REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
36
Nėštumas (nuotr. Fotolia.com)

Moterys dabar renkasi gimdyti vėliau nei anksčiau. Visgi medikai to itin atidėlioti nepataria.

36

Moterys dabar renkasi gimdyti vėliau nei anksčiau. Visgi medikai to itin atidėlioti nepataria.

REKLAMA

Mat, pavyzdžiui, 18-20 metų moteriai pagimdyti kūdikį su Dauno sindromu tikimybė yra 1 iš 2000, 35-erių – 1 iš 220, o 45 metų moteriai ji išauga dar labiau ir siekia 1 iš 30. Apie tai, kada palankiausia gimdyti, kalbamės su Vilniaus gimdymo namų direktore doc. dr. Kornelija Mačiuliene.

REKLAMA
REKLAMA

- Kokio amžiaus moterims yra palankiausia gimdyti? Kodėl?

- 21 - 30 m. vaisingumas pasiekia piką.

Bet visai nesvarbu, esate dvidešimtmetė, trisdešimtmetė ar keturiasdešimtmetė, vaikelį planuokite tada, kai nesate nieko verčiama ir spaudžiama, pati jaučiatės tam subrendusi ir pasirengusi. Turėtumėte besąlygiškai to norėti pati, o ne būti įkalbėta vyro, paagituota giminių ar sekanti draugių pavyzdžiu. Taip pat būti tikra, kad dėl vaikelio galėsite bent kuriam laikui nustumti į šalį karjeros ambicijas.

REKLAMA

Aiškiai suvokiate tokio apsisprendimo pasekmes, kad vaikutis – ne trumpalaikis žaisliukas. Juo rūpintis teks kone visą gyvenimą, kartais gal atsisakant net labai svarbių savo poreikių ir pomėgių.

O maitinti natūraliai ir auginti sveiką mažylį jums atrodo šimtąkart svarbiau nei išsaugoti figūrą ir stangrias krūtis. Tik tada jausitės laiminga ir jūs pati, ir mažutis jūsų žmogeliukas.

- Kokių sunkumų iškyla, jei gimdoma brandesniame amžiuje nei rekomenduoja medikai?

- Jei moteris pastoja būdama 35-erių ar 40-ies, reikia tik sveikinti. Medicina mums leidžia iš anksto sužinoti apie tykančius pavojus, todėl bijoti nereikėtų.

REKLAMA
REKLAMA

Visame pasaulyje, o taip pat ir Lietuvoje yra nustatyta, kad aukštos rizikos nėštumu vadinamas toks, kai moteriai gimdymo metu, skaičiuojant rizikos dydį, amžius svarbus net mėnesių tikslumu, yra 35-eri ir daugiau, o vyrui apvaisinimo metu 42- eji ir daugiau.

Visų pirmą, kuo vyresnė moteris, tuo didesnė tikimybė, kad ji bus persirgusi daugiau ligų, laikiusis dietų, patyrusi nemažai stresinių situacijų.

Visa tai gali neigiamai atsiliepti nėštumui ir gimdymui. Be to, nors vyresnė moteris turi visas galimybes pastoti natūraliu būdu, dažniausiai to padaryti nebepavyksta pirmojo ciklo metu, prireikia ne vieno bandymo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vienas labiausiai nerimą keliančių faktų yra gana didelė vaisiaus apsigimimų rizika, pasitaiko Dauno, taip pat diagnozuojami Edvardso, Patau sindromai. 18-20 metų moteriai pagimdyti kūdikį su Dauno sindromu tikimybė yra 1 iš 2000, o 35 moteriai – 1 iš 220. 45 metų moteriai ji išauga dar labiau ir siekia 1 iš 30. Vyresniame amžiuje visuomet atliekami genetiniai ir statistiniai tyrimai, todėl nereikia susikoncentruoti tik į gresiantį pavojų. Kitas dalykas, kad keturiasdešimtmetėms dažnai atsiranda miomų, fibrozių, tačiau viskas priklauso nuo moters.

REKLAMA

Iš anksto nustatyti vaisiaus vystymosi sutrikimus galima ultragarsinio ar diagnostinio tyrimo pagalba, kuris turėtų būti atliktas kiekvienai besilaukiančiajai. Visgi visi šie specializuoti tyrimai gali parodyti dalį, bet ne visas paveldimas ligas ar chromosomų neatitikimo sąlygotus apsigimimus. Nėra atlikta tyrimų, galinčių vienareikšmiškai atsakyti, ar daugiau pliusų ar minusų turi vėlyva motinystė.

Kalbėdami apie teigiamą tokio pasirinkimo pusę, medikai išskiria socialinę padėtį, kitokį – brandesnį požiūrį į vaiką, stabilią finansinė padėtį ir įvairiapusį išsilavinimą, suteikiantį pasitikėjimo tiek nėštumo ir gimdymo metu, tiek auklėjant atžalas.

REKLAMA

- Kokių komplikacijų būna, jei gimdoma per anksti?

- Priklauso, kokio amžiaus gimdo. Jeigu 15-17 metų, dažnai tiesiog būna nepasiruošusios, neturinčios socialinių įgūdžių auginti vaiką. Nėštumas gali komplikuotis padidėjusiu nėštuminiu kraujospūdžiu, preeklampsija.

- Kaip pastebite, kokio dažniausiai amžiaus moterys šiomis dienomis gimdo?

- Jei lyginsime 2006 metų statistiką, tai tuomet gimdyvių amžius vidutinis buvo 27 metai, o 2015-ais metais – 29-eri. Bet išaugo aukštąjį mokslą baigusių gimdančių moterų procentas, 2016 metais beveik pusė gimdančiųjų, kai 2006-aisias buvo apie 27 procentai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

- Su kokio amžiaus gydytojams pacientėmis lengviau dirbti? Kodėl?

- Gydytojams turi būti lengva dirbti su visomis gimdyvėmis. Tik kartais būna nevienoda medicininė pagalba.

- Kuo skiriasi pirmasis gimdymas nuo kitų, kai jau moteris yra tai patyrusi?

- Pakartotinai gimdanti moteris daugiau žino apie gimdymą, maitinimą ir vaiko auginimą. Mažiau yra netikėtumų ir užduodami klausimai yra konkretūs bei aiškūs.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų