REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Atlyginimai 5–6 kartus mažesni, o SPA kainos skiriasi vos keliais šimtais eurų. Tokį kainų palyginimą pateikė ekonomistas Žygimantas Mauricas. Tiesa, viešbučių ir restoranų asociacija įžvelgė klaidą ir tikina, kad realybė visai kitokia.

Atlyginimai 5–6 kartus mažesni, o SPA kainos skiriasi vos keliais šimtais eurų. Tokį kainų palyginimą pateikė ekonomistas Žygimantas Mauricas. Tiesa, viešbučių ir restoranų asociacija įžvelgė klaidą ir tikina, kad realybė visai kitokia.

REKLAMA

„Nordea“ vyriausiasis ekonomistas Žygimantas Mauricas socialinėje erdvėje „Facebook“ pasidalino nuotrauka, kurioje yra užfiksavęs spalio 13–15 d. savaitgalio kainas Norvegijos, Suomijos, Šveicarijos, Vokietijos ir Lietuvos SPA viešbučiuose. Kaina skaičiuota šeimai – du vaikai ir du suaugę.

Ekonomistas ironizuoja, kad planuojantiems su šeima pasidžiaugti spalvotu rudeniu atsipalaiduodami SPA centre, primygtinai rekomenduotų Lietuvą, pavyzdžiui, Birštoną. Ir vardija privalumus.

„Kainos tokios pat kaip Šveicarijoje ir Norvegijoje, tad nėra jokio reikalo, norint pasigirti prieš kaimynus, belstis į užsienius. Vietinė aptarnavimo kokybė, tad nebūna didelio kultūrinio šoko (pvz. 5 eurų sąskaita už šampano taurių atnešimą į kambarį). Pirtyse galima užmegzti naudingų pažinčių, nes Lietuvos SPA lankosi ypatingai daug politikų, valdininkų bei įvairių inspekcijų veikėjų. Darbuotojai yra pastatyti į savo vietą ir nedrasko akių: uždirba lygiai 5 kartus mažiau nei Suomijoje, 7 kartus nei Norvegijoje ir 10 kartų mažiau nei Šveicarijoje“, – ironizuoja jis. 

REKLAMA
REKLAMA

Tiesa, tuo pačiu ekonomistas prideda, kad Vokietijoje galima rasti net pigesnių pasiūlymų, o ten algos viso labo 4 kartus didesnės nei Lietuvoje. 

„Visi paveiksle pavaizduoti SPA yra 4–5 žvaigždučių ir patenka į tų šalių geriausių SPA 10–ukus (pvz. Suomijoje Naantali ar Norvegijoje Son SPA yra kone patys žinomiausi) – galite patys per Booking.com pasiieškoti. Spalio 13–15 d. savaitgalis: 2 suaugę ir du vaikai. 

REKLAMA

Šio rašinio tikslas yra atkreipti dėmesį į kainų kilimo beprotybę, kuri prieš krizę 2005–2007 metais buvo stebima būsto rinkoje, o dabar – restoranų, SPA, kavinių ir kitų paslaugų...“, – prideda jis. 

Ž. Mauricas: kainos išpūstos, riba jau čia pat

Naujienų portalui tv3.lt Ž. Mauricas tvirtina, kad tokios kainos yra visiškai neadekvačios ir tai atskleidžia tiek ciklinę, tiek struktūrinę problemą. O tokias kainas išgali mokėti tik trys kategorijos. 

„Pirmiausia tai šešėlis – žmonės, kurie gyvena iš kyšių. Nemanau, kad vidurinioji klasė važiuotų už tokias kainas. 

REKLAMA
REKLAMA

Tuomet yra verslininkai, kurie vienas kitam stumdo tą patį dalyką. Galvoja, kad jei padidini puodelio kainą du kartus ir visi toliau perka, tai viskas yra gerai. Tie, kurie dirba su užsienio rinkomis pastebi, kad negali iki kosmoso didinti kainų, o čia vieni kitiems pardavinėja brangiai pardavinėja. Nuotrauka parodo, koks absurdas jau pasiektas, nekalbu net apie tai, kas ateityje gali būti. Kam tada važiuoti į Lietuvą, jei gali į Šveicariją nuvažiuoti? 

Tai dvi kategorijos. Ir trečia dar kažkiek – klientai iš Rusijos, Baltarusijos“, – nurodo ekonomistas. 

Pasak jo, derėtų verslininkams nepamiršti, kad žmonės ieško, žiūri į alternatyvas ir paprasčiausiai keliaus kitur. Nes Ž. Maurico nuomone, tikriausiai tie patys SPA Norvegijoje ar Šveicarijoje suteikia daug geresnę paslaugų kokybę, geresnį ir kokybiškesnį maitinimą. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Svarbiausia, kad ir toliau taip besipučiančios kainos gali sukelti daugybę problemų Lietuvos ekonomikai. Pavyzdžiui, žmonės ir toliau emigruos kitur, nes jų perkamoji galia svečiose šalyse bus didesnė, jie galės sau daugiau leisti. O taip pat ir imigrantų nepritrauksime. 

Jo nuomone situaciją spręstų didesnė konkurencija. 

„Tai panašu į 2005–2007 m., tik tada taip buvo su nekilnojamuoju turtu, o dabar paslaugėlių kainos kyla. Pats stebiu, kad atsiranda visokių kirpyklų ir iš pradžių paslauga kainuoja 9 Eur, tada 12 Eur, o dabar 18 Eur. Bando tas ribas, bet kažkada turi ateiti ir, manau, jau atėjo. Buvo, kad NT kainos buvo tiek užkeltos, kad niekas pirkti negalėjo, taip dabar su paslaugomis, jei uždirbi tik vidutines pajamas. 

REKLAMA

Kai dažniausiai keli kainas apyvarta krenta, bet dabar to Lietuvoje nėra, nes ekonominis ciklas vyksta. Aišku, aš paėmiau vieną brangesnių SPA, yra ir už kokius 300–400 Eur šeimai pigesnių variantų, bet tai tik gyvenimas, tas savaitgalis dar brangesnis išeitų, jei paslaugas kažkokias imsi. Nėra pakankamai investicijų padaryta, ribota pasiūla, dalis žmonių turtingi arba imasi šešėlinių pajamų, jie kelia kainas ir vidutinis sluoksnis lieka išstumtas iš gyvenimo“, – mano Ž. Mauricas. 

Ekonomisto teigimu, didesnei konkurencijai trukdo biurokratija. Kyla rizika, kad galime užstrigti aukštose kainos, bet prastoje kokybėje. 

„Tokioms kainoms esant turėtų pasiūla padidėti, vykti SPA bumas ir daug jų naujų atsidaryti. Bet SPA statymai stringa, nes yra vietinių biurokratinių kliūčių. Korumpuotose valstybėse didesnė kaina būna. Be to, Lietuvoje rinka tokia su klaustukus, mažėjanti ir gal dėl to dideli žaidėjai nenori ateiti, nes vis tiek eitų su 30–50 metų tikslu“, – svarsto jis. 

REKLAMA

E. Šiškausienė: nežinau, kur begali būti pigiau

Tuo tarpu Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentė Evalda Šiškauskienė teigia, kad nėra tikslinga lyginti kainas pagal booking.com, kadangi sistemos veikimo principas nebūtinai nurodo tikras tuo metu esamas kainas.

„Žinant mūsų pasiūlymus į kainą įeina ir maitinimas, ir procedūros kelios. Į SPA pas mus nevažiuoja vien pagyventi, tai pasižiūrėkite beta.lt arba noriunoriunoriu.lt, tai į tą patį „Vytauto SPA“ yra ir už 65 Eur. Nežinau, kur dar nusimažinti galima.

Booking.com labai sunku lyginti, nes jei lieka mažai kambarių, booking.com prašo laikyti aukštą kainą, neparduoti paskutinio kambario, kad neužsidarytų tas pasiūlymas. Tai vien jų kainomis remtis būtų klaidinga. Tai noriunoriunoriu.lt realios pardavimų kainos būtų“, – tikina ji.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Teisingumo dėlei reikėtų paminėti, kad Ž. Maurico paimta suma 718 Eur „Vytautas Mineral Spa“ – už dvi naktis keturiems asmenims Liukso numeryje su miegamąja sofa bei įskaičiuotais pusryčiais. Tuo tarpu noriunoriunoriu.lt skelbia įvairius specialius pasiūlymus, kur du žmonės gali nakčiai apsistoti ir už 69 Eur ar 119 Eur – į kainą taip pat įskaičiuotos ir procedūros, tačiau jos galioja ne savaitgalio dienomis. 

E. Šiškauskienė patvirtina, kad šiemet kainos tikrai nėra didesnės nei praeitais metais. 

„Dar kaip tik šiemet diskutavom, kad nėra užimtumo labai rodikliai geri. Kiek aš žinau mano nariai visą savaitgalį su mažiausiai 5 procedūromis ir pusryčiais, pietumis, vakarienėmis siūlo paketus. Nežinau, kur begali būti pigiau: nei užsienyje, nei Norvegijoje, nei Austrijoje pigiau nėra.

REKLAMA

Nežinau, kas darosi booking.com, bet žinau, kas darosi Lietuvoje. Mes patys šokiruoti, kad jie („Vytautas Mineral SPA“ – red.) tokį produktą už tokią žemą kainą pardavinėja. 

80 proc. Birštone apsistoja lietuvių ir Druskininkuose dauguma dabar lietuvių apsistoja. Lietuviai per booking.com. SPA tikrai neužsisakinėja, labai nedidelis procentas tą daro. Šie metai nėra geresni už praeitus, kainos nėra pakilusios ir tikrai nedidelės“, – tikina ji.

Tuo tarpu paklausta, ar didesnės kainos esančios Booking.com portale neatbaido potencialių užsieniečių, E. Šiškauskienė paaiškina, kad pritraukimą lemia ne kaina, o paslaugos.

„Iš Skandinavijos ir Norvegijos į Lietuvos SPA nevažiuoja, mineralinis gydymas ar purvo procedūros jiems šiurpą kelia, jie gydytis tik pas save turi. Kiekvienai rinkai reikalingas didelis priėjimas: rusai, baltarusiai ir žydai, išeiviai iš Tarybų sąjungos, jie vertina lietuviškas paslaugas ir labai patenkinti. Ir maitinimas, viskas tinka, o užsieniečiai labai atsargiai žiūri, jiems labiau tokios pasilepinimo nei sveikatinimo procedūros.

REKLAMA

Čia istoriškai dar labai susiklostę, kad tuo gydymu užsieniečiai nepasitiki, o mūsiškiai ir kaimynai mėgaujasi ir patenkinti. Čia reikėtų ruošti studijas, kaip prie rinkos prieiti, kokį produktą pasiūlyti vokiečiams, norvegams. Labai dideli skirtumai ir čia didelis darbas. Šiaip paskelbus mažą kainą per Booking.com nepritrauksi“, – teigia LVRA prezidentė.

Ji prideda, kad valstybė skiria 300 tūkst. Eur žinomumui skatinti, tad išsukti SPA segmentą užsienyje yra labai sunku.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų