REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šiandien, rugpjūčio 23 d., Andriui Mamontovui sukanka 50 metų.

Šiandien, rugpjūčio 23 d., Andriui Mamontovui sukanka 50 metų.

REKLAMA

Vienas populiariausių visų laikų Lietuvos atlikėjų medikų šeimoje Vilniuje gimė 1967 metais. Muzikantas baigė Antakalnio rajone esančią 18-ąją vidurinę mokyklą, vėliau įstojo į Vilniaus technikos (dabar Vilniaus Gedimino technikos) universitetą statybos ekonomikos specialybę bei žurnalistiką Vilniaus universitete.

Dar besimokydamas mokykloje, A. Mamontovas drauge su Arnoldu Lukošiumi bei Dariumi Tarasevičiumi subūrė grupę „Sunki muzika”, kuri netrukus buvo pervadinta į „Foje”. Nors per 14 grupės egzistavimo metų projekto sudėtis ne kartą kito, tačiau A. Mamontovas visada išliko centrine „Foje” figūra. Grupė, kurią išgarsino „Laužo šviesa”, „Kitoks pasaulis”, „Vandenyje”, „Meilės nebus per daug” ir kiti kūriniai, tapo populiariausiu šalies kolektyvu ir neatskiriama Lietuvos muzikos istorijos dalimi. Kultinė grupė išleido 9 studijinius, 3 koncertinius ir kelis geriausių dainų albumus. „Foje” laimėjo visus įmanomus to meto Lietuvos muzikinius apdovanojimus. Iki šiol oficialiai yra parduota daugiau kaip 200 000 šios grupės albumų kopijų - tai yra vienas geriausių rezultatų nepriklausomoje Lietuvoje.

„Foje” iširo 1997 metais. Paskutinio vilniečių koncerto sostinės Vingio parke klausėsi 60 tūkst. žmonių. Šio pasiekimo iki šiol nėra pavykę pakartoti nė vienai kitai Lietuvos grupei.

REKLAMA
REKLAMA

Grodamas grupėje „Foje” Andrius Mamontovas pradėjo savo solinę karjerą. Pirmas jo solinis debiutas – 1995 metais išleistas albumas „Pabėgimas”. Jame muzikanto gerbėjai galėjo rasti tokias legendines dainas, kaip „Saulės miestas”, „Pabėgimas”, „Svetimi sapnai” ir „Tu būsi toli”. Debiutinis A. Mamontovo darbas iki šiol vertinamas kaip vienas geriausių albumų Lietuvoje. Daugiau kaip 30 metų aktyviai muzikinėje veikloje dalyvaujančio atlikėjo diskografijoje – 14 studijinių solinių plokštelių ir dar 21 muzikinis apdovanojimas.

REKLAMA

Per savo aktyvią muzikinę karjerą hito „Marso kanjonai” kūrėjas taip pat dirbo ir su kitais žinomais šalies atlikėjais. Jis prodiusavo pirmuosius du „Sel” albumus, gausybę apdovanojimų 2006-aisiais metais susišlavusį Jurgos Šeduikytės diską „Aukso pieva”, pirmąjį „Naktinių personų” įrašą, grupių „G&G Sindikatas”, „Mano juodoji sesuo”, Tomo Augulio ir kitų žymių kolektyvų albumus.

Penkiasdešimtmetį švenčiantis atlikėjas suvaidino 4 pilno metro filmuose, o Eimunto Nekrošiaus statytame spektaklyje atliko pagrindinį – Hamleto vaidmenį. Andrius Mamontovas yra apdovanotas ordino „Už nuopelnus Lietuvai medaliu”, Santarvės ordinu „Pro augenda concordia“, auksine „Jin-Jue“ taure tarptautiniame Šanchajaus kino festivalyje.

REKLAMA
REKLAMA

Grupės „Foje” lyderis viso gyvenimo metu daug dėmesio skyrė socialinei veiklai. 1996 metais jis įkūrė fondą „Muzikantai vaikams”, ir surengė koncertų ciklą „Parama“, kurio lėšos buvo skirtos vaikų namams. Atlikėjas taip pat yra ir vienas iš fondo „Švieskime vaikus” steigėjų. Šio fondo tikslas - aprūpinti Lietuvos bibliotekas, mokyklas ir darželius geriausiomis šalies autorių knygomis. Prieš 7 metus A. Mamontovas drauge su „Jaunimo linija” sukūrė savižudybių prevencijos iniciatyvą „Nebijok kalbėti”. Už šią iniciatyvą šiemet muzikantas buvo apdovanotas išskirtiniu Europos gydytojų nuolatinio komiteto apdovanojimu. Tai yra pirmas kartas senojo žemyno istorijoje, kai šis prizas įteikiamas ne gydytojui ar sveikatos priežiūros specialistui, bet visuomenės veikėjui.

Šiandien penkiasdešimties metų sukaktį minintis Andrius Mamontovas į savo gimtadienį kviečia visus jo muzikos gerbėjus. Prieš pat Kalėdas įvyks du dideli atlikėjo koncertai. Gruodžio 17 d. muzikantas koncertuos Vilniaus „Siemens” arenoje, gruodžio 20 d. – Kauno „Žalgirio” arenoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų