REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
29
Ispanijos atakas išgyvenę žmonės neatsigauna nuo siaubo (TV3 koliažas) (nuotr. SCANPIX)

Vakar Barselonoje įvykdytas teroro išpuolis – populiariausioje miesto gatvėje La Rambla į minią įsirėžė baltas sunkvežimis. Suskaičiuota apie 13 žuvusiųjų, apie 100 žmonių sunkiai sužeista. Šešiolika iš jų - labai sunkios būklės, tad žuvusiųjų skaičius gali išaugti.

29

Vakar Barselonoje įvykdytas teroro išpuolis – populiariausioje miesto gatvėje La Rambla į minią įsirėžė baltas sunkvežimis. Suskaičiuota apie 13 žuvusiųjų, apie 100 žmonių sunkiai sužeista. Šešiolika iš jų - labai sunkios būklės, tad žuvusiųjų skaičius gali išaugti.

REKLAMA

Tuo metu Barselonoje lankėsi ir vilkaviškiečių šeima. Teroro atakos liudininkais tapę žmonės papasakojo, ką matė išpuolio vietoje.

- Kaip tik šiomis dienomis atostogaujame Ispanijoje, pasirinkom vienos dienos išvyką į Barseloną. Vakar miesto centre gėrėjomės viskuo, ko iki šiol dar nebuvom matę. Po keleto valandų persikėlėm į legendinį Barselonos stadioną ir, kai pilni įspūdžių, laimingi ketinome tęsti turą ir aplankyti fontanus, išgirdome apie šį kraupų įvykį. Dieve, koks siaubas! Panika, aplink žmonės išsigandę, mūsų gidė stengėsi nuraminti žmones ir pati išlikti rami. Bet negaliu perteikti to jausmo, kas dėjosi viduje... - pasakojo šiuo metu Anglijoje gyvenanti vilkaviškietė Vaida Girnienė.

Moteris pasakojo, kad visi keleiviai vieningai nubalsavo kuo greičiau palikti miestą. Bet tai padaryti nebuvo taip paprasta. Reikėjo išvažiuoti iš paties Barselonos centro, visos gatvės buvo užpildytos įvairaus transporto, visur policija, keliai užblokuoti. Turistams sugrįžti į Tossa de Marmiestą, esantį vos už 100 kilometrų, užtruko 9 val.

REKLAMA
REKLAMA

- Pabaigai pasakysiu, - dėkoju Dievui, likimu, kad aš ir mano šeima sveiki ir saugūs. Visiems linkiu tikėti, jog viskas bus gerai, - sakė vilkaviškietė.

REKLAMA

Incidentas mieste sukėlė chaosą, aplinkinės gatvės buvo uždarytos, sutrikdytas traukinių ir metro eismas, aplinkiniai pastatai - evakuoti.

Pranešama, kad naktį iš ketvirtadienio į penktadienį už 117 kilometrų nuo Barselonos esančiame Ispanijos kurorte Kambrilse į žmonės įsirėžė automobilis. Per šį išpuolį nukentėjo šeši civiliai ir vienas policijos pareigūnas. Vienas sužeistųjų yra kritinės būklės. Policija nušovė keturis šio išpuolio vykdytojus, penktasis mirė nuo patirtų sužalojimų. Nukauti įtariamieji juosėjo mirtininkų diržus su sprogmenimis.

REKLAMA
REKLAMA

Kristina Žalnierukynaitė, „Santaka

Svarbiausi faktai apie Ispanijoje įvykdytas atakas:

  • Barselonos senamiestyje ketvirtadienį apie 17 val. vietos laiku sunkvežimio vairuotojas tyčia įvažiavo į minią žmonių La Ramblos kvartale;
  • Išpuolio metu žuvo 13 žmonių, sužeista per 100;
  • Sunkvežimio vairuotojas vis dar slapstosi nuo policijos;
  • Pareigūnai nukovė vieną įtariamųjų per susišaudymą, dar vieną įtariamąjį sulaikė.
  • ISIS prisiėmė atsakomybę už šį išpuolį
  • Naktį iš ketvirtadienio į penktadienį Ispanijos kurorte Kambrilse į žmonės įsirėžė automobilis.
  • Šio išpuolio metu nukentėjo šeši civiliai ir vienas policijos pareigūnas. Vienas sužeistųjų – kritinės būklės.
  • Policija praneša nušovusi keturis šio išpuolio vykdytojus, penktasis mirė nuo patirtų sužalojimų.
  • Policijos nukauti įtariamieji vilkėjo mirtininkų diržus su sprogmenimis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Neturima duomenų, kad per teroro atakas Ispanijoje būtų nukentėję Baltijos valstybių piliečiai

Lietuvos, Latvijos ir Estijos užsienio reikalų ministerijos neturi informacijos, kad per teroro atakas Ispanijoje būtų nukentėję jų piliečiai, penktadienį sakė pareigūnai.

„(Estijos) užsienio reikalų ministerija neturi informacijos apie sužeistus estus“, – naujienų agentūrai BNS sakė ministerijos atstovas.

Latvijos užsienio reikalų ministerija taip pat nurodė šiuo metu neturinti informacijos apie kokius nors nukentėjusius Latvijos piliečius ar gyventojus ir paragino Barselonoje esančius latvius pranešti giminaičiams ir draugams, kad yra saugūs.

REKLAMA

Latvijos piliečiai ar gyventojai, kuriems Barselonoje reikia pagalbos, raginami kreiptis į Latvijos ambasadą ar Konsulinį departamentą Rygoje.

Lietuvos diplomatai taip pat nurodo neturintys informacijos, kad per atakas būtų nukentėję Lietuvos piliečiai.

Pirmasis iš minimų teroro išpuolių ketvirtadienį buvo įvykdytas Barselonoje: populiariame turistiniame La Ramblos rajone mikroautobusui traiškant pėsčiuosius, žuvo 13-a ir buvo sužeista dar 100 žmonių.

Antra teroro ataka anksti penktadienį buvo įvykdyta Kambrilse 120 km nuo Barselonos. Čia automobiliui įsirėžus į žmones buvo sužeisti šeši praeiviai ir policininkas.

REKLAMA

Katalonijos vadovas perspėja, kad po šalį sukrėtusių atakų tebeieškoma vieno įtariamojo

Katalonijos regiono vyriausybės vadovas Carlesas Puigdemont'as (Karlesas Pudžemonas) penktadienį perspėjo visuomenę, kad po dviejų šalį sukrėtusių išpuolių Barselonoje ir netoliese esančiame pajūrio kurorte laisvėje tebėra vienas įtariamasis, kuris gali būti pavojingas.

Ispanijos radijo paklaustas, ar įtariamas teroristas vis dar ieškomas ir yra pavojingas, C.Puigdemont'as atsakė: „Taip, (jis) vis dar slapstosi, tačiau šiuo metu nežinome, ar jis gali pakenkti.“

Visgi regiono vadovas perspėjo, kad „tokio tipo žmonės jau parodė, jog siekia pakenkti, kad ir kas įvyktų“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Per ketvirtadienį po pietų surengtą išpuolį, už kurį atsakomybę prisiėmė džihadistų grupuotė „Islamo valstybė“ (IS), baltas mikroautobusas lėkė turistų pilna pėsčiųjų La Ramblos gatve Barselonos centre, sėdamas chaosą ir siaubą. Žuvo 13 žmonių, o dar per 100 buvo sužeisti. Mikroautobuso vairuotojui pavyko pasprukti iš įvykio vietos.

Maždaug po aštuonių valandų Kambrilse 120 km į pietus nuo Barselonos automobilis „Audi A3“ rėžėsi į pėsčiuosius, sužeisdamas šešis civilius ir policininką. Kilo šaudymas, policija nukovė penkis užpuolikus. Skelbta, kad teroristai buvo su sprogmenų diržais, tačiau vėliau pranešta, kad jie buvo netikri.

REKLAMA

Tarp Barselonos atakos aukų yra mažiausiai 18-os šalių, įskaitant Prancūziją, Italiją, Venesuelą, Australiją, Airiją, Peru, Alžyrą ir Kiniją, piliečių, pranešė Ispanijos civilinės saugos agentūra. Belgija paskelbė, kad La Rambloje žuvo vienas jos pilietis, Haga pranešė, kad buvo sužeisti trys olandai, o vienas graikų diplomatas informavo, kad buvo sužeisti trys graikai – moteris ir du jos vaikai.

Po šių atakų buvo suimti trys asmenys.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų