REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
3
Londone išvirta rekordinio dydžio samosa (nuotr. SCANPIX)

Londone antradienį buvo pasiektas didžiausios pasaulyje samosos – populiaraus azijietiško užkandžio – rekordas: savanoriai aliejuje išvirė įspūdingą 153,1 kg „pyragėlį“.

3

Londone antradienį buvo pasiektas didžiausios pasaulyje samosos – populiaraus azijietiško užkandžio – rekordas: savanoriai aliejuje išvirė įspūdingą 153,1 kg „pyragėlį“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tuzinas savanorių iš islamiškos labdaros organizacijos „Muslim Aid UK“ prie vienos mečetės Rytų Londone sulipdė didžiulę samosą, o tada išvirė ją aliejuje specialiai pagamintame katile.

REKLAMA

Procesą stebėjo Guinnesso (Gineso) rekordų knygos arbitrai. Jie patvirtino, kad gigantiška samosa atitiko reikalavimus.

Ankstesnį, 110,8 kg rekordą 2012 metų birželį pasiekė Bradfordo koledžas Šiaurės Anglijoje.

Samosa buvo sulipdyta ant didžiulio vielinio tinklo, o tada nuleista į verdančio aliejaus katilą. Ištraukta ji buvo pasverta.

„Mano širdis tikrai smarkiai plakė, – naujienų agentūrai AFP sakė projekto organizatorius, 26 metų Faridas Islamas. – Įtampa buvo didelė. Atrodė, kad ji nukris. Atsirado įtrūkimas, ir bijojau, kad nutiks blogiausia.“

REKLAMA
REKLAMA

Puikus įvertinimas

Guinnesso rekordų knygos arbitras Pravinas Patelis išdėstė taisykles.

„Ji turi būti trikampė, pagaminta iš miltų, bulvių, svogūnų ir žirnelių, ji turi būti gruzdinta ir išvirusi išlaikyti savo formą“, – sakė jis AFP.

„Ji turi atrodyti kaip samosa ir būti samosos skonio, ji turi būti valgoma ... Esminis rodiklis yra neto svoris. Be to, visa ji turi būti suvalgyta. Nieko negalima išmesti!“ – pridūrė jis.

Komandai atidžiai sulipdžius trikampio formos superužkandį, stipriausi ten buvę vyrai pakabino jį ant pramoninės gervės. Tada samosa buvo lėtai nuleista į katilą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kai samosa buvo iškelta ir itin atsargiai pasverta, nepriklausomas maisto saugos pareigūnas, prižiūrėjęs visą procesą, jos paragavo. Į viršų pakeltas nykštys išprovokavo visų dalyvavusiųjų plojimus.

Tada P.Patelis sutvarkė visus formalumus ir paskelbė verdiktą: 153,1 kilogramo.

„Tai absoliučiai didis pasiekimas“, – sakė jis.

Organizatorius F.Islamas sakė, kad iššūkis buvo sunkus.

„Iš pradžių maniau, kad tai bus tiesiog pyragas: prikemši, užtaisai galą ir išverdi aliejuje, – pasakojo jis. – Kai supratau, kad šalyje nėra nė vieno katilo, kuris galėtų atlaikyti tokį svorį, turėjome kažką užsakyti specialiai.“

Milžinišką samosą pagaminti prireikė maždaug 15 valandų darbo. Ji buvo padalyta į šimtus porcijų, o protestantų labdaros organizacija „The Salvation Army“ maistą išdalijo vietos benamiams.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų