REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
20
Audra (nuotr. Fotolia.com)

Vos pasibaigus vasarai Lietuvą užplūdo darganoti, rudeniški orai. Tačiau visi viltingai žiūrime, ką gi dar pasiūlys rugsėjis, ar dar bus šiltų dienų, o galbūt tai jau viskas ir net bobų vasara nebe padės.

20

Vos pasibaigus vasarai Lietuvą užplūdo darganoti, rudeniški orai. Tačiau visi viltingai žiūrime, ką gi dar pasiūlys rugsėjis, ar dar bus šiltų dienų, o galbūt tai jau viskas ir net bobų vasara nebe padės.

REKLAMA

Artimiausią naktį Lietuvoje debesuota. Kai kur truputį palis, tvyros rūkas. Vėjas nepastovios krypties, 3–8 m/s. Žemiausia temperatūra 6–11 laipsnių šilumos.

Rytojaus diena numatoma apniukusi ir lietinga. Pūs nepastovios krypties, 3–8 m/s vėjas. Aukščiausia temperatūra 11–16 laipsnių šilumos.

Penktadienį daug kur palis. Temperatūra naktį kris iki 7–9 laipsnių, pajūryje iki +10 laipsnių. Dieną šils iki 12–14 laipsnių šilumos, pajūryje iki +15 laipsnių.

Savaitės pabaigoje laukia staigmena

Tiesa, šį savaitgalį atkeliaus kiek šiltesnės dienos, šeštadienį ir sekmadienį šils ir iki + 21 -23 laipsnių. Bus saulėta, bet ir lietus mūsų neaplenks, tiesa, jis bus nedidelis, pakenčiamas ir sugyvenamas, labiausiai pasiseks rytinei Lietuvos daliai. 

REKLAMA
REKLAMA

Deja, kitos savaitės pradžioje šiluma ims trauktis. 

„Kol kas nepanašu, kad bus labai šiltas laikotarpis, šis rugsėjis atrodo niekuo neišsiskiriantis, lietingas, bet vienos kitos šiltos dienos dar galima laukti”, – kalbėjo sinoptikas Naglis Šulija. 

REKLAMA

Rugsėjo mėnesio vidutinė temperatūra numatoma šiek tiek aukštesnė už vidutinę daugiametę (1981–2010 m. klimato norma 12.2 °C), kritulių kiekis prognozuojamas truputį didesnis už vidutinį daugiametį (1981–2010 m. klimato norma 65 mm).

Gal padės bobų vasara?

Rugsėjo pabaiga ir spalio pradžia laikoma Bobų vasaros laikotarpiu.Tradiciškai šiuo metu senovės lietuviai pagerbdavo pribuvėjas, priimančias ateinančius į pasaulį vaikus. Bobų vasarą dažniausiai aplanko šilti orai. Rugsėjo pabaigoje – spalio pradžioje į Lietuvą dažnai užklysta anticiklonas iš Azoro salų, atnešdamas savaitę šiltų orų. Oras gali sušilti iki 20 laipsnių ir net daugiau.

REKLAMA
REKLAMA

„Na, bobų vasarą yra tokie orai, kuriuos lemia Azoro salų anticiklonas, ties jomis turėtų susidaryti aukšto slėgio sritis, anticiklonas, kuris atplauktų į rytus, pas mus. Nežinia ar ta šiluma ateis, kartais būna kad bobų vasara trunka ir puse dienos. Kai kuriais metais ji iš viso neateina, ji nėra tokia, kaip traukinys pagal tvarkaraštį ateinanti, ji kaip nori, taip elgiasi”, – minėjo sinoptikas. 

Netikėti gamtos reiškiniai rugsėjo mėnesiais

Žemiausia oro temperatūra rugsėjį buvo –6,3 °C, tai buvo 1993-09-30, Varėnoje, aukščiausia oro temperatūra buvo užfiksuota pernai Druskininkuose, tuomet užfiksuota 35,1 laipsnių temperatūra. Taip pat karšta buvo ir 1992-09-01, Vilniuje užfiksuota +32,0 °C .

Šilti rugsėjo mėnesiai buvo ir ankstesniais metais 1934 m., 1949 m., 1955 m. Rugsėjo mėnesiais pasiekta itin karšta temperatūra nėra išskirtinis įvykis, iki +30 temperatūra buvo pakilus 1951, 1968, 1992 metais. Bet keleri metai buvo itin šalti, tai 1931 m., 1976 m., 1986 m., 1993 m. temperatūra nukrisdavo net iki -6 °C. Na, o kartais rugsėjį net sniegas iškrisdavo, kaip kad 1972-09-28 kuomet Panevėžyje iškrito anksčiausias pirmas sniegas Lietuvoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų