REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
33
Ruduo atkeliavo į Lietuvą: sinoptikai žino, ko tikėtis artimiausiu metu (nuotr. Fotodiena.lt)

Pripažinkime, šis rugsėjis gražiais ir saulėtais orais mūsų kol kas nelepino. Todėl visas viltis dedame į ateinančią Bobų vasarą. Pasižiūrėkime, ar šiemet ji aplankys Lietuvą ir kaip ilgai čia pasiliks.

33

Pripažinkime, šis rugsėjis gražiais ir saulėtais orais mūsų kol kas nelepino. Todėl visas viltis dedame į ateinančią Bobų vasarą. Pasižiūrėkime, ar šiemet ji aplankys Lietuvą ir kaip ilgai čia pasiliks.

REKLAMA

Rugsėjo pabaiga – spalio pradžia laikoma Bobų vasaros laikotarpiu. Tradiciškai šiuo metu senovės lietuviai pagerbdavo pribuvėjas, priimančias ateinančius į pasaulį vaikus. Bobų vasarą dažniausiai aplanko šilti orai. Rugsėjo pabaigoje – spalio pradžioje į Lietuvą dažnai užklysta anticiklonas iš Azoro salų, atnešdamas savaitę šiltų orų. Oras gali sušilti iki 20 laipsnių ir net daugiau.

„Klasikinė bobų vasara yra siejama su Azoro anticiklonu, aukšto slėgio sritimi, kurios centrinė dalis yra ties Azoro salomis. Kai kuriais metais ji iš viso neateina, ji nėra tokia, kaip traukinys pagal tvarkaraštį ateinanti, ji kaip nori taip elgiasi“, – kalba sinoptikas Naglis Šulija. 

REKLAMA
REKLAMA

Šiluma ateis iš kitos pusės

Savaitgalį prasidės šiltų ir saulėtų orų laikotarpis, bet tai nebus Bobų vasara.

„Formaliai, sinoptiko akimis žiūrint, ne kiekvieni saulėti orai yra Bobų vasara, nes Bobų vasara ateina tada, kuomet mus pasiekia Azoro anticiklonas. Dabar orai irgi bus gražūs ir saulėti, bet juos lems ne Azoro anticiklonas, o taip pat aukšto slėgio sritis (anticiklonas), kuris sustiprės ties Europine Rusijos dalimi. Ir ji nukreips orą Lietuvos link ne iš pietų Europos, kaip Azoro anticiklono atveju, nuo Provanso, o kažkur nuo Ukrainos, nuo Juodosios jūros apylinkių. Šiluma ateis iš kitos pusės “, – mini N. Šulija. 

REKLAMA

Šilti ir saulėti orai gali trukti itin ilgai, nes šio reiškinio pabaigos dar nematyti.

„Kadangi slėgis bus gana aukšta, todėl dienomis vyraus saulėti orai, tas oro srautas keliaus iš pietryčių irgi gana šiltas. Turėsim ilgą tokių orų periodą, tikėtina, kad jis truks ligiau nei dešimt dienų, kol kas šio reiškinio pabaigos nematyti“, – mini N. Šulija,

Ūkininkai, kurie kalba, kad žūsta derlius jau turėtų apsidžiaugti, nes dirvos turėtų pradžiūti, kai kur ir išdžiūti, todėl dar nesupuvusius ir nežuvusius derliaus likučius bus galima gelbėti po kurio laiko, nes sausi orai ilgokai pabus.

REKLAMA
REKLAMA

Bobų vasara gali trukti ir pusdienį

Tokia Bobų vasara, kuomet orai sušyla iki 20, ar daugiau laipsnių, būna ne kasmet, o kas keleri metai. Tai priklauso nuo daugelio faktorių.

„Sakoma, kad tie Azoro ciklonai klasikiniu atveju ilgam neužsibūna, taip kad bobų vasara užsibūtų savaitę, tai yra išskirtinai retas reiškinys. Kartais būna kad bobų vasara trunka ir puse dienos“, – kalba sinoptikas.

Bobų vasara aplanko ne tik Lietuvą 

Bobų vasara vadinami šilti orai aplanko ne tik Lietuvą, bet Rusiją, Latviją, Prancūziją, tiesa pavadinimai kiekvienoje šalyje šiek tiek skiriasi. Bobų vasaros pavadinimas populiarus Lietuvoje ir Rusijoje. Latviai šiltą rudens periodą vadina „atvasara“ (sugrįžtanti vasara).

Kitose šalyje Bobų vasara vadinama skirtingai: Čekijoje – voratinklių vasara; Bulgarijoje ir Serbijoje – čigonų vasara; Italijoje, Prancūzijoje, Pirėnuose – šv. Martino vasara.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų