REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
22
Barselonos centre sunkvežimis rėžėsi į minią (TV3 koliažas) (nuotr. SCANPIX)

Ispanijos šiaurės rytinio Katalonijos regiono sostinės Barselonos senamiestyje ketvirtadienį sunkvežimio vairuotojas tyčia nukreipė savo mašiną į minią.

22

Ispanijos šiaurės rytinio Katalonijos regiono sostinės Barselonos senamiestyje ketvirtadienį sunkvežimio vairuotojas tyčia nukreipė savo mašiną į minią.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Policija skelbia, jog tai buvo teroristinis išpuolis. Oficialiai ji teigia, kad žuvo mažiausiai vienas žmogus, tačiau Ispanijos žiniasklaida jau praneša apie 13 atakos aukų.

REKLAMA

Transporto priemonės pastaruoju metu buvo naudojamos kaip ginklai per džihadistų išpuolius, už kuriuos atsakomybę dažnai prisiimdavo grupuotė „Islamo valstybė“. Ji vykdo atakas prieš valstybes, prisidedančias prie Jungtinių Valstijų vadovaujamos koalicijos, kuri kovoja su džihadistais Sirijoje ir Irake.

Išpuolis Nicoje

2016 metų liepos 14 dieną 31-erių tunisietis Mohamedas Lahouaiejas-Bouhlelis (Mohamedas Lahvaježas-Buhlelis) 19 tonų sunkvežimiu įvažiavo į Bastilijos paėmimo dieną švenčiančią žmonių minią Prancūzijos mieste Nicoje. Per išpuolį žuvo 86 žmonės. „Islamo valstybė“ vėliau patvirtino, kad užpuolikas buvo šios grupuotės sekėjas.

REKLAMA
REKLAMA

2007 metų birželio 19 dieną „Islamo valstybei“ prisiekęs 31-erių Adamas Dzaziris žuvo, kai ginklų ir benzino kanistrais prikrautu automobiliu rėžėsi į policijos pareigūnų autobusiuką Eliziejaus laukuose. Kiti žmonės nenukentėjo

2017 metų rugpjūčio 10 dieną 36-ių alžyrietis Hamou Benlatreche'as (Hamus Benlatrešas) automobiliu „BMW“ rėžėsi į grupę karių Paryžiaus priemiestyje. Per išpuolį buvo sužeisti šeši kariai. Vėliau policija pašovė ir sulaikė sužeistą įtariamąjį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Į Londoną taikėsi dukart

2017 metų kovo 22 dieną į islamą atsivertęs britas Khalidas Masoodas (Chalidas Masudas) trenkėsi į pėsčiuosius ant Vestminsterio tilto Londone ir subadė policininką. Iš viso jis nužudė penkis žmones, dar 50 sužeidė. Vėliau užpuolikas buvo nušautas policijos pareigūnų. Atsakomybę už šį išpuolį prisiėmė „Islamo valstybė“.

2017 metų birželio 3 dieną Londoną sukrėtė dar viena ataka, kai trys užpuolikai mikroautobusu įvažiavo į minią, o vėliau peiliais badė žmonės, mūvėdami netikras savižudžių sprogdintojų liemenes. Per šį išpuolį žuvo aštuoni žmonės, patys užpuolikai irgi buvo nukauti. Atsakomybę už ataką taip pat prisiėmė „Islamo valstybė“.

REKLAMA

Kalėdų mugė Berlyne

2016 metų gruodžio 19 dieną 24-ių tunisietis Anisas Amri (Anisas Amris) pavogė sunkvežimį ir juo įvažiavo į žmonių minią per Kalėdų mugę Berlyne. Iš viso žuvo 12 žmonių, sužeisti dar 48 asmenys. Po keturių dienų Italijos policijos pareigūnai nušovė A.Amri, jam slapta pravažiavus kelias Europos šalis. Atsakomybę už jo išpuolį prisiėmė „Islamo valstybė“.

Išpuolis Stokholme

2017 metų balandžio 7 dieną per išpuolį sunkvežimiu Švedijos sostinės centre žuvo penki žmonės, įskaitant 11-metę švedų mergaitę, britą ir belgą. Atakos metu buvo sužeisti dar 15 žmonių.

Uzbekas, 39-ių Rakhmatas Akilovas (Rachmatas Akilovas) prisipažino įvykdęs išpuolį ir tam pagrobęs alui vežti skirtą sunkvežimį. Uzbekistano policija teigia, kad jis bandė prisijungti prie „Islamo valstybės“ 2015 metais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų