REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Keliaujate po užsienį, o tuo pat metu dar ir dirbate? Turbūt mobiliojo ryšio teikiamos paslaugos tampa būtinos, tačiau galite nustebti, sulaukę žinutės, kad nesąžininga naudojatės paslaugomis, o elgesiui nepasikeitus, bus taikomi papildomi mokesčiai.

Keliaujate po užsienį, o tuo pat metu dar ir dirbate? Turbūt mobiliojo ryšio teikiamos paslaugos tampa būtinos, tačiau galite nustebti, sulaukę žinutės, kad nesąžininga naudojatės paslaugomis, o elgesiui nepasikeitus, bus taikomi papildomi mokesčiai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Būtent tokia situacija eskaluota socialiniame tinkle „Facebook“, „Telia Lietuvos“ puslapyje. Arnoldui parašius šią žinutę: „Sveiki, pranešu, kad nežinau ką dabar daryti, mat per 2 savaites įpročių nepakeisiu – keliauju ir dirbu, o TELIA mobilus internetas gelbėja gyvenimą 50 kartų per dieną. Suprantu, kad taisyklės Jūsų, turėsite teisę mane bausti, bet gal ta teise, būkite geri, nepasinaudokite?“, o taip pat prisegus nuotrauką su gauta trumpąja žinute, kurioje nurodoma, kad per paskutines 120 dienų daugiau nei pusė laiko vartotojas praleido ne Lietuvoje, o tai yra nesąžininga ir dėl to operatorius gali taikyti didesnius mokesčius, įsižiebė diskusija.

REKLAMA

Savo istorijomis pradėjo dalintis ir kiti klientai teigdami, kad tokią žinutę yra gavę nors jau daugiau nei savaitė Lietuvoje.

„Labai garsiai kalbama, kad internetas visoje Europoje uz Lietuvos kainas, bet perspejimai apie tai, kad tik trumpoms isvykoms – po mazomis zvaigzdutemis. As irgi interneta nesaziningai pradejau naudoti Portugalijoj“, – rašė dar vienas klientas. (kalba netaisyta)

Tiesa, buvo ir tokių, kurie teigė, kad apie 2,5 metų naudojasi paslauga užsienyje ir nieko tokio nėra buvę.

REKLAMA
REKLAMA

Paslaugos – Lietuvos vartotojams

„Telia“ privačių klientų vadovas Norbertas Žioba naujienų portalui tv3.lt paaiškino, kad teikiamos paslaugos – balso, SMS ir mobiliųjų duomenų – yra skirtos Lietuvos vartotojams, t. y. klientams, kurie didžiąją laiko dalį praleidžia ir paslaugomis naudojasi Lietuvoje. Tad ir tarptinklinis ryšys namų kainomis skirtas naudotis tik keliaujant po kitas Europos Sąjungos (ES) ir Europos ekonomines erdvės (EEE) šalis, bet ne jose gyvenant ilgesnį laiką ar nuolat.

Dėl šios priežasties mobiliojo ryšio operatoriai vertina 4 paskutiniųjų mėnesių paslaugų vartotojo įpročius ir buvimo užsienyje trukmę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Kol klientas Lietuvoje praleidžia daugiau laiko ir joje naudojasi savo mobiliuoju įrenginiu daugiau nei užsienyje, jis gali naudotis tarptinkliniu ryšiu savo šalies kainomis (arba su Reguliatoriaus numatytu papildomu mokesčiu) keliaudamas bet kurioje ES šalyje. Tai laikoma sąžiningu naudojimusi tarptinklinio ryšio paslaugomis.

Pavyzdžiui, mobiliųjų paslaugų klientas 3 mėnesius praleido Ispanijoje, vieną – Lietuvoje. Per tą patį laiką jis sunaudojo 500 pokalbių minučių: iš jų – 300 min. Ispanijoje, 200 – min. Lietuvoje. Taigi klientas daugiau nei pusę viso laiko praleido kitoje ES šalyje ir paslauga naudojosi toje šalyje daugiau nei Lietuvoje.

REKLAMA

Tokias atvejais, siekiant užtikrinti, kad nesąžiningais veiksmais nebūtų pažeistos vartotojų ir operatorių teisės, bei siekdami užtikrinti kokybišką paslaugų teikimą visiems klientams, galime taikyti papildomą mokestį už naudojimąsi tarptinkliniu ryšiu“, – pasakoja „Telia“ privačių klientų vadovas Norbertas Žioba.

N. Žioba prideda, kad susiklosčius tokiai situacijai klienats visada pirmiausia įspėjamas SMS žinute. Tuomet klientui skiriamos 2 savaitės pasitaisyti – pradėti naudotis paslaugomis daugiau Lietuvoje nei ES/EEE šalyse.

REKLAMA

„Tokiu atveju jis ir vėl atitiks sąžiningo naudojimo taisykles ir jam papildomi mokesčiai už tarptinklinį ryšį nebus taikomi. Papildomi mokesčiai bus taikomi tik tuo atveju, jeigu per 2 savaites nuo įspėjimo žinutės naudojimasis ryšio paslaugomis nepasikeis“, – sako N. Žioba.

Mokėti ir už planą, ir už nesąžiningą naudojimąsi

Jeigu klientas tuo metu yra užsisakęs planą, kuris jam suteikia tam tikrą duomenų kiekį, sąžiningas vartojimas vis tiek ims viršų.

„Atkreipiame dėmesį, kad klientas, keliaudamas ES ir EEE šalyse, gali naudotis turimo plano suteikiamais duomenimis visada – svarbiausia, kad vartojimas atitiktų sąžiningo naudojimosi taisykles“, – nurodo N. Žioba.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Informuojama, kad neatitikus sąžiningo naudojimosi taisyklių yra numatyta toki tvarka: prie pokalbio/SMS/mobiliųjų duomenų siuntimo Lietuvoje tarifų pridedami tuo metu galiojantys didmeniniai reguliuojamų tarptinklinio ryšio paslaugų tarifai: skambučiams į ES šalis – 0,03872 Eur/min., priimamiems skambučiams – 0,013068 Eur/min., SMS žinutėms – 0,0121 Eur/SMS, mobiliesiems duomenims – 0,00910 Eur/MB.

Šiems tarifams yra numatytos lubos – bendra šių tarifų suma negali viršyti: už skambučius į ES šalis 0,2299 Eur/min, už priimamus skambučius 0,2299 Eur/min, už SMS žinutes 0,0726 Eur/SMS, už mobiliųjų duomenų perdavimą 0,2420 Eur/MB.

„Šie tarifai taikomi tol, kol naudojimasis ryšio paslaugomis per paskutinius 4 mėnesius vėl atitiks sąžiningo naudojimosi taisykles“, – patvirtina N. Žioba.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų