REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Odos senėjimo problemos moterims itin aktualios pasidaro žengiant trečio dešimtmečio slenkstį. Ant tualetinio staliuko, greta kitų odos priežiūros priemonių, tuomet atsiranda ir kosmetika, stabdanti odos senėjimą. Jeigu tikėtumėme statistika, tai du trečdaliai visos kosmetikos yra skirta kovai prieš raukšles.

Odos senėjimo problemos moterims itin aktualios pasidaro žengiant trečio dešimtmečio slenkstį. Ant tualetinio staliuko, greta kitų odos priežiūros priemonių, tuomet atsiranda ir kosmetika, stabdanti odos senėjimą. Jeigu tikėtumėme statistika, tai du trečdaliai visos kosmetikos yra skirta kovai prieš raukšles.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ar kosmetika gali būti veiksminga net tada, kai veidą jau puošia ryškūs senatvės požymiai? Ar odos senėjimą daugiau lemia bendra organizmo būklė? O gal odos senėjimo procesą įmanoma sustabdyti pradėjus ja tinkamai rūpintis?

REKLAMA

Pirmiausia aptarkime, kodėl sensta mūsų oda?

Visų pirma, oda sensta kaip ir visas mūsų organizmas. Veido oda yra bendro organizmo senėjimo proceso atspindys. Egzistuoja keturios pagrindinės biologinio senėjimo priežasčių hipotezės:

Klaidų katastrofos teorija sako, kad laikui bėgant atsiranda ir kaupiasi baltymų sintezės klaidos, kurios nulemia sutrikusią ląstelių funkciją. Klaidos genetiniame lygmenyje atsiranda dėl vidinių (jonizuojanti radiacija, toksiški produktai) ir išorinių (laisvieji radikalai) priežasčių. Jeigu klaidų kaupimasis progresyvus, tuomet laikui bėgant ląstelių funkcijos yra sunaikinamos, o tai sąlygoja senėjimą ar net greitesnę mirtį.

REKLAMA
REKLAMA

Jungčių teorija sako, kad senėjimą sąlygoja proteinų ir kitų ląstelės makromolekulių jungčių susidarymas.

Nusidėvėjimo teorija aiškina, kad organizmas yra sudarytas iš nepakeičiamų komponentų, kurie laikui bėgant susidėvi, dėl ko žūsta ląstelės, audiniai, organai.

Laisvųjų radikalų teorija teigia, kad per ilgą laiką kaupiasi pažeidimai dėl laisvųjų radikalų poveikio ir šitaip pasireiškia senėjimas. Pasak šios teorijos, senstama dėl to, kad organizmo ląsteles be paliovos ardo laisvieji radikalai.

Taigi, matome, kad odos senėjimas yra natūralus gamtos sąlygojamas procesas, kuris prasideda pakankamai jauname amžiuje. Biologiškai odos senėjimas prasideda jau nuo 25 metų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kai oda sensta, kinta jos struktūra: itin plonėja epidermio sluoksnis, pagal dydį ląstelės tampa skirtingos, jos mažėja dėl skaidulų, elastino ir kolageno trūkumo, mažėja kapiliarų, plonėja jų sienelės.

Ar žinojote, kad pirmosios raukšlelės pasirodo tarp antakių esant 18-30 metų amžiaus? Beveik 40% 25-35 metų amžiaus moterims raukšlelės pasirodo akių srityje. Iki 40 metų raukšlelių atsiranda ir žemiau akių, o po 40 metų raukšlių daugėja ir prie lūpų, atsiranda dvigubas smakras. Veido ovalo bruožai prarandami esant 50 metų (30%), 60 metų (62%).

REKLAMA

Kalbant apie odos senėjimą, svarbu išskirti tai, kad veikia „vidinis/biologinis“ bei „išorinis“ senėjimas.

Vidinis senėjimas yra ląstelių dalinimosi proceso sulėtėjimas dėl kurio pradeda plonėti viršutiniai odos sluoksniai, audiniuose mažėja drėgmės ir riebalų kiekis, traukiasi odą maitinančios kraujagyslės. Vidinio senėjimo priežastys gali būti įvairios: genetinis polinkis į ankstyvą senėjimą, stresas, imuninės sistemos pažeidimai, nervų sistemos disbalansas ir ligos, neracionali mityba, užterštas vanduo ir kt. Tuo tarpu išorinį senėjimą dažniausiai nulemia ultravioletiniai (UV) spinduliai, alergenai, toksinės medžiagos, netinkama kosmetika ir pan.

REKLAMA

Pastebime, kad odos senėjimą išduoda tokie požymiai kaip viršutinio voko nusileidimas, maišeliai po akimis, akivaizdžios raukšlės nosies šnervės ir lūpų kampučių linijoje, rudos, t.y. pigmentinės dėmės, raukšlės ant lūpų, nugaros.

Tad ar galime sustabdyti (pristabdyti?) odos senėjimą?

„Tikrai taip, jei laikysimės tam tikrų taisyklių ir specialistų rekomendacijų. Tinkama odos priežiūra padeda ilgiau atrodyti jaunai, o tinkamas darbo, poilsio ir mitybos režimas padeda ilgiau nesenti“, – sako med. kosmetologė Diana Bekasėnė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Mityba turėtų būti suderinta, kadangi organizmas turi gauti užtektinai vitaminų, mikroelementų. Odos apsauga ir priežiūra sudaro vientisą sistemą. Todėl mūsų odai reikia pagalbos, kad ji būtų sveika ir gaivi, atrodytų jauna. Pagalba odai turi būti teikiama ir iš vidaus, ir iš išorės.

Tad norint išvengti per greito odos senėjimo, yra keletas būdų, kurių privalu laikytis kiekvienam:

Svarbiausia senėjimo profilaktikoje yra antioksidantų vartojimas. Tam, kad organizmas nestokotų medžiagų, reikalingų antioksidantų gamybai, reikėtų vartoti maistą, kuriame gausu vitaminų. Antioksidantai, esantys maiste, neutralizuoja laisvuosius radikalus, dėl to gali būti efektyvūs apsaugant odą nuo senėjimo. Svarbu vitaminų A, E, C, K bei seleno vartojimas.

REKLAMA

Vitaminas C apsaugo odą nuo laisvųjų radikalų, t.y. agresyvių molekulių grupių, kurios greitina senėjimo procesą. Taip pat vitaminas C yra labai svarbus kolageno sintezei. Provitaminas A (beta karotinas) saugo odą nuo žalingo saulės poveikio. Jo dėka oda tampa atsparesnė saulei. Beta karotinas ne tik neutralizuoja laisvųjų radikalų poveikį, bet ir stabdo odos senėjimą bei suteikia odai patrauklų atspalvį.

Vitaminas A skatina viršutinio odos sluoksnio ląstelių dalijimąsi ir tokiu būdu greičiau atsinaujina pasenę odos sluoksniai. Vitaminas E apsaugo ląstelių membranas, saugo nuo odos pažeidimų. Kartu vartojami A ir E vitaminai geriau apsaugo nuo laisvųjų radikalų poveikio, kurie žaloja ląsteles ir greitina ląstelių senėjimą.

REKLAMA

Antras svarbus veiksnys prieš odos senėjimą yra apsauga nuo saulės. Visiems žmonėms patartina vengti intensyvaus saulės spindulių poveikio ir nudegimo saulėje, riboti buvimo saulėje laiką. Ypatingai svarbu saugoti vaikus ir paauglius. Vasarą venkite vidurdienio saulės – nuo priešpiečio iki vėlyvos popietės. Naudokite apsauginius kremus, skrybėles. Venkite dirbtinių UV šaltinių.

Trečias svarbus veiksnys yra mityba. Rekomenduojama vartoti pakankamai skysčių, nes yra būtina, kad oda gautų pakankamai drėgmės, kad galėtų pašalinti toksinus iš organizmo. Reikėtų valgyti daug grūdų, šviežių vaisių ir daržovių, naudoti sveiką aliejų, tokį kaip alyvuogių arba linų sėmenų, ir sumažinti gyvulinių riebalų (sočiųjų riebalų). Tokia dieta padeda apsaugoti odą nuo oksidacinio streso. Taip pat svarbu vengti didelių svorio svyravimų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ketvirtas veiksnys odos senėjimo prevencijaisveikas gyvenimo būdas. Galime sustabdyti odos senėjimą, jeigu nerūkytume, ribotume alkoholio vartojimą, skirtume daugiau laiko pasivaikščiojimams ir mankštai.

Penktas itin svarbus veiksnystinkama odos priežiūra ne tik namie, bet ir nebijant patikėti savo kūną odos priežiūros specialistams, kurie patars ir parinks Jums tinkamiausias procedūras bei padės išsirinkti tinkamas priemones. Senėjimo prevencijai rekomenduojama naudoti cheminius pilingus, kurie padeda sumažinti raukšles ir raukšleles (mimikos ir nuo UV spindulių), atkuria odos elastingumą, atstato natūralius veido bruožus bei formas, mažina pigmentaciją (strazdanas, melasmą), pašalina randelius ir randus, atsiradusius nuo spuogų, skatina odos regeneraciją, atstato odos drėgmę.

Tačiau visiškai panaikinti gilias raukšles ir pataisyti veido ovalą tik kosmetikos priemonėmis neįmanoma. Todėl patartina atlikti hialurono rūgšties ir kolageno procedūras, kurios palaiko ląstelių aktyvumą. Be gana „nekaltų“ procedūrų, galima imtis ir radikalesnių priemonių, pavyzdžiui, implantuoti aukso siūlus, po oda įleisti hialurono rūgšties ar atlikti nechirurginius odos patempimus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų