REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 

Kultūros ministerija antradienį sulaukė akibrokšto Seimo salėje – jos rengtų ir pateiktų projektų nepalaikė net valdantieji „valstiečiai“.

 

Kultūros viceministrė Gintautė Žemaitytė antradienį Seimui pristatė Kultūros rėmimo fondo bei Meno kūrėjų ir meno kūrėjo organizacijų statuso įstatymų pataisas.

Pirmuoju siūlyta nuo 2 proc. iki 4 proc. padidinti Kultūros fondo lėšų sumą, skirtą ekspertų paslaugoms apmokėti, antruoju – nustatyti kūrybinių prastovų mokėjimo tvarką, sąlygas.

Abu projektus sukritikavo ne tik opozicija, bet ir „valstiečiai“, pareiškę, kad projektai jų neįtikino.

Už Kultūros rėmimo fondo įstatymo pataisas iš viso tebalsavo septyni parlamentarai, prieš buvo 12, susilaikė 82. Nors kultūros ministrė yra deleguota Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos, dauguma frakcijos – per 30 parlamentarų – susilaikė arba buvo prieš projektą.

REKLAMA
REKLAMA

„Turbūt kas nors yra negerai, jeigu pateiktas projektas gauna septynis balsus „už“ ir tai yra ne opozicijos teikiamas projektas, tai yra valdančiųjų Vyriausybės teikiamas projektas“, – balsavimais Seime stebėjosi opozicinės Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas Eugenijus Gentvilas.

REKLAMA

Seimo Kultūros komiteto pirmininkas, „valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis pareiškė, kad projektai buvo neparengti.

„Aš siūlyčiau kolegoms tuščiai negaišinti kitų Seimo narių laiko. Iš tikrųjų projektai tinkamai neparengti. Mūsų išvada bendra, matyt, kad čia sutampa mūsų nuomonė ir šioje situacijoje jokia tragedija neįvyko, yra taip buvę, kad Vyriausybė pateikia siūlymus, kurie Seimo nariams atrodo nepriimtini, šiuo atveju – kokybės prasme labai ačiū visiems už sprendimą“, – sakė jis.

Abiem projektams buvo pritarusi Sauliaus Skvernelio vadovaujama Vyriausybė.

Po šių klausimų pateikimo Seime opoziciniai konservatoriai prabilo apie kultūros ministrės Lianos Ruokytės-Jonsson atsakomybę.

REKLAMA
REKLAMA

„Seniai beprisimenu balsavimą tokiu santykiu dėl Vyriausybės pateiktų projektų, tuo labiau, kai ir valdančiųjų lyderis kritiškai atsiliepia apie tų projektų neparengtumą. Vis dėlto gal iš mūsų galėtų nuskambėti žinia, ar ministrė yra savo vietoje, ar nereikėtų galvoti apie atsistatydinimą, jeigu taip nekokybiškai parengtus projektus teikia Seimui?“ – teigė konservatorius Jurgis Razma.

Kultūros ministrės patarėjas Viktoras Bachmetjevas BNS raštu perduotame komentare tvirtino, kad ministerija nesutinka su vertinimu, jog minėti projektai buvo neparengti.

„Jie buvo suderinti su visomis suinteresuotomis institucijomis. Vyriausybė teikiamiems projektams pastabų neturėjo, Seimo Teisės departamentas esminių trūkumų taip pat neįžvelgė“, – teigė jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Patarėjas atkreipė dėmesį, kad svarstant Meno kūrėjų ir meno kūrėjų organizacijų statuso įstatymo pataisas Seimo nariai komentavo įstatymo vietas, kurių net nesiūlyta keisti.

„Įstatymo pataisų esmė – sumažinti Vyriausybei tenkančią administracinę naštą, pavedant kultūros ministrui administruoti kūrybinių prastovų išmokas. Tuo metu įstatymas nepriimtas svarstymui, kvestionuojant pačius meno kūrėjų socialinės apsaugos nustatymo principus ir sistemą. Mūsų vertinimu, tokia diskusija yra galima, tačiau Vyriausybės teikiamos pataisos tiesiogiai nėra susijusios su Seime iškeltais klausimais“, – rašoma komentare.

Kalbėdamas apie grąžintas tobulinti Kultūros rėmimo fondo pataisas V.Bachmetjevas teigė, kad jos būtų sudariusios galimybes gerinti Lietuvos kultūros tarybos ekspertų darbo kokybę.

„Akivaizdu, kad reikalinga papildoma diskusija su Seimo nariais šiuo klausimu“, – tvirtino jis.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų