REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Emigracija – viena skaudžiausių Lietuvos žaizdų, tačiau beveik kas antras užsienio lietuvis domisi grįžimo į Lietuvą galimybėmis. Į Lietuvą grįžę ir savo gyvenimą iš naujo čia pradėję lietuviai su portalu tv3.lt dalinasi savo istorijomis ir skatina daugiau svetur iškeliavusių tautiečių sugrįžti.

Emigracija – viena skaudžiausių Lietuvos žaizdų, tačiau beveik kas antras užsienio lietuvis domisi grįžimo į Lietuvą galimybėmis. Į Lietuvą grįžę ir savo gyvenimą iš naujo čia pradėję lietuviai su portalu tv3.lt dalinasi savo istorijomis ir skatina daugiau svetur iškeliavusių tautiečių sugrįžti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Prezidentė Dalia Grybauskaitė antradienį Prezidentūroje drauge su Jurgio Didžiulio projektu „ToBe.lt“ paskelbė iniciatyvos „Rinkis Lietuvą“ startą. Šios akcijos metu šalies vadovė ypatingą dėmesį skirs į Lietuvą grįžusiems ir savo ateitį čia jau kuriantiems žmonėms.

REKLAMA

Grįžo pamatę, kaip Lietuvoje gyvena draugai

Emigravę kartu su šeimomis, kurios ieškojo geresnio gyvenimo, penkiolika metų Kanadoje praleidę Kristina ir Mykolas Gladkovai prieš dvejus metus grįžo į Lietuvą.

„Buvome paaugliai, emigravo mūsų šeimos, man buvo beveik 16. Kaip ir mūsų asmeninio sprendimo nelabai buvo, bet tėvai važiavo dėl geresnės ateities, tai dar buvo prieš Europos Sąjungą. Tikriausiai buvo ne tokie stabilūs laikai, daugiau nežinomų faktorių, sprendžiant vaikų ateitį“, - tv3.lt kalbėjo Kristina.

REKLAMA
REKLAMA

Apsispręsti grįžti porai  padėjo įvairios aplinkybės – gimtinėje gyvenančių draugų pavyzdys ir noras ne tik šnekėti apie Lietuvą.

„Šiaip nenorėjome būti veidmainiai, kad visą laiką Kanadoje šnekėdavome apie Lietuvą, tai labai nemėgstame būti tais, kurie tik šneka, o ne daro. Tai paėmėme ir padarėme. Bent jau išbandėme. Labai paskatino draugai, ne tiesiogiai raginimu, o tai, kaip jie gyvena Lietuvoje. Yra keli tikrai iki šiol likę labai geri draugai, kuriems sekasi labai puikiai, gyvena pilnavertį gyvenimą, kaip ir mes Kanadoje gyvenome. Nėra kažkokių sienų, visi mes vienodai augome, užaugome, turėdami kažkokias panašias vizijas, kaip norėtume gyventi“, - sakė Kristina.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jei grįžti, nereiškia, kad nepasisekė

Aišku, grįžti į per tiek laiko stipriai pasikeitusią Lietuvą nebuvo lengva, Mykolas neslepia, kad pirmieji metai buvo adaptacinis laikotarpis, nes grįžimas irgi buvo savotiška emigracija.

„Vėl buvome emigrantais, bet šiaip tai nebuvo labai sunku, tiesiog reikėjo gal iš naujo taisykles naujas išmokti, bet tai ne kažkas radikaliai besiskiriančio. Per 15 m. Lietuva suvakarėjo, tai, jeigu mes 15 m. praleidę grįžtume į tą Lietuvą, kuri buvo prieš 15 m., tada būtų be abejonės didesnis skirtumas. Bet dabar nėra esminio skirtumo, kaip sistema veikia, ar bendraujama tarp žmonių, ar vykdomas verslas. Viskas panašu“, - tv3.lt teigė Mykolas.

REKLAMA

Per daug žmonių įsivaizduoja Kanadą ar kitas Vakarų šalis kaip stebuklingus kraštus, mano Mykolas. Anot jo, visur reikia daug ir sunkiai dirbti, kad susikurtum gerą gyvenimą.

„Ten irgi reikia dirbti, ten irgi reikia stengtis, ten irgi neturi laiko, yra atsakomybės. Nėra nė vienos šalies, kur neturi kurti gyvenimo. Kiekvienoj šaly tu jį turi susikurti ir kiekvienoj šaly tai yra sunku padaryti. Koks galų gale skirtumas. Tu gali būti čia, šalia, kur užaugai, tavo giminių ratas, tau tai yra maloniau, suteikia pasitenkinimo“, - sakė Mykolas.

REKLAMA

Čia pat Kristina nori įpūsti optimizmo ir grįžtantiems iš emigracijos, ir vis dar svetur gyvenantiems – svarbiausia, pasak pašnekovės, atsipalaiduoti ir į viską žiūrėti pozityviai.

„Jeigu grįžai, nereiškia, kad kažkur kažkas tau ten nepasisekė. Mes nesudeginome tiltų nei ten, nei čia. Mes pasaulio piliečiai! Viskas žymiai paprasčiau, negu atrodo. Kartais, kai žmonės pernelyg susireikšmina, kažkokias detales pradeda lyginti, o nemato didesnio pasaulio paveikslo, patarčiau visiems į kalnus nuvažiuoti ir atsipalaiduoti. Mūsų idėja yra pozityvumas ir kuo daugiau jo skleisti“, - patirtimi dalinosi Kristina.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Savo antrą gyvenimą nusprendė pradėti kartu su Lietuva

Visai kitokia Amerikoje daug metų dirbusio, bet savo naują gyvenimą norėjusio pradėti Lietuvoje Mariaus Jakulio istorija. Vokietijoje gimęs ir Amerikoje visą jaunystę praleidęs M. Jakulis jau 25 m. gyvena Lietuvoje. Čia jis įkūrė advokatų kontorą „AAA Law“, jam priklauso ir viešbutis „Kempinski“.

„Gimiau Vokietijoje po Antrojo pasaulinio karo – tėvai lietuviai bėgo nuo karo. Šeima gavo pakvietimą į Ameriką ir emigravome. Augau Amerikoje, baigiau mokslus ir daug metų dirbau kaip advokatas. Į Lietuvą atvažiavau 1992 m.“, - tv3.lr kalbėjo M. Jakulis.

REKLAMA

Paklaustas, kas paskatino viską mesti ir keliauti į Lietuvą, M. Jakulis atvirauja, kad tuo metu skyrėsi su žmona ir išgyveno nelengvą gyvenimo etapą.

„Buvo sunkus laikotarpis ir aš nusprendžiau, kad noriu pakeisti savo gyvenimą. Tada Lietuva paskelbė nepriklausomybę ir pirmą kartą Lietuvą aplankiau 1991 m. Antrą kartą – 1991-1992 m. žiemą. Tada ir nusprendžiau, kad noriu būti kartu su Lietuva. Šalis tik kūrėsi, buvau ne toks jaunas, man buvo virš 40 m., užsinorėjau savo naują gyvenimą pradėti su Lietuva“, - sakė M. Jakulis.

REKLAMA

Išmainęs gyvenimą Amerikoje į naują pradžią Lietuvoje, M. Jakulis nusprendė imtis avantiūros ir kurti savo verslą. Taip gimė „AAA Law“.

„Viskas buvo čia nauja, nors lietuvių kalbą mokėjau, nes šeimoje kalbėjome lietuviškai. Buvo labai įdomu čia viską pradėti iš naujo. Išmaniau teisės verslą, mano specialybė – intelektinės nuosavybės teisė. Įdomiausia buvo kurti, surasti klientus, nors kontaktų turėjau. Ką uždirbau, investavau į Lietuvą“, - teigė M. Jakulis.

Sėkmingai pradėjęs pirmąjį verslą, M. Jakulis investavo ir toliau. Dabar jam priklauso viešbučiai „Astoria“ ir „Kempiski“, privati mokykla Kaune Erudito licėjus, privati Vilniaus tarptautinė mokykla, kur dalis mokinių – būtent iš emigracijos grįžę lietuviai arba jų vaikai.

Pernai sugrįžo 14 tūkst. emigrantų. „Vilmorus“ 2015 metų duomenimis, beveik kas antras, 40 proc. lietuvių domisi grįžimo į Lietuvą galimybėmis. Didelė dauguma – 77 proc. užsienio lietuvių palaiko ryšius su tam tikra grupe žmonių Lietuvoje, o 89 proc. užsienio lietuvių svarbus lietuvybės išlaikymas, 93 proc. jų domisi įvykiais Lietuvoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų