REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuviai iš Vakarų gauna dažniausiai antrarūšį maistą. Ir taip jau teigia ne kokie nors gurmanai tautiečiai, o tarptautinį tyrimą atlikusi Žemės ūkio ministerija.

Lietuviai iš Vakarų gauna dažniausiai antrarūšį maistą. Ir taip jau teigia ne kokie nors gurmanai tautiečiai, o tarptautinį tyrimą atlikusi Žemės ūkio ministerija.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Paaiškėjo, kad lietuviškoms parduotuvėms skirtuose produktuose prifarširuota maisto priedų, tirštiklių, dažiklių, skonio stipriklių, pigaus palmių aliejaus. Nors analogiškos prekės, skirtos, pavyzdžiui, vokiečiams, savo sudėtyje tokio šlamšto neturi. Negana to, kad kai kurie prastesnės sudėties tarptautiniai produktai lietuviams yra dar ir brangesni.

REKLAMA

Berlyne produktai net sveikesni

Palyginę produktų etiketėse deklaruojamą sudėtį bei ištyrę juos laboratorijoje, Maisto ir veterinarijos tarnybos darbuotojai nustatė, kad nors pavadinimai vienodi, net du trečdaliai produktų skiriasi. Vokietijoje, Berlyno prekybos centruose jie kokybiškesni ir sveikesni, o produktuose, skirtuose lietuviams, daugiau priedų, kvapiųjų medžiagų, cukraus pakaitalų, mažiau šokolado, naudojamas palmių aliejus ir pan.

REKLAMA
REKLAMA

Tyrėjų išvados Lietuvos pirkėjų nenustebino. Dauguma jų tvirtina jau patys seniai pajutę Lietuvoje parduodamų tarptautinių produktų prastesnę kokybę ir prisipažįsta, kai tik gali, jų nusiperka Vakarų Europoje.

Štai Vokietijos ir Lietuvos rinkoms skirti produktai šalia. Pakuotės išties labai panašios. Į Žemės ūkio ministerijos atliktą tyrimą didžiosios kompanijos sureagavo skaudžiai. „Coca-Cola“, gaminanti šaltos arbatos gėrimą „Nestea“, pripažįsta, kad lietuviams, kitaip nei vokiečiams, šis gėrimas yra su fruktoze bei steviolio glikozidu. Bet esą tokios receptūros gėrimas lietuviams parduodamas ne dėl pigumo, bet kad būtų sveikiau.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Prabilo didžiųjų prekybos tinklų atstovai

Tiesa, ES taisyklės leidžia atskirose valstybėse narėse keisti produkto sudėtį, jei tai parašyta ant pakuotės. Veterinarijos tarnybos vadovas sako, kad neturi galių pareikalauti tarptautinių maisto milžinų nustoti klaidinti vartotojus ir jų pagal prekės sudėtį neberūšiuoti.

Didžiųjų prekybos tinklų atstovai sako, kad Lietuvos pirkėjams atvežti vakariečiams skirtų maisto produktų jie gali. Tačiau už juos tektų mokėti daugiau, nes tektų atskirai juos užsakyti ir vežti.

Į kylantį rytų europiečių pasipiktinimą dėl prastesnio maisto sureagavo ir Europos Komisija.

Vidurio ir Rytų Europos Sąjungos valstybės Lenkija, Slovakija, Čekija, Vengrija ir Bulgarija jau siekia, kad gamintojams prastesnės kokybės produktais maitinti rytų europiečius būtų uždrausta. Prie šių pastangų nusprendė prisijungti ir Lietuvos Vyriausybė.

Išsamiau žiūrėkite TV3 reportaže:

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų