REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Gelbėtojų komandos trečiadienį tęsia žūtbūtines paieškas tikėdamiesi rasti gyvųjų po galingo žemės drebėjimo Meksike, per kurį žuvo mažiausiai 217 žmonių.

Gelbėtojų komandos trečiadienį tęsia žūtbūtines paieškas tikėdamiesi rasti gyvųjų po galingo žemės drebėjimo Meksike, per kurį žuvo mažiausiai 217 žmonių.

REKLAMA

Drebėjimas įvyko per milžiniško ir Meksikos žmonių atmintyje XX amžiaus pabaigoje įsirėžusio žemės drebėjimo metines.

Baisią stichiją patyrė ir lietuviai

„Deja, aliarmas neperspėjo žmonių, suskambėjo, kai žemės drebėjimas pradėjo vykti, kai jau žemė visa judėjo į visas puses. Ir iš tiesų, mus pagavo... Visada pagauna nepasiruošusius, bet kažkodėl tai nesuveikė sistema. Ir iš tiesų labai liūdna, nes miestas yra tikras chaosas“, - sakė Beata Mariposa.

„Tuo metu buvau darbe, buvau dangoraižyje, dirbu 39 aukšte. Drebėjimas jautėsi labai stipriai. Visas pastatas judėjo, tikrai buvo labai baisu. Stengėmės išlikti ramūs, galvojome, kad netrukus viskas praeis. Pats drebėjimas labai užsitęsė. Bėgome iš ofisų. Kadangi esu aštuntą mėnesį nėščia, žinojau, kad turiu išlikti rami, kad neatsitiktų nieko blogo“, - sakė moteris.

REKLAMA
REKLAMA

Apie nukentėjusius lietuvius Lietuvos užsienio reikalų ministerija duomenų neturi.

Tačiau stichiją savo kailiu išgyvenę tautiečiai dreba iki šiol.

REKLAMA

„Iš niekur nieko, giedra diena, pirma dienos ir žmonės turi apleisti pastatus, bėgti, gelbėtis. Kaip sakiau, ligoninėse, mokyklose vaikai užstrigę. Senyvi žmonės meldžiasi ir verkia.“ 

„Žodžiu, be žodžių. Kol kas netgi dabar jau praėjo nemažai valandų ir jaučiu, kad kūnas tiesiog dreba. Ir, deja, gamta yra tokia. Reikia būti pasiruošusiems. 

Neturi kur eiti

Parkai ir aikštės Meksiko centre prisipildė žmonių, negalinčių arba bijančių grįžti namo, kai per žemės drebėjimą jų namų sienos siūbavo ir trūkinėjo.

Meksiko parke, esančiame turtingame Kondesos rajone, sunerimę evakuoti žmonės pastatė improvizuota virtuvę, kurioje gelbėtojams ruošiamas maistas.

REKLAMA
REKLAMA

Padaryta žala Meksikai priminė kitą, tą pačią dieną 1985 metais įvykusį, milžinišką žemės drebėjimą, per kurį žuvo daugiau nei 10 tūkst. žmonių, tai buvo daugiausiai aukų pareikalavęs žemės drebėjimas šalyje, kur stichinių nelaimių tikimybė itin didelė.

Antradienio žemės drebėjimas įvyko praėjus vos dviem valandoms nuo visos šalies mastu vykusių pasirengimo žemės drebėjimams pratybų, kaip yra daroma kiekvieną rugsėjo 19 dieną, kad būtų nepamiršta 1985 metų nelaimė.

Šalies žmonės jaučiasi dar labiau pažeidžiami ir dėl to, kad šis žemės drebėjimas smogė praėjus tik dvylikai dienų po dar vieno žemės drebėjimo, per kurį žuvo 100 žmonių pietų Meksikoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ekspertų nuomone, abu žemės drebėjimai nesusiję, nes jų epicentrai yra toli vienas nuo kito.

Meksikoje yra didelė žemės drebėjimų tikimybė, nes šalis yra toje vietoje, kur susiduria penkios tektoninės plokštės.

Meksikos Civilinės saugos nacionalinis koordinatorius Luisas Felipe Puente (Luisas Felipė Puentė) patikslino anksčiau patvirtintą per žemės drebėjimą žuvusių žmonių skaičių ir sumažino jį iki 217.

Pareigūnas savo paskyroje socialiniame tinkle „Twitter“ paskelbė, kad mažiausiai 86 žmonės žuvo Meksike, 71 – Moreloso valstijoje, 43 – Puebloje, 12 – Meksikos valstijoje, keturi – Gerere ir vienas – Oachakoje.

Gelbėtojai sakė, kad šeimų nariai per susirašinėjimo programėlę „Whatsapp“ gauna žinučių iš savo artimųjų, įstrigusių po griuvėsiais ir maldaujančių juos išgelbėti.

REKLAMA

Iš sostinės ligoninių evakuoti pacientai, jie buvo išvežti padėti ant lovų arba invalido vežimėliais.

Po žemės drebėjimo Meksiko tarptautinis oro uostas užsidarė daugiau nei trims valandoms. Taip pat teko uždaryti ir akcijų biržą, tačiau ji trečiadienį vėl turėtų veikti.

Vaizdingame kolonijiniame Pueblos miestelyje, esančiame netoli žemės drebėjimo epicentro, buvo apgadintos kelios bažnyčios, viena sugriuvo, čia žuvo vienuolika žmonių, sakė tarnybos.

Popiežiaus ir Trumpo maldos

Popiežius Pranciškus sakė, kad meldžiasi dėl Meksikos.

„Šiuo skausmingu momentu noriu išreikšti savo artumą ir pasimelsti už brangius Meksikos žmones“, – ispanų kalba pontifikas kreipėsi į susirinkusiuosius Vatikano Šv. Petro aikštėje, tarp kurių buvo nemažai piligrimų iš Meksikos. Jis paragino žmones melstis už nelaimės aukas, jų artimuosius ir gelbėtojus.

REKLAMA

Netgi JAV vadovas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas), kurio santykiai su Meksika nuo pirmųjų prezidentavimo dienų yra gana priešiški, tviteryje parašė: „Dieve, laimink Meksiko žmones. Esame kartu su jumis ir būsime pasirengę padėti“.

Vokietijos kanclerės Angelos Merkel atstovas „Twitter“ paskelbė žinutę su kanclerės reiškiama užuojauta.

„Esame kartu su Meksika. Didžiausia užuojauta praradusiems mylimuosius. Sėkmės gelbėtojams“, – rašoma žinutėje.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų