REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Derliaus surinkimo pabaigtuves švenčiantys ūkininkai suka galvą – kaip išlaikyti liūčių iškankintas daržoves iki pavasario.

Derliaus surinkimo pabaigtuves švenčiantys ūkininkai suka galvą – kaip išlaikyti liūčių iškankintas daržoves iki pavasario.

REKLAMA

Kai kurie jau dabar skaičiuoja, kad gali tekti išmesti net ir ne vieną toną bulvių, morkų ar kopūstų. Mokslininkai gerų žinių neturi ir patarti gali mažai ką – ši žiema bus sunki, nes jokia daržovė ilgai neišsilaikys. Sudėtinga bus išlaikyti net ir ankstesniais metais jokios priežiūros nereikalavusius burokėlius. Daržovės pus, jas puls ligos.

Ūkininkai bijo spėlioti

Guodžiasi svogūnų ir kitų daržovių augintojai susirinkę į tradicinį „Rudens kermošių“ Švenčionyse. Nuo seno rugsėjo viduryje šioje aikštėje dėkojama gamtai už rudens gėrybes. Bet šiemet, ūkininkai dėkoja per sukąstus dantis, mat kone visas derlius kurį pavyko ištraukti iš balų – prastas. Karčiai juokaujama – moliūgai ir tie lieknesni nei įprastai.

Švenčionių rajono ūkininkai ne tik guodžiasi kone dvidešimt metų neturėję tokio prasto pavasario ir dar baisesnės vasaros, bet ir suka galvą ką daryti toliau - derlius šioks toks yra, tik štai, kaip jį išlaikyti per žiemą?

REKLAMA
REKLAMA

Rodydamas tik ką nukastas morkas skundžiasi švenčioniškis ūkininkas Giedrius.

Vyras sako net kai vasaros būdavusios sausos, ir tai tekdavę po pusę tonos vienų ar kitų daržovių išmesti, o kas bus šiemet, ūkininkas bijo ir spėlioti.

REKLAMA

Sunkiausia išsaugoti kopūstus

Bene labiausiai, kaip sako Giedrius sunkiausia bus išsaugoti kopūstus. Juolab jam ūkininkaujančiam ekologiškai, kai nieko negalima purkšti.

Vyras sako, kad lengviau daržoves išlaikyti tiems, kas turi vieną kitą daržovių lysvę sau. Smulkieji ūkininkai pritaria. Vieni, pavyzdžiui morkas štai taip krauna į maišelius, ir jos neva iki pavasario gali išsilaikyti be didesnio vargo. Galima jas dar mirkyti molyje, ir esą iki šiltojo metų laiko jos taip pat išliks it šviežios. O kopūstus, kai kurie žmonės vynioja, štai taip į laikraščius. Česnakus vyresni žmonės laiko, pavyzdžiui, sausuose stiklainiuose, prieš tai apdeginę česnakų šakneles, į stiklainius įbėrę sudegusios medienos pelenų.

REKLAMA
REKLAMA

Būdų daug ir įvairių, kaip sako mokslininkai, bet vargu ar šio derliaus daržovės ir vaisiai sulauks pavasario net ir po tokių bandymų. Daržovėse tiesiog per daug drėgmės.

Bulvių ir morkų laikymo temperatūra turi būti vienoda - apie penkis laipsnius šilumos. Drėgmės patalpoje turi būti kuo mažiau. Tokias patalpas patariama vėdinti, bet ne per dažnai. Kuo dažniau varstysim duris, tuo daugiau kenksim daržovėms.

Išsamiau žiūrėkite TV3 reportaže: 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų