REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
25
Šiaurės Korėjos lyderis išplatino asmeninį pareiškimą: Donaldo Trumpo kalba prilygsta karo paskelbimui (nuotr. SCANPIX)

Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong Unas penktadienį pareiškė, kad JAV prezidentas Donaldas Trumpas yra „pamišęs“, ir perspėjo, kad privers savo priešininką „brangiai sumokėti“ už Jungtinėse Tautose išsakytą grasinimą sunaikinti jo šalį.

25

Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong Unas penktadienį pareiškė, kad JAV prezidentas Donaldas Trumpas yra „pamišęs“, ir perspėjo, kad privers savo priešininką „brangiai sumokėti“ už Jungtinėse Tautose išsakytą grasinimą sunaikinti jo šalį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Neįprastas tiesioginis Kim Jong Uno atsakymas buvo paskelbtas po antradienį pasaulį nustebinusio D.Trumpo pareiškimo. Jungtinių Valstijų lyderis, pirmąkart sakydamas kalbą JT Generalinėje Asamblėjoje, perspėjo Šiaurės Korėją, kad Vašingtonas ją „visiškai sunaikins“, jeigu Pchenjanas užpultų JAV arba jų sąjungininkes.

REKLAMA

Ši karinga kalba vainikavo mėnesius didėjusią įtampą dėl Pchenjano vykdomos ginklavimosi programos, ignoruojant griežtas tarptautinės bendrijos sankcijas. Šiaurės Korėja anksčiau šį mėnesį išbandė savo šeštąjį ir iki šiol galingiausią branduolinį užtaisą, taip pat paleido virtinę balistinių raketų, praskriejusių virš Japonijos arba nukritusių netoli jos krantų.

„Žmogų, kuriame priklauso aukščiausiosios vadovybės prerogatyva Jungtinėse Valstijose, priversiu brangiai sumokėti už savo kalbą, raginančią visiškai sunaikinti KLDR (Korėjos Liaudies Demokratinę Respubliką)“, – Kim Jong Uno pareiškimą citavo valstybinė Korėjos centrinė naujienų agentūra (KCNA).

REKLAMA
REKLAMA

Kim Jong Unas, kurį D.Trumpas pašaipiai vadino „Raketininku“ (Rocket Man), taip sakė abejojantis, ar JAV lyderis yra sveiko proto.

„JAV prezidento pamišėliškas elgesys, kai JT arenoje atvirai reiškiami neetiškas noras „visiškai sunaikinti“ suverenią valstybę, peržengiantis grasinimų pakeisti režimą arba pertvarkyti socialinę sistemą ribas, skatina netgi pasižyminčius normaliais protiniais gebėjimais pagalvoti apie diskretiškumą ir savitvardą“, – pridūrė jis.

Izoliuota ir neturtinga Šiaurės Korėja teigia, kad branduolinis arsenalas jai yra būtinas, siekiant apsisaugoti nuo agresyvių Jungtinių Valstijų. Autokratinis Pchenjano režimas padarė militarizmą savo nacionalinės ideologijos centrine dalimi.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Naujausias pareiškimas rodo, kad Kim Jon Unas nenusiteikęs keisti ankstesnio kurso.

D.Trumpo pastabos „mane ne įbaugino arba sustabdė, o įtikino, kad mano pasirinktas kelias yra teisingas ir kad būtent juo turiu eiti iki pat galo“, rašė Šiaurės Korėjos lyderis.

Šiaurės Korėja pagrasino išbandyti vandenilinę bombą virš Ramiojo vandenyno

Šiaurės Korėjos diplomatijos vadovas ketvirtadienį pareiškė, kad jo šalis gali išbandyti vandenilinę bombą virš Ramiojo vandenyno ir taip išpildyti šalies lyderio Kim Jong Uno pažadą imtis „aukščiausio lygio“ veiksmų prieš Jungtines Valstijas, pranešė Pietų Korėjos žiniasklaida.

REKLAMA

Šiaurė Korėjos užsienio reikalų ministras Ri Yong Ho šiuos komentarus išsakė Jungtinių Tautų Generalinės Asamblėjos kuluaruose po neįprasto tiesioginio Kim Jong Uno atsakymo į JAV prezidento Donaldo Trumpo grasinimą „visiškai sunaikinti“ Šiaurės Korėją.

Pietų Korėjos naujienų agentūros „Yonhap“ pranešime sakoma, kad Ri Yong Ho sakė žurnalistams Niujorke, kad jo šalies atsakas „galėtų būti galingiausios vandenilinės bombos detonavimas Ramiajame vandenyne“.

Ri Yong Ho esą pridūrė: „Nežinome, kokių veiksmų gali būti imtasi, nes šį įsakymą duos lyderis Kim Jong Unas.“

REKLAMA

Vašingtonas ir jo sąjungininkai tokį bandymą neabejotinai laikytų didele provokacija.

JAV sugriežtino sankcijas

Jungtinės Valstijos ketvirtadienį smarkiai sugriežtino sankcijas, turinčias sutrukdyti Šiaurės Korėjai plėtoti branduolinio ginklavimosi programą. Be kita ko, Vašingtonas nusitaikė į Pchenjano prekybos partnerius ir paskelbė platų draudimą palaikyti verslo ryšius su šia valstybe.

D.Trumpas naująsias priemones atskleidė susitikęs su JAV sąjungininkių Japonijos ir Pietų Korėjos lyderiais, nors svarbios veikėjos Rytų Azijos regione Kinija ir Rusija reiškė susirūpinimą dėl jo agresyvesnių nuostatų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pchenjanas atvirai siekia susikurti pajėgumus smogti taikiniams JAV žemyninėje dalyje. Pastarosiomis savaitėmis Šiaurės Korėja demonstravo savo raketų programos pažangą, o rugsėjo pradžioje išbandė branduolinį užtaisą – anot Pchenjano, mažų gabaritų vandenilinę bombą, kurią galėtų nešti balistinė raketa.

Šalis liepą taip pat išbandė dvi tarpžemynines balistines raketas, kaip manoma, galinčias pasiekti didžiąją dalį JAV žemyninės teritorijos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų