REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šiemet stiprėjantis euras JAV dolerio atžvilgiu neramina šalies eksportuotojus, kurių produkcija netenka konkurencingumo pasaulinėse rinkose, nes didelė dalis prekybos vyksta ne eurai, o būtent JAV doleriais. Vis dėlto Lietuvos eksportuotojai įvairiais būdais stengiasi sumažinti valiutų kursų svyravimo rizikas ir tikisi stabilaus eksporto.

Šiemet stiprėjantis euras JAV dolerio atžvilgiu neramina šalies eksportuotojus, kurių produkcija netenka konkurencingumo pasaulinėse rinkose, nes didelė dalis prekybos vyksta ne eurai, o būtent JAV doleriais. Vis dėlto Lietuvos eksportuotojai įvairiais būdais stengiasi sumažinti valiutų kursų svyravimo rizikas ir tikisi stabilaus eksporto.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

SEB banko vyriausias analitikas Tadas Povilauskas BNS teigė, jog stiprėjantis euras mažina Lietuvos eksportuotojų konkurencingumą.

REKLAMA

„Tos labiau žaliavinės prekės, kurios parduodamos JAV doleriais ir jeigu kalbame apie pačią JAV rinką, tai mūsų eksportuotojams tas konkurencingumas yra sumažėjęs. Stiprėjantis euras šiek tiek mažina mūsų konkurencingumą JAV dolerio šalyse“, - teigė T.Povilauskas.

Anot jo, SEB analitikai prognozuoja, kad artimiausiu metu euro kursas JAV dolerio atžvilgiu neturėtų perkopti 1,2 ribos - toks rodiklis labai didelių problemų nesukels visiems Lietuvoje veikiantiems eksportuotojams. Pastarąją savaitę euro kursas JAV dolerio atžvilgiu buvo vidutiniškai šiek tiek didesnis nei 1,17. Šių metų pradžioje šis rodiklis siekė maždaug 1,05.

REKLAMA
REKLAMA

T.Povilauskas argumentavo, kad Lietuvos ekonomikai pasaulinėje rinkoje geriau matyti stipresnį JAV dolerį, nes eksportas į trečiąsias šalis, kur dominuoja atsiskaitymai JAV doleriais, viršija importą iš trečiųjų šalių.

Statistikos departamento duomenimis, šių metų pirmąjį pusmetį eksportas į trečiąsias šalis siekė 40,9 proc. viso eksporto, kai importas iš trečiųjų šalių - 29,9 proc. viso importo.

„Bendru mastu stipresnis JAV doleris yra palankiau, bet kita vertus reikia žiūrėti į atskiras paslaugas ir prekes, pavyzdžiui, energetiniuose ištekliuose mums yra geriau silpnesnis JAV doleris, nes čia išteklius daugiau importuojami JAV doleriais. Euro stiprėjimas JAV dolerio atžvilgiu teoriškai mažina degalų kainas degalinėse“, - kalbėjo T.Povilauskas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Seimo nario Ramūno Karbauskio valdomos vienos didžiausių Lietuvos žemės ūkio grupių „Agrokoncernas“ grūdų prekybos bendrovės „Agrokoncerno grūdai“ vadovas Karolis Šimas BNS teigė, jog stiprėjantis euras dolerio atžvilgiu mažina ne tik lietuviškų grūdų konkurencingumą pasaulinėje rinkoje.

„Stiprėjantis euras mažina visos euro zonos eksportuojančių šalių patrauklumą. Vien dėl šio faktoriaus per mėnesį grūdų kaina mokama ūkininkui sumažėjo apie 10 eurų tonai. Dėl stiprėjančio euro arba silpnėjančio dolerio, JAV eksportuojami kviečiai tapo vieni pigiausių pasaulyje. (...) Grūdų rinkų bazinė importuotojų valiuta už Europos Sąjungos ribų yra doleris, todėl tai turės įtakos naujiems pardavimams visoms grūdų rūšims“, - BNS atsiųstame komentare teigė K.Šimas.

REKLAMA

Anot jo, jei euras šiek tiek susilpnėtų, tai lietuviški grūdai vėl atgautų konkurencinį pranašumą prieš grūdus iš JAV, o valiutų kursų fiksavimas būna veiksmingas tik pardavus produkciją.

„Jei euro kursas grįžtų tarp 1,10-1,15, lietuviški grūdai taptų konkurencingesni nei JAV. (...) Valiutų kurso fiksavimas ateities sandoriams apsaugo tik jau atliktiems eksporto pardavimams. Šiandieninis valiutos kurso fiksavimas nepardavus grūdų būtų spekuliacija, nes kursas gali pajudėti į abi puses“, - tvirtino K.Šimas.

Jis pridūrė, kad „Agrokoncerno grūdai“ jau anksčiau yra sudariusi eksporto sutartis maždaug 500 tūkst. tonų grūdų, todėl svyruojantis euro kursas neturėtų pakenkti grūdų eksportui rudenį.

REKLAMA

„Agrokoncerno grūdai“ maždaug pusę superkamų grūdų eksportuoja į trečiąsias šalis, pavyzdžiui, Saudo Arabiją, Turkiją, Alžyrą, Pietų Afrikos Respubliką ir Iraną, o likusi dalis parduodama ES ir Lietuvoje.

Žemės ūkio produktų perdirbimo ir maisto gamybos įmonių grupės „Kauno grūdai“ vadovas Tautvydas Barštys BNS sakė, jog didžiausią stiprėjančio euro įtaką grupė pajaučia eksportuodama į šalis, kur JAV doleris yra naudojamas atsiskaitymams, pavyzdžiui, Azijos šalis arba Saudo Arabiją.

„Kalbant apie Vilniaus ir Kaišiadorių paukštynų gaminamų vištienos produktų eksportą, su Kirgizija ir Tadžikija neigiamo poveikio kol kas nepajutome, nes kainas visada vertiname iš euro perspektyvos. Na, o prasčiausia situacija yra su eksportu į Uzbekiją ir Kazachstaną - jau trys mėnesiai prekyba sustojusi, nes jiems nepavyksta efektyviai nusipirkti valiutos. Tačiau ir pardavimų kiekiai nebuvo dideli į šias šalis“, - atsiųstame komentare teigė T.Barštys.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak jo, stiprėjantis euras daugiausiai problemų kelia žaliavų eksporte.

„Importuodami žaliavas, tokias kaip amino rūgštys, palmių aliejus bei kiti riebalai, baltyminės žaliavos, iš Kinijos, Malaizijos, Argentinos, JAV bei kitų JAV doleriu atsiskaitymo zonų ir perparduodant jas eurais turime didesnes maržas, tačiau maržos Vidurinės Azijos rinkose, kur mūsų pirkėjai istoriškai atsiskaito JAV doleriu, šiek tiek apmažėjo, bet tai neriboja įmonės ilgalaikių planų plėtrai šiuose regionuose“, - argumentavo T.Barštys.

Jis pridūrė, kad „Kauno grūdų“ įmonių grupė naudojasi įvairiais finansiniais instrumentais, kad sumažintų valiutų kursų svyravimo riziką.

REKLAMA

Savo ruožtu Lenkijos koncerno „Orlen“ valdomos naftos perdirbimo bendrovės „Orlen Lietuva“ atstovas spaudai Tomas Digaitis BNS teigė, kad iš esmės visi įmonės pirkimai ir pardavimai vyksta JAV doleriais, todėl stiprėjančio euro rizika yra eliminuota.

„Įprasta praktika mūsų versle yra pasirašyti sutartis JAV doleriais. Pasauliniai naftos bei jos produktų kainų indeksai taip pat yra skelbiami JAV doleriais. Todėl, galima sakyti, ši valiuta yra mūsų rinkos standartas. Kadangi mes ir perkame naftą, ir parduodame produktus JAV doleriais, valiutų kurso svyravimo įtaka yra didžiąja dalimi eliminuojama“, - atsiųstame komentare tvirtino T.Digaitis.

REKLAMA

Jis teigė, kad stiprėjantis euras daro gerą įtaką mažmeninėms degalų kainoms visoje Europoje.

„Šių valiutų kurso tendencija daro įtaką bendrai makroekonominei aplinkai Europoje - garantuoja mažesnes degalų kainas galutiniam vartotojui. Tai stimuliuoja didesnį suvartojimą tiek privačiame sektoriuje, tiek pramonėje. Ir naftos produktų perdirbimo gamykloms Europoje tai yra palanku“, - aiškino T.Digaitis.

Vis dėlto jis pridūrė, kad stiprėjantis euras turi neigiamos įtakos „Orlen Lietuvos“ išlaidoms - didėja įmonės logistikos ir kiti fiksuoti kaštai, nes jie apmokami eurais, kai visa prekyba vyksta pasitelkiant JAV dolerius.

Per pastaruosius 10 metų didžiausias euro kursas JAV dolerio atžvilgiu buvo 1,59, o žemiausias - 1,04.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų