REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Jei norite būti orakulais ir sužinoti, koks likimas mūsų laukia artimiausiu metu, užtenka pažiūrėti už Atlanto. O ten – neramios žinios. Augančios palūkanos ne tik stabdys naujų verslų ir darbo vietų plėtrą, bet ir kirs daugeliui lietuvių per kišenę.

Jei norite būti orakulais ir sužinoti, koks likimas mūsų laukia artimiausiu metu, užtenka pažiūrėti už Atlanto. O ten – neramios žinios. Augančios palūkanos ne tik stabdys naujų verslų ir darbo vietų plėtrą, bet ir kirs daugeliui lietuvių per kišenę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Rugsėjo 21 dieną JAV centrinis bankas pranešė, kad bazinė palūkanų norma dabar nebus keičiama, tačiau dar šiais metais, labai tikėtina, kad bus vienas kilstelėjimas nuo 1,25 iki 1,5 proc. Toks pranešimas buvo lydimas žinutės, kad tikimasi tolimesnio spartaus ekonomikos augimo ir bankas turi imtis veiksmų šiek tiek „pristabdyti arklius“, kad nebūtų nuklysta į perkaitimo būseną.

REKLAMA

Augs palūkanos

Tokie pranešimai buvo paleisti gan toli – už Atlanto, tačiau tai neišvengiamai veiks ir mūsų gyvenimus, nes JAV doleris yra pasaulinė valiuta, kuria ne tik prekiaujam žaliavomis, bet ir nuo jos priklausomos yra didžiosios besivystančios šalys (Kinija, Indija, Pietų Amerikos šalys). Palūkanų augimas reiškia, kad skolininkų problemos išaugs, nes skolas aptarnauti darysis vis brangiau, tai vėsins ekonominę aplinką.

REKLAMA
REKLAMA

Kitas efektas, iš to mes galime matyti, kaip greitai elgsis ir Europos centrinis bankas. Tokią išvadą galima daryti dėl kelių priežasčių. Visų pirma jau senai laukiama iš Europos centrinio banko užuominų, kada vistik bus baigta ekonomikos skatinimo programa, kai kas mėnesį „atspausdinama“ ir į rinką įleidžiama šviežių 60 mlrd. eurų. Antra, JAV sprendimas gali reikšti, kad pranešdama apie palūkanų didinimą centrinio banko vadovė J.Yellen nesibaimina, kad didinamos palūkanos ženkliai sustiprins JAV dolerį ir taip pakenks pilnu tempu besisukantiems šalies fabrikams, nes Europos ekonomika jau pakankamai sustiprėjo ir tikėtina stiprės. Žinoma, JAV doleris, paskelbus naujienas, šiek tiek padidino savo svorį prieš eurą – iki 1,19 dolerių už vieną eurą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Iš kitos pusės galime įvertinti, ką reiškia dominuojančios pasaulio valiutos palūkanų augimas ateityje. Palūkanų augimas stabdys naujų verslų kūrimąsi, nes pinigų kaštai augs, tad verslo rizika augs. Taip pat sunkiau gyventi taps tiems kurie turi paskolų, nes mokamos palūkanos neišvengiamai augs.

Žvelgdami į JAV galime matyti būsimą situacija ir Europoje per artimiausius 12 – 24 mėnesius. Lietuviai taip pat po truputį turi rengtis didesnėms palūkanoms. Tai nereiškia, kad reikia skubėti grąžinti skolas, bet būtina kaupti rezervą, kuris turi ne tik „gulėti“ bet ir dirbti, kad ateityje amortizuotų galimus palūkanų pokyčius.

REKLAMA

Už paskolas mokėsime dvigubai daugiau?

Tai reiškia, kad norint išlaikyti perkamąją galią investuotoji turės kelti rizikos lygį savo investicijose, nes tradiciškai saugios investicijos į indėlius ar valstybių obligacijas taps visiškai nebepatrauklios dėl palūkanų augimo tendencijos. Kitaip sakant pinigų rinkoje, kurie ieško rizikingų investicijų padidės, o tai kurį laiką kels rizikingų investicijų patrauklumą.

Vėliau rizikingų investicijų patrauklumas mažės, kai palūkanos dar labiau padidės, nes kils riziką suvaldyti verslus esant aukštesnėms palūkanoms. Prognozuojama, kad 2018 metais JAV palūkanos gali siekti 2 proc., o 2019 – daugiau nei 2,5 proc. Visa tai galime palyginti su Europos bazinėmis palūkanomis, kurios šiuo metu siekia absoliutų nulį. Tuo pat metu, tarpbankinė 1 mėnesio palūkanų norma eurais, kuri lemia paskolų kainą, sudaro minus 0,373 proc., o analogiškas dydis JAV - plius 1,23 proc.

REKLAMA

JAV palūkanų pokyčiai lietuviams yra langas į ateitį, nes ilguoju periodu paskolas aptarnauti taps sudėtingiau ir jei šiuo metu kas nors turi 30 metų paskolą, tai palūkanų normai pasikeitus nuo 0 iki 3 proc. (kas labai galimas variantas per kelis metus) būsto paskolos įmoka padvigubės, todėl tam ruoštis būtina jau dabar. Nepasiduoti išlaidavimo norui, kuris kyla neišvengiamai gerėjant gyvenimui. Bet kokiu atveju palūkanų augimas pradeda naują ekonomikos fazę, kuri atsijos, kas rinkoje stiprus ir veikia pagrįstai, o kas dirbo tik dėka pigių pinigų pasiūlos, kuri pradės slopti.

Komentaro autorius - Marius Dubnikovas, Compensa Life Verslo plėtros vadovas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų