REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
10
Statybinių prekių parduotuvėje (nuotr. Fotolia.com)

Ruošiantis statyboms ar net jau nusipirkus pastatytą būstą susiduriama su išlaidomis. Svarstant, kaip kuo pigiau įsirengti būstą, galima ir apsigauti – po metų, po dviejų vėl gali prireikti remonto ir namai taptų vargu, o ne ramybės vieta. Ekspertai pataria, kaip jaukiai, kokybiškai, bet už įkandamą sumą įsirengti namus.

10

Ruošiantis statyboms ar net jau nusipirkus pastatytą būstą susiduriama su išlaidomis. Svarstant, kaip kuo pigiau įsirengti būstą, galima ir apsigauti – po metų, po dviejų vėl gali prireikti remonto ir namai taptų vargu, o ne ramybės vieta. Ekspertai pataria, kaip jaukiai, kokybiškai, bet už įkandamą sumą įsirengti namus.

REKLAMA

Visų pirmiausia „YCL studio“ architektas Aidas Barzda pabrėžia, kad save pritaikyti būstui būna daug pigiau nei būstą pritaikyti savo poreikiams.

Architekto pasakojimu, jei nori įsirenginėti būstą, turi turėti apibrėžtą biudžetą. Iš jo bus matyti, ką gali sau leisti – ar tik spalvinius sprendimus, ar erdvių pertvarkymą. Visgi patarlė, jog šykštus moka dukart veikia ir įsirenginėjant būstą.

„Geriau netaupyti, o rinktis kokybišką. Būna parduotuvės turi akcinių variantų, vienos plačios lentos ir ilgos kurios, o kitos trumpos ir nusipirkęs bendrą vaizdą, kaip pasikeičia erdvė tik išklojęs pamatai. Šiuo atžvilgiu architektas gali patarti, kaip logiškai susidėlioti šviestuvus ar duris. Lietuvis žmogus labai nori viską pirkti ir, kai nusiperka dalinės apdailos butą, nepasiplanuoja, kad bus papildomų išlaidų. Architektas ar interjero dizaineris gali priimti sudėtingesnių ir įdomesnių sprendimų“, – pasakoja A. Barzda.

REKLAMA
REKLAMA

Kokią sumą pasiruošti?

Kad atliktum pirmąjį žingsnį – biudžeto įsivertinimą, reikėtų žinoti, kiek viskas gali atsieiti. Antanas Kudarauskas, „Vilniaus turto“ direktorius, pataria biudžetą suskirstyti į išlaidas meistrams ir medžiagoms. Medžiagų kainas patartina detalizuoti. Pavyzdžiui, grindims 1000 Eur, sienų tapetams 400 Eur, vidaus durims 600 Eur.

REKLAMA

„Pagal bendrąją sąmatą galima pradėti ieškoti jums tinkančių medžiagų pagal jūsų skonį ir biudžetą. Taip pavyks laikytis plano ir minimaliomis išlaidomis – optimaliai įsirengti butą“, – sako A. Kudarauskas.

Pasak A. Barzdos, visuomet galima pasirinkti pigesnį ar brangesnį įsirengimą – pavyzdžiui, jei nekeičiami santechnikos taškai, elektros lizdai, tai jau yra pigiau. Rinkdamasis brangesnį variantą žmogus gali gauti visą komplektą – ir buitinę techniką, ir virtuvės komplektą. Pasirinktas įrengimo paketas priklausomai nuo statytojo svyruoja nuo 250 iki 400 Eur už kv. metrą.

REKLAMA
REKLAMA

„Ne kiekvienam reikia architekto, kad turėtų savo būstą. Būna butas nuomai, kad nedidelis objektas ir dalį norimo uždarbio suvalgytų architekto honoraras. Tuomet matai, kad netelpi į išlaidas“, – nurodo jis.

Pasak A. Kudarausko, darbus galima atlikti ir pačiam, tačiau reikėtų įvertinti savo gebėjimus ir laiką.

„Visuomet viską yra pigiau pasidaryti pačiam, nebent jeigu dirbdamas meistrų darbą neteksi savo pagrindinio darbo, negausi dalies pajamų, kurios viršys išlaidas samdomiems darbininkams, neteksi sveikatos ar laiko“, – prideda jis.

Pasak jo, kalbant apie tipinę kokybišką apdailą skaičiuojama, kad 2 kambarių buto apdailai reikia apie 7000–10000 Eur, įskaitant darbus ir medžiagas, tačiau ne baldus. 3 kambarių butui prireiktų apie 9000–12000 Eur. Statybininkams už 45–55 kv. metrų butą galima sumokėti apie 3 tūkst. eurų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pigesnes medžiagas iš perpardavėjų ar Lenkijos

A. Kudarauskas paklaustas ar tiesa, kad kai kurios statybų kompanijos turi sutartis su tiekėjais ir gali parūpinti pigesnes medžiagas, nedvejodamas atsako – tikrai taip.

„Kiekviena įmonė, ypač jei tai smulki ir besispecializuojanti kažkokiame segmente, medžiagų tiekime ji suinteresuota prie savęs pritraukti naujus vartotojus. Statybininkai, kurie eina ir patarinėja žmonėms yra vienas iš būdų pritraukti, tai duoda arba nuolaidą tiesiogiai statybininkams, kurie vysto arba tiems, kurie apdailos darbus vykdo kokias rekomendacijas ar tas pačias nuolaidas. Todėl reikėtų pasitikrinti, ar jūsų meistrai negauna nuolaidų“, – pataria jis.

REKLAMA

Kitas būdas gauti mažesnes kainas, įsigyjant medžiagas iš perpardavinėtojų. Ypač iš tų, kurie prekes veža iš Lenkijos. Tačiau tai gali būti rizikinga – nežinosi, jei bus koks brokas ar priims medžiagas atgal ir grąžins pinigus. Be to, populiaru ir tarp pačių žmonių išsinuomavus krovininį autobusiuką vykti statybinių medžiagų į Lenkiją. Tačiau norint, kad kelionė atsipirktų, reikėtų iš pirmo karto pataikyti renkantis pirkinius.

„Jei važiuoji tik pirmyn ir atgal, ir užsiperki viską iš karto, tai gali ženkliai sutaupyti. Aišku, jei reikia važiuoti ir kažką pakeisti, tokios finansinės naudos apčiuopiamos nebeturėsi, nes kelionės kaštai dideli.

REKLAMA

Lenkijoje tikrai daug pigesnės statybinės medžiagos. Dažniausiai yra taip, kad žmonės prieš važiuojant pasidaro sąrašą kokių ir kiek medžiagų reikia. Bet kadangi paskutiniu metu pakankamai dažnai tarpusavy konkuruoja ir medžiagų pardavinėtojai Lietuvoje, tai nepatingėjus ir pavažinėjus galima palaukti akcijų čia vietoje“, – sako NT ekspertas Antanas Kudarauskas.

Būtent toks yra trečiasis variantas medžiojant pigesnes medžiagas – stebėti asortimentą ir skelbiamas akcijas.

„Jeigu vienu metu visiškai visas medžiagas nuspręsite įsigyti vienoje parduotuvėje, tokiose kaip „Moki–veži“, „Ermitažas, „Senukai“, „Bikuva“ ar kitose – drąsiai galite eiti pas parduotuvės vedėją ir derėtis dėl nuolaidos ir ją tikrai jums suteiks – ypač jeigu pirksite už didelę sumą (3000 ar didesnę Eur sumą). Nuolaida nebus ypatingai didelė, bet tikrai bus“, – nurodo pašnekovas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Be to, statybininkus pigiau nusisamdyti gali žiemos sezono metu, mat įmonės stengiasi surasti kuo daugiau darbų, kad tik žmonės būtų išsaugota darbo vieta. Tačiau statybinių medžiagų kainas sezoniškumas veikia ne taip stipriai.

„Kiek susidūriau su butų vidaus apdaila, ten sezoniškumas nelabai jaučiasi. Žiemą turėtų būti pigiau plytos, statybiniai blokeliai, tie dalykai, kurie naudojami lauko darbams“, – pasvarsto A. Kudarauskas.

Kokybę atpažinti gali padėti kitų atsiliepimai

NT eksperto patarimu, dažniausiai perkant prekę vertą atkreipti dėmesį į gamintoją ir skaityti atsiliepimus forumuose.

„Paprastai perkant ne pačias pigiausias, o vidutinės kainos medžiagas, prastos kokybės išvengti pavyksta automatiškai“, – teigia jis.

REKLAMA

„Jog nusipirktum kokybiškus dalykus, reikia specifikacijas žiūrėti. Koks storis naudojamos medienos, net ta pati santechnika reikėtų žiūrėti iš kokių pažengusių valstybių perkama, koks logotipas priklijuotas“, – prideda A. Kudarauskas.

Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos (VTPSI) informuoja, kad į juos dažnai kreipiasi patys žmonės dėl samdomų statybininkų.

„Prieš samdydami kažką domisi ir kreipiasi į inspekciją dėl pažeidimų, kaip veikla vertinama. Jei turime informacijos visada atsakome, nuo pačių žmonių priklauso, ar jie domisi ir ieško informacijos prieš samdant rangovą ar techninį prižiūrėtoją“, – atskleidžia VTPSI.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų