REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Metai iš metų mažėjantis Lietuvos gyventojų ir darbo jėgos skaičius prognozuoja liūdną ateitį – mažam darbuotojų skaičiui teks išlaikyti visą valstybę. Ar tai reikš didesnius mokesčius ir mažesnes socialines išmokas? Anaiptol, nes politikai ir ekonomistai siūlo imtis pramonės ir valstybinio sektoriaus robotizavimo.

Metai iš metų mažėjantis Lietuvos gyventojų ir darbo jėgos skaičius prognozuoja liūdną ateitį – mažam darbuotojų skaičiui teks išlaikyti visą valstybę. Ar tai reikš didesnius mokesčius ir mažesnes socialines išmokas? Anaiptol, nes politikai ir ekonomistai siūlo imtis pramonės ir valstybinio sektoriaus robotizavimo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Finansų ministerijos pristatytame Ekonominės raidos scenarijuje 2017–2020 m. 0,2 proc. sumažintas dirbančiųjų skaičius. Prognozuojama, kad šiais ir kitais metais dirbs vis mažiau asmenų, vadinasi, bus sumokėta ir mažiau mokesčių. Numatoma, jog kitąmet užimtųjų skaičius mažės 0,3 proc., o 2019 ir 2020 m. – po 0,4 proc.

REKLAMA

Statistikos departamento duomenimis, šį rugsėjį Lietuvoje gyveno 2,817 mln. asmenys, prieš metus – 45 tūkst. mažiau, o prieš dvejus metus – 81 tūkst. mažiau nei šiemet. Tuo tarpu antrąjį šių metų ketvirtį užimtųjų asmenų skaičius pasiekė didžiausią lygį ir buvo 1, 3628 mln.

Paprastus darbus dirbančių reikės mažiau

Paklaustas, kaip galima spręsti mažėjančių darbuotojų problemą, nepadidinant naštos dirbantiesiems, Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas, valstietis Stasys Jakeliūnas mano, kad ateityje paprastus darbus dirbančių žmonių gali reikėti mažiau, o į pagalbą ateis robotai.

REKLAMA
REKLAMA

„Žmonių mažėja, bet auga ekonomikos našumas, dirbančiųjų taip pat, darbo užmokestis didėja. Tai sudaro prielaidas tikėtis daugiau pajamų į biudžetą. Ateity, jeigu tokios tendencijos laikysis, aišku, yra robotizacija, taip vadinama pramonės revoliucija, tų žmonių, dirbančių paprastus darbus, gali iš tikrųjų reikėti mažiau. Tai čia yra dvipusiai dalykai. Mes nesakome, kad gerai, jog žmonių skaičius mažėja. Bet jeigu jis mažėja, tai atsiranda paskatos pertvarkyti gamybos procesus. O tai vyksta visame pasaulyje, ne tik Lietuvoje“, - tv3.lt kalbėjo S. Jakeliūnas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Taip pat, pasak Seimo nario, svarbu, kaip keblioje situacijoje sugebės prisitaikyti verslas, nes nuo to ir priklausys, ar dirbantiesiems didės našta.

„Žiūrėsime, kaip ateity klostysis, ir, manau, kad, jeigu demografinės problemos tokios liks, tai aišku kils mokykloms, švietimo, sveikatos apsaugos sistemoms problemų. Bet dėl darbo našumo, priklauso, kaip verslas prisitaikys. Jeigu pajamos ekonomikos didės ar iš eksporto, ar iš darbo užmokesčio, tai nebūtinai ta našta turėtų didėti“, - sakė S. Jakeliūnas.

Jūsų darbo vietą užims robotas

Kuo mažiau gyventojų, tuo labiau ir valstybei prisieis taupyti, teigia „Swedbank“ vyriausiasis ekonomistas Nerijus Mačiulis. Jo manymu, mažėjant gyventojų skaičiui, teks apkarpyti valstybės aparatą, institucijų ir darbuotojų skaičių.

REKLAMA

„Kadangi yra mažiau gyventojų, mažiau dirbančių žmonių, ir pati valstybė turi būti mažesnė – viešasis sektorius turi būti „lieknesnis“ ir efektyvesnis. Mažiau institucijų, mažiau funkcijų, mažiau viešojo sektoriaus darbuotojų ir tuomet bus labiau subalansuotas santykis tarp privataus ir valstybinio sektoriaus. Vyresnio amžiaus gyventojų yra daugiau ir išmokų socialinių reikės mokėti daugiau. Bet vis tiek dalis valdžios sektoriaus išteklių, kuri yra skiriama socialinėms išmokoms, nėra tokia didelė, yra daugybė kitų išlaidų, kurias reikės optimizuoti ir ieškoti galimybių atsisakyti kažkokių perteklinių veiklų, perteklinių funkcijų, daug ką automatizuoti“, - tv3.lt sakė N. Mačiulis.

REKLAMA

Ekonomistas antrina S. Jakeliūnui ir kaip vieną iš darbuotojų naštos sprendimo būdų siūlo kai kurių darbų automatizaciją. Pavyzdžiui, pirmąją sporto naujieną dar 2007 m. parašė robotas, o ne žmogus.

„Privačiame sektoriuje įmonės ieško galimybių automatizuoti darbus. Ne tik pramonėje, bet ir paslaugų sektoriuje atsiranda galimybės įdarbinti dirbtinį intelektą, automatizuoti daugybę teikiamų paslaugų, kur anksčiau atrodė, kad tai gali daryti tik žmogus. Tai tokių sričių valstybiniame sektoriuje yra labai daug – leidimų išdavimai, duomenų surinkimas, apdorojimas. Tai reikia panašius principus ir inovacijas diegti ir valstybiniame sektoriuje. Tai čia turbūt yra geriausias kelias, siekiant toliau vykdyti kuo daugiau ir kuo kokybiškesnes paslaugas. Nes kitos alternatyvos – mokėti mažesnes socialines išmokas, nesirūpinti gyventojais, kurie negali savimi pasirūpinti, arba dar labiau didinti mokestinę naštą – tikrai labai nepatrauklus kelias ir turbūt pražūtingas kelias“, - svarstė N. Mačiulis.

Automatizuoti, pasak N. Mačiulio, būtų galima sunkius ir nuobodžius darbus, kur nereikia žmogaus įdirbio – akcijų rinkų apžvalgas, sporto rungtynių rezultatus ir kitokius rutininius darbus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų