REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Socialdemokratų partijos vicepirmininkas Gediminas Kirkilas inicijuoja partijos susitarimą su koalicijos partneriais „valstiečiais“, kad valdančioji dauguma įsipareigotų priimti kelias socdemų iniciatyvas.

Socialdemokratų partijos vicepirmininkas Gediminas Kirkilas inicijuoja partijos susitarimą su koalicijos partneriais „valstiečiais“, kad valdančioji dauguma įsipareigotų priimti kelias socdemų iniciatyvas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jo manymu, tai galėtų paskatinti partiją nuspręsti nesitraukti iš valdančiosios koalicijos.

Tokio memorandumo idėją G.Kirkilas pateikė, artėjant rudenį vyksiančiai socialdemokratų tarybai, per kurią partija turėtų nuspręsti, ar trauktis iš valdančiosios koalicijos. Taryba vertins partijos skyrių nuomonę dėl pasitraukimo iš daugumos. Šiuo metu dauguma apklaustų skyrių mano, jog koaliciją reikia palikti.

REKLAMA

„Kol kas idėjos lygyje viskas, bet čia yra bandymas labiau formalizuoti koalicijos santykius, pasiūlyti socialiai orientuotos programos paketą“, – BNS ketvirtadienį sakė G.Kirkilas.

Socialdemokratų partijos pirmininkas Gintautas Paluckas savo ruožtu teigė, kad partija galės teikti savo socialiai orientuotus pasiūlymus „valstiečiams“, bet tik tada, kai priims galutinį sprendimą dėl likimo valdančiojoje koalicijoje.

„Visi memorandumai ir panašūs dalykai yra galimi tik po to, kai mes apsispręsime dėl koalicijos apskritai“, – BNS teigė politikas.

REKLAMA
REKLAMA

Memorandume – pensijos, progresiniai mokesčiai

G.Kirkilas teigė, kad „valstiečiams“ susitarimas būtų pasiūlytas dar prieš prasidedant Seimo rudens sesijai.

„Jis dabar rengiamas, ten bus pasiūlymai dėl paramos jaunai šeimai, bus pasiūlymai dėl tam tikro mokesčių progresyvimo, dėl pensijų“, – sakė vienas socialdemokratų vadovų, kol kas neatskleidęs konkrečių siūlymų.

Pasak jo, neseniai partijos valdyboje pristatyta iniciatyva būtų tarsi priedas prie koalicijos sutarties. Ten taip pat būtų numatytos „valstiečių“ ir socialdemokratų bendravimo normos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šiuo metu 14 iš 18 apklaustų socialdemokratų skyrių mano, kad valdančiąją koaliciją reikėtų palikti.

G.Kirkilo teigimu, susitarimas su „valstiečiams“ sumažintų koalicijos atžvilgiu skeptiškų žmonių skaičių partijoje.

„Tarybai būtų pasakyta: kadangi mūsų žmonės reikalavo tų aiškesnių santykių, atitinkamo požiūrio į bendravimą, daugiau socialdemokratų prioritetų, tai mes parengėme tokį siūlymą“, – sakė politikas.

Jo manymu, tai būtų sąžininga šiuo metu dėl koalicijos ateities nuomonę išsakančių skyrių atžvilgiu, nes „visų skyrių nariai yra tarybos nariai“.

REKLAMA

Su tuo nesutinka Socialdemokratų partijos pirmininkas G.Paluckas.

„Jeigu, pavyzdžiui, jūs važiuojate automobilyje ir norite išlipti, tai turite sustoti. Mes niekur sustoti nesiruošiame, nes reikia priimti sprendimus, juk koalicijos partneriai skubina“, – sakė socdemų lyderis.

Pasipiktino po mainų su konservatoriais

Socialdemokratai sprendimą dėl savo ateities valdančiojoje koalicijoje žada priimti rugsėjo 20 dieną vyksiančiame tarybos posėdyje, nors kai kurie jų partneriai „valstiečiai“ ragino tai padaryti dar iki Seimo sesijos pradžios rugsėjo 10 dieną.

REKLAMA

Socdemai į skyrius dėl buvimo valdančiojoje daugumoje kreipėsi šią vasarą, kai Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga sutarė su opoziciniais konservatoriais dėl jų paramos Vyriausybės siūlomai urėdijų pertvarkai.

Savo ruožtu „valstiečiai“ pažadėjo paremti pridėtinės vertės mokesčio lengvatos centriniam šildymui grąžinimą.

G.Paluckas yra teigęs, kad socialdemokratai neturėtų būti valdančiojoje koalicijoje, tačiau pasitraukimui iš jos priešinasi didžioji dalis Seimo socialdemokratų frakcijos.

„Valstiečių“ frakcijoje Seime yra 56 parlamentarai, konservatoriai turi 31 atstovą, socialdemokratų frakciją sudaro 19 narių. Liberalų sąjūdžio frakcijoje yra 14 parlamentarų, Lietuvos lenkų rinkimų akcija tri aštuonis, „Tvarka ir teisingumas“ – septynis atstovus, Mišrioje Seimo narių grupėje yra penki parlamentarai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų