REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vegetarai ir veganai viešojo maitinimo įstaigose turi vis daugiau pasirinkimų nei garnyras. Be to, kuriasi daugiau specializuotų kavinių ir restoranų, kur mėsos, žuvies, kiaušinių ir kartais net pieno – nė kvapo.

Vegetarai ir veganai viešojo maitinimo įstaigose turi vis daugiau pasirinkimų nei garnyras. Be to, kuriasi daugiau specializuotų kavinių ir restoranų, kur mėsos, žuvies, kiaušinių ir kartais net pieno – nė kvapo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kampanijos ,,Augalybė“ duomenimis, šiuo metu Lietuvoje yra maždaug 60 vegetariškų arba veganiškų kavinių, o jų poreikis sparčiai auga. ,,Virtuvės mitų griovėjų“ lyderis Alfas Ivanauskas sako, jog didėjanti tokių restoranų gausa džiugina, nes tai rodo, kaip vystosi mūsų gastronominė kultūra.

REKLAMA

,,Padavėjo tikrai jau nenustebinsite paprašęs vegetariško patiekalo, o buvo laikai, kai niekas nežinojo, kas yra tas vegetaras, juo labiau – veganas“, - sako A. Ivanauskas.

Vegetarizmą ir veganizmą pamėgsta visavalgiai

Jis taip pat pastebi, jog ir visavalgių susidomėjimas augalinės kilmės maistu auga.

,,Vilniuje netgi veikia ne viena vegetariško maisto kavinė, kurias pamėgę ir visavalgiai. VMG savo leidiniuose taip pat skiriame daug dėmesio vegetariškai mitybai, prisidedame prie jos sklaidos ir švietimo“, - pasakoja jis.

REKLAMA
REKLAMA

Visgi vyras teigia, jog, lyginant su kitomis šalimis, nesame pirmūnai, bet nesame ir visiškoje apačioje. Anot jo, Lietuvoje vegetariško maisto kultūra sparčiai vystosi ir tik nuo vartotojų poreikių priklausys, kokį rezultatą pasieksime.

Štai Ajurvedinės mitybos specialistas, visuomenėje kai kuriems žinomas dėl skambių savo pasisakymų, itin propaguojančių vegetarinę mitybą sako, jog bendro maitinimo įstaigose vegetarai ir veganai retai jaučiasi išties gerai.

Nespecialiose laktovegetarams (nevalgantiems mėsos, žuvies, kiaušinių) kavinėse Ž. Užkuraitis valgyti vengia.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

,,Būna komiškų situacijų. Paprašai ką nors vegetariško - pasiūlo garnyrą įtartina sudėtimi, pavyzdžiui, krevečių padažu. Arba vištieną, kiaušinius, žuvį. Vis bando pažaisti aklą vištą - gal pataikys“, - pasakoja jis.

Tačiau ajurvedinės mitybos žinovas džiaugiasi vegetarinių, veganinių, žaliavalgiškų kavinių gausėjimu. ,,Tačiau ir ten reikia būti gana budriam, jei nori išvengti patiekalų su grybais, svogūnais ar česnakais“, - sako jis. Šiuos ingredientus specialistas išskiria, nes ajurvedinėje virtuvėje jie nenaudojami.

REKLAMA

A.Ivanauskas palaiko augalinę mitybą, bet ne agresyvų jos propagavimą

Paklaustas, kokia nuomonė apie vegetarinę bei veganinę mitybą, A. Ivanauskas sako, jog svarbiausia, kad maistas būtų kokybiškas, estetiškai pateiktas ir, žinoma, skanus.

Ar jis bus vegetariškas, ar veganiškas, o gal net žaliavalgiškas – nesvarbu. Svarbu, kad būtų kuo didesnė galimybė pasirinkti.

Ir nors tokį maistą pripažįsta, prisideda prie tokių kavinių populiarinimo, jis pabrėžia, jog nepalaiko kartais netgi agresyvaus vegetariško mitybos propagavimo.

REKLAMA

Ilgamečiui vegetarizmo progaguotojui tokia mityba – labai svarbi. Jo pasakojimu, žodis ,,vegetaras“ kilo iš lotyniško žodžio ,,vegetus“, kuris reiškia tvirtas, sveikas, šviežias, žvalus. ,,Šis terminas ir apibūdina savijautą, kai vartoji maistą be smurto pėdsakų“, - sako Ž. Užkuraitis. Tad specialistas iš visų jėgų stengiasi skleisti šią žinią ir populiarinti vegetarizmą.

Daugiametis vegetaras pataria, kokias kavines rinktis

Ž. Užkuraitis sako, jog vegetariškų kavinių didžiausia koncentracija – Vilniuje, tuomet Kaune, Panevėžyje, Klaipėdoje ir Šiauliuose. Anot jo, poreikis auga gana sparčiai ir jis būtų dar didesnis, jei sveika mityba be smurto būtų skatinama valstybiniu mastu.

Vegetarinių patiekalų kavinių etalonu ajurvedinės mitybos žinovas laiko Kaune esantį restoraną ,,Ganga“. Taip pat jis pamini keletą savo mėgstamų kavinių Lietuvoje: ,,Radharanė“ Kaune ir Vilniuje, ,,Holigans“ Vilniuje, ,,Rasayana“ Panevėžyje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų