REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Daugiau kaip 220 žmonių žūtis buvo patvirtinta po antradienį Meksikai smogusio smarkaus 7,1 balo žemės drebėjimo, sugriovusio pastatų sostinėje ir sukėlusio paniką per niokojančių 1985 metų požeminių smūgių metines, pranešė šalies vyriausybė.

Daugiau kaip 220 žmonių žūtis buvo patvirtinta po antradienį Meksikai smogusio smarkaus 7,1 balo žemės drebėjimo, sugriovusio pastatų sostinėje ir sukėlusio paniką per niokojančių 1985 metų požeminių smūgių metines, pranešė šalies vyriausybė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vidaus reikalų ministerijos duomenimis, aukų skaičius išaugo iki 224 žmonių.

20 mln. gyventojų turinčiame Meksike gelbėtojai ir savanoriai rausėsi mažiausiai 49 sugriuvusių pastatų nuolaužose, ieškodami likusių gyvų žmonių ir aukų kūnų.

REKLAMA

Kaip nurodo vietos žiniasklaida, šeimų nariai per susirašinėjimo programėlę „Whatsapp“ gauna žinučių iš savo artimųjų, įstrigusių po griuvėsiais ir maldaujančių juos išgelbėti.

Ankstesni duomenys rodė, kad aukų skaičius padidėjo beveik iki 150. Civilinės saugos nacionalinis koordinatorius Luisas Felipe Puente sakė, kad Meksike žuvo mažiausiai 49 žmonės, o į pietus nuo sostinės esančioje Moreloso valstijoje užregistruotos 55 aukos. Taip pat pranešta apie 32 aukas Pueblos mieste į pietryčius nuo sostinės ir 10 – Meksiko valstijoje į vakarus nuo sostinės.

REKLAMA
REKLAMA

Antradienį paniką kurstė prisiminimai apie galingą 1985-ųjų žemės drebėjimą, nusinešusį Meksikos sostinėje apie 10 tūkst. žmonių gyvybių. Daug gyventojų nedelsdami išbėgo iš pastatų, siūbuojančių ir skeldėjančių nuo požeminių smūgių.

„Nepaprastai jaudinuosi, niekaip negaliu liautis verkusi. Lygiai toks pats košmaras kaip 1985-aisiais“, – 52 metų Georgina Sanchez skundėsi naujienų agentūrai AFP vienoje sostinės aikštėje.

45 metų sekretorė Amamia Sanchez šūktelėjo: „Negali būti, kad tai irgi įvyko rugsėjo 19-ąją!“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Chaosas sostinėje

Žemės drebėjimas įvyko ankstyvą popietę, praėjus kelioms valandoms po miesto valdžios surengtų reagavimo į žemės drebėjimą pratybų. Jis padarė daug žalos judriame miesto centre ir vietovėse į pietus bei vakarus nuo sostinės.

„Išbėgome į lauką, galvodami, kad tuojau viskas aplink mus sugrius, – pasakojo 45 metų Lazaro Frutisas, išbėgęs iš vieno biurų pastato prieš jam subyrant. – Blogiausia, kad nežinome nieko apie savo šeimas ar ką nors kita.“

„Buvo šiurpu, – pridūrė 27 metų gyventoja Leiza Visaj Herrera. – Bijojau artintis prie kokių nors medžių. Stengiausi išsilaikyti ant žemės.“

REKLAMA

Miestą apėmė chaosas. Eismas buvo paralyžiuotas, išsijungė šviesoforai. Išsigandę žmonės bėgo tarp transporto priemonių eilių, o greitosios pagalbos automobiliai mėgino pasiekti nelaimės vietas, įjungę sirenas.

Gelbėjimo tarnybos perspėjo žmones gatvėse vengti rūkyti, nes galėjo užsiliepsnoti dujos, besiveržiančios iš pratrūkusių vamzdžių.

Keliose vietose matėsi žmonės, lipantys ant griuvėsių krūvomis virtusių pastatų ir mėginantys ištraukti įstrigusius viduje.

Sostinėje gyvenantis 49 metų ispanas Jorge Lopezas sakė po žemės drebėjimo puolęs bėgti į centriniame Romos rajone esančią mokyklą, kur tuo metu buvo jo šešerių ir trejų metų vaikai. Paaiškėjo, kad mokyklos pastatas sugriuvo. Laimei, vaikai nenukentėjo, bet buvo smarkiai išsigandę.

REKLAMA

Liudininkai pasakojo, kad dar viena mokykla sugriuvo iki pamatų į pietus nuo Meksiko esančiame Kuernavakos mieste. Apie nelaimės metu mokykloje buvusių mokytojų ir mokinių likimą kol kas neturima jokios informacijos.

Meksikos sostinės centrinėje dalyje esančiame prabangiame Kondesos rajone sugriuvo penkių aukštų biurų pastatas. Savanoriai naršė tarp griuvėsių, ieškodami prispaustų žmonių. Gelbėtojams po nuolaužomis pavyko aptikti ir ištraukti tris gyvus žmones.

„Po griuvėsiais yra įstrigusių žmonių!“ – šaukė viena moteris.

Analogiški gelbėjimo darbai vyko ir prie kitų netoliese esančių sugriuvusių pastatų. Prie vieno jų gelbėtojas laikė iškėlęs ženklą su užrašu „Tylos“, kad jo kolegos galėtų išgirsti po griuvėsiais įstrigusių žmonių pagalbos šauksmus ar kitus garsus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Iš sostinės Romos rajone esančios ligoninės buvo evakuoti ligoniai. Jie specialiomis ligoninės lovomis ir vežimėliais buvo nuvežti į šalia ligoninės pastato personalo įrengtas laikinas pastoges.

Prezidentas Enrique Pena Nieto socialiniame tinkle „Twitter“ pranešė nurodęs evakuoti žmones ir visų ligoninių, kurių pastatai buvo apgadinti per žemės drebėjimą, ir perkelti juos į kitas gydymo įstaigas.

Prie vieno iš sugriuvusių pastatų Romos rajone dešimtys žmonių kasė nuolaužas laukdami, kol atvažiuos sunkioji technika ir pakels didžiulius luitus. Pareigūnai kvietė į pagalbą savanorius ir prašė žmonių parūpinti vandens.

REKLAMA

Netoliese su vyru mediku stovėjusi ir gelbėjimo darbus stebėjusi moteris jam pasakė: „Brangusis, jei nori padėti, duok man savo akinius ir imkis darbo“.

Meksiko tarptautinis oro uostas po žemės drebėjimo neveikė ilgiau nei tris valandas. Darbą teko nutraukti ir vertybinių popierių biržai.

Praėjus kelioms valandoms po drebėjimo išsigandę žmonės tebestoviniavo gatvėse, baimindamiesi galimų pakartotinių smūgių.

Sutemus į neapšviestas gatves, kuriose savo automobiliuose įstrigo daugybė žmonių, plūstelėjo plėšikautojai.

Per televiziją buvo nuolat skelbiama informacija apie dingusius žmones.

Žemės drebėjimo sugriautoje Meksiko mokykloje žuvo mažiausiai 21 vaikas

Meksikos sostinėje mažiausiai 21 vaikas žuvo antradienį smarkiam žemės drebėjimui sugriovus vieną pradinę mokyklą, pranešė vienas vyriausybės pareigūnas.

REKLAMA

„Turime pranešimą apie 25 žuvusius – iš jų 21 vaiką ir keturis suaugusiuosius“, – televizijai „Televisa“ sakė Meksikos švietimo viceministras Javieras Trevino, komentuodamas padėtį Enrique Rebsameno pradinėje mokykloje.

Kaip rodo naujausi duomenys, antradienio popietę Meksikui ir jo apylinkėms smogęs 7,1 balo žemės drebėjimas nusinešė mažiausiai 149 žmonių gyvybes.

Tarptautinė reakcija

Užsienio valstybės suskubo siūlyti savo pagalbą nuo drebėjimo nukentėjusiai Meksikai.

„Augant aukų ir sugriautų pastatų skaičiui, savo mintimis esu su žmonėmis, nukentėjusiais per žemės drebėjimą Meksikoje. Jungtinės Tautos pasirengusios padėti“, – tviteryje parašė JT skubios pagalbos koordinatorius Markas Lowcockas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kosta Rikos prezidentas Luisas Guillermo Solisas, kartu su kitais pasaulio lyderiais Niujorke dalyvaujantis JT Generalinės Asamblėjos sesijoje, išreiškė savo solidarumą su Meksikos žmonėmis.

JAV vadovas Donaldas Trumpas, kurio santykiai su Meksika nuo pirmųjų prezidentavimo dienų yra gana priešiški, tviteryje parašė: „Dieve, laimink Meksiko žmones. Esame kartu su jumis ir būsime pasirengę padėti“.

Kanados ministras pirmininkas Justinas Trudeau tviteryje rašė: „Slegiančios naujienos iš Meksiko. Mintimis esu su žmonėmis, nukentėjusiais per šios dienos žemės drebėjimą – kanada bus pasirengusi padėti mūsų draugams“.

REKLAMA

Meksikos užsienio reikalų ministras Luisas Videgaray padėkojo kolegoms iš užsienio už siūlomą pagalbą.

„Meksika nuoširdžiai dėkoja už mums rodomą tarptautinį solidarumą“, – sakė jis.

Meksikoje žemės drebėjimai gana dažni, nes šalis yra seismiškai aktyviame regione. Rugsėjo 7 dieną per šalies pietus supurčiusį žemės drebėjimą žuvo 96 žmonės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų