REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Rugsėjo pradžia džiugina šiltomis dienomis, todėl dar smagiau darbuotis sode ir darže. Juk dabar toks malonus metas – nuimamos užaugusios gėrybės. Tačiau ir be derliaus yra ką veikti.

Rugsėjo pradžia džiugina šiltomis dienomis, todėl dar smagiau darbuotis sode ir darže. Juk dabar toks malonus metas – nuimamos užaugusios gėrybės. Tačiau ir be derliaus yra ką veikti.

REKLAMA

Sode

Skinkite rudeninius obuolius ir kriaušes. Pirmiausia nuo medžių nuskinkite ligotus vaisius ir nedelsdami juos sunaikinkite, nes ant tokių vaisių ligų sukėlėjai vystosi toliau ir plinta.

Nuskynę obuolius, nuimkite atramas, kuriomis buvote parėmę šakas, o vaismedžius patręškite srutomis, mėšlu ar fosforo, kalio trąšomis. Apžiūrėkite vaismedžių žievę, surinkite ir sunaikinkite vaisgraužių vikšrus. Nugnybkite sparčiai augančių jaunų obelų ir kriaušių ūglius bei išpjaukite ligotas ir nusilpusias derančių vaismedžių šakas.

Metas kasti duobes naujiems medeliams: obelims ir kriaušėms – 100 cm pločio ir 60 cm gylio, slyvoms ir vyšnioms – 70 cm pločio ir 40 cm gylio, uogakrūmiams – 50 cm pločio ir 35 cm gylio. Iškastą viršutinį žemės sluoksnį sumaišykite su perpuvusiu mėšlu ar geru kompostu, įberkite mineralinių trąšų.

REKLAMA
REKLAMA

Mėnesio pabaigoje iškasamos prilenktos, įsišaknijusios serbentų, agrastų, vynuogių ir dekoratyvinių krūmų atlankos.

Paskutinę rugsėjo dekadą kriaušes būtinai nupurkškite apsaugos priemonėmis nuo žiedgraužio. Rugsėjo pabaigoje suaugę vabzdžiai deda kiaušinėlius į kriaušių pumpurus, o išsiritusios lervos juos sunaikina. Apie rugsėjo 20 d. purkškite metafoso preparatais, po 10 dienų procedūrą pakartokite.

REKLAMA

Pirmąjį rugsėjo dešimtadienį vis dar galima sodinti braškių daigus. Pasodintus daigus patręškite mineralinėmis trąšomis, berkite po 50 g į kv. m mineralinių trąšų mišinio. Mulčiuokite dabar ir pavasarį, kad uogos nepūtų. Geriausias mulčias – šiaudai.

Jei įtariate, kad braškyne yra žemuoginių erkučių, nuskynę uogas ir ruošdami braškyną nupurkškite jį metafosu, po savaitės procedūrą pakartokite.

Mėnesio pradžioje išgenėkite silpnus aviečių, gervuogių ūglius, nuskabykite išaugusias viršūnes, supurenkite žemę.

Avietes geriausia sodinti rudenį, tačiau galima ir anksti pavasarį. Jauno augalo šaknys labai jautrios. Prieš sodindami pamerkite jas į vonelę su vandeniu. Negalima pažeisti ūglių akučių, nes iš jų augs šakelės, kurios kitais metais duos derlių. Atstumas tarp eilučių – 1,5 m, o tarp augalų – 0,5 m. Pasodinę palaistykite ir mulčiuokite. Avietes tręškite superfosfatu.

REKLAMA
REKLAMA

Šį mėnesį sodinkite ir persodinkite jaunus spygliuočius, nuo rugsėjo pabaigos keletą savaičių juos nuolat laistykite.

Darže

Iki rugsėjo vidurio lengvose trąšiose žemėse galite pasisėti ridikėlių, špinatų – dar spės užaugti. Orams atvėsus, pridenkite agroplėvele.

Mėnesio pradžioje dar galite pasisėti ir krapų – 20 g žalių lapelių yra tiek vitamino C, kiek jo per parą reikia suaugusiam žmogui. Krapai nebijo vėstančių orų, gerai auga. Kad sudygtų greičiau, sėklas tris paras pamirkykite vandenyje (nepamirškite kelis kartus per dieną keisti vandenį).

Rugsėjo pradžioje nulaužykite briuselinių kopūstų viršūnes, kad sparčiau augtų ir bręstų gūželės, nuskabykite apatinius lapus. Patręškite rudens derliui auginamus žiedinius kopūstus. Gūžines salotas, kurios dar nesuformavo gūželių, uždenkite agroplėvele.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nuimkite šalnoms jautrias daržoves. Cukinijos, patisonai, aguročiai ir kt. moliūginės daržovės prinoksta laikomos šiltoje patalpoje. Vaisius sandėliuokite taip, kad nesiliestų bei negautų saulės spindulių, vaiskočiais aukštyn.

Atšalus orams blogėja pomidorų skonis, dėl temperatūros ir drėgmės svyravimo vaisiai pradeda trūkinėti, pūti. Ilgiau nesupūs, jei sutrūkinėjusias vietas pabarstysite stambia druska. Prieš šalnas nuskinkite visus pomidorus. Nokinami pomidorai mažiau pus, jei nuskynę juos 30 min. pamirkysite 1 proc. kalio permanganato tirpale. Išėmę iš tirpalo nuplaukite švariu vandeniu ir nušluostykite.

Jei porus dar patręšite, jie gerokai paaugs. Kaskite krienų šaknis. Mėnesio viduryje pasodinkite česnakų skilteles.

REKLAMA

Mokslininkai teigia, kad tinkamiausias laikas kasti bulves – nuo rugsėjo 15 d. iki spalio 15 d. Nukastas bulves apdžiovinkite saulėje ar vėdinamoje patalpoje – nepuls šlapiasis puvinys, užgis grybelinių ligų padarytos žaizdos.

Kai pradeda gelsti rabarbarų lapai, laikas juos persodinti ir dauginti. Geriausia tinka 2–4 metų rabarbarų šaknys, supjaustytos 3–4 cm gabalais. Kiekviena dalis turi turėti po 1 ar 2 pumpurus. Iškastų šaknų ilgai negalima laikyti ore, sodinkite taip, kad šaknų pumpurai būtų 1–2 cm žemiau dirvos paviršiaus.

Kad žiemą turėtumėte šviežių petražolių, rugsėjo mėnesį sodinkite jas į vazonus. Tinka daržo ar smėlinga komposto žemė. Iki šalčių laikykite lauke arba inspektuose.

REKLAMA

Kasdami ar ardami dirvą drauge įterpkite organinių – mėšlo, pūdinio komposto ir durpių komposto – trąšų.

Nuėmę derlių, likusią laisvą daržo plotą užsėkite rugiais. Pavasarį apkasti jie ne tik praturtins dirvą maisto medžiagomis, bet ir apvalys ją nuo ligų.

Iš inspektų ir polietileninių šiltnamių pašalinkite visus daržovių likučius ir dezinfekuokite cheminiais preparatais. Tai atlikite šiltą dieną, nes esant žemesnei nei +12 C temperatūrai kai kurie preparatai nebeefektyvūs.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų