REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
11
Uraganas „Irma“ Karibų regione nusinešė mažiausiai septynias gyvybes (nuotr. SCANPIX)

Mokslininkai mano, kad pasaulis nukentės nuo daugiau siaubą keliančių orų reiškinių, tokių kaip uraganai Irma ir Harvey. Jie mano, kad tam mes visai nepasirengę.

11

Mokslininkai mano, kad pasaulis nukentės nuo daugiau siaubą keliančių orų reiškinių, tokių kaip uraganai Irma ir Harvey. Jie mano, kad tam mes visai nepasirengę.

REKLAMA

Mokslininkų manymu, šalys visame pasaulyje turi pradėti planuoti savo reakcijas į pavojingus orų reiškinius, arba jiems grės pavojus, nes tik turtingi žmonės turės pakankamai resursų, kurie padės jiems išgyventi. Pasak jų, visuotinis atšilimas gali sukelti ekstremalesnes orų sąlygas ir kaip ir pastarieji uraganai, jie gali neteisingai paveikti neturtinguosius. 

Šiuo metu tokie reiškiniai yra reti, bet laikui bėgant, jie bus intensyvesni. Pasak ekspertų, tas faktas, kad per savaitę sulaukėme dviejų tokių neįprastų įvykių, leidžia pažvelgti į tai, kas mūsų laukia ateityje.

Turėtume pasimokyti iš to, kaip buvo reaguota į paskutinius įvykius ir pasiruošti didesniems išbandymams, sako klimato ir orų ekspertai.

REKLAMA
REKLAMA

Remiantis klimato prognozėmis manoma, kad ateityje bus mažiau tokio tipo ciklonų, tačiau jie bus kur kas intensyvesni, kaip skelbia independent.

REKLAMA

Mokslininkai teigia, kad klausimas, ar visuotinis atšilimas buvo ekstremalių orų priežastis, yra klaidingas klausimas. Vietoje to mes turėtume sutelkti dėmesį į tai, kaip pasaulinis atšilimas padėjo uraganams tapti destruktyvesnėmis jėgomis, nei anksčiau.

Politikai turėtų atkreipti dėmesį

Jeffrey Kargelas iš Arizonos universiteto Hidrologijos ir atmosferos mokslų departamento paragino vyriausybes pergalvoti jų atsisakymą spręsti klimato kaitos klausimus ir pradėti tai daryti, kad reikalui esant šalys galėtų susitvarkyti su ekstremaliais klimato pasikeitimais.

REKLAMA
REKLAMA

„Aš turiu vieną klausimą Amerikos vyriausybei ir visiems kitiems, klimato pokyčius neigiantiems, politikams visame pasaulyje: ar jūs iš vis galvojote apie klimato kaitą, uraganus, ledynų tirpimą, vandenynų atšilimą ir jūros lygio kilimą, susijusį su vietovių esančių netoli jūsų saugumu? Tai laikas, kai jūs turėtumėte pradėti jaudintis. Taip pat prašau susirūpinkite ir dėl likusios JAV ir pasaulio”, – sakė jis.

„Paprasčiausiai tariant, situacija yra tokia, kad Žemės klimatas yra išsibalansavęs ir mes tiksliai žinome, kas dėl to kaltas: Šiuo metu spartų klimato kaitos tempą nustato vyriausybės politika JAV ir daugelyje kitų šalių. Per keletą metų ar net per dešimtmetį, mes to negalime pakeisti. Bet mes lengvai galime pabloginti situaciją per kelis metus ar dešimtmetį”, – sakė jis. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kas dėl to kaltas?

Pasak Myles Allenas, profesoriaus iš Oksfordo universiteto Geosistematikos katedros, kai kurie iš šių reiškinių gali būti susiję su bendrovėmis, kurios nesaugo gamtos.

„Kuomet į Karibų jūros regioną atsiris kitas uraganas, kartu su krituliais ir audromis, kuriuos sukels anksčiau išmestos šiltnamio efektą sukeliančios dujos, turėsime pradėti klausti kaip ilgai mokesčių mokėtojų pinigų užteks susidoroti su žala, kurią padarė stichijos?”, – sakė profesorius M.Allenas.

Žurnale „Climatic Change” paskelbtame dokumente rašoma, kad beveik 30% pasaulinio jūros lygio kilimo (nuo 1880 m. iki 2010 m.) gali būti susietas su produktais, kuriuos parduoda tik 90 didelių korporacijų.

„Turime pradėti pokalbį apie tai, ar tikslinga atleisti įmonėms, parduodančioms produktus, kurie sukelia šiltnamio efektą, nuo atsakomybės už jų veiksmus”.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų