprižiūrimi ir sugeba išeiti iš darželio teritorijos ribų,“ - teigė R. Pauža.

Po šių incidentų, buvo sukviesti visų darželių atstovai ir jų pareikalauta, kad vis dėlto vaikų saugumas būtų labiau užtikrintas. Esą savivaldybės švietimo skyrius šiuo metu ruošia rekomendacijas, kaip auklėtojos turėtų elgtis, kad tokie įvykiai ateityje nebepasikartotų.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų