REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
7
„Henna“ tatuiruočių pavojai

Atostogų Egipte metu pasidaryta „henna“ laikina tatuiruotė jaunai mergaitei ant rankos paliko neišnykstančius randus.

7

Atostogų Egipte metu pasidaryta „henna“ laikina tatuiruotė jaunai mergaitei ant rankos paliko neišnykstančius randus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Madison Gulliver (7 m.) tatuiruotė atlikta viename Egipto viešbučių, tačiau grįžus namo į Jungtinę Karalystę, piešinys ant kūno pradėjo niežtėti, vėliau virto skausmingomis pūslėmis, kurias buvo būtina pradurti, o dabar mergaitės ranką „puošia“ visą gyvenimą likę randai.

REKLAMA

Nuotraukose matoma, kaip verkiančiai Madison ligoninėje šalina pūsles.

Juodos spalvos „henna“ laikinos tatuiruotės savo dažų sudėtyje gali turėti itin nuodingo chemikalo P-fenilendiamino. Nors kai kuriuose produktuose jis yra leidžiamas, pavyzdžiui apsauginiame kreme nuo saulės ir plaukų dažuose, ten jo randamas kiekis yra labai mažas.

Šio chemikalo naudojimas „henna“ tatuiruočių dažuose yra laikomas viena iš visuomenės sveikatos problemų, nes šis darinys vaikams sukelia itin rimtas alergines reakcijas.

REKLAMA
REKLAMA

Mergaitės tėtis Martinas sakė: „Ši juoda „henna“ tatuiruotė, manoma, sužalojo mergaitę visam gyvenimui. Meninis kūrinys buvo atliktas viešbutyje esančiame grožio salone, bet ten dirbantys darbuotojai teigė, jog dėl alerginės reakcijos kalti ne juodi dažai, o Madison oda. Nuo pat pirštų galiukų, iki alkūnės, jos rankos oda nusėta skausmingomis pūslėmis. Mes nežinojome apie šių tatuiruočių keliamą pavojų. Apie tai turėtų būti pranešta lankstinukuose. Tiesą sakant, galbūt dėl to iš dalies kaltas aš pats, nes apie „henna“ tatuiruotes žinojau labai mažai, tačiau kalti turėtų jaustis ir salono darbuotojai, ant vaiko odos naudoję pavojingus chemikalus. Kiekvienas kelionių agentas turėtų apie tai žinoti, tad norime apie tai įspėti ir kitus žmones.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak vyro, jo ir žmonos, sūnaus Sebastiano (9 m.) ir dukros Madison atostogos buvo puikios, tačiau viskas pasikeitė antros savaitės pradžioje. Žmona Sylvia (43 m.), susirgusi šlapimo pūslės infekcija, turėjo būti greitai nugabenta į ligoninę ir, nors viskas baigėsi gerai, šeima net 2 dienas praleido gydymo įstaigoje.

Atsilygindamas už kantrumą, Martinas vaikus nusprendė apdovanoti „henna“ laikinomis tatuiruotėmis. Sebastianui ranką pradėjo niežtėti iškart, tad tatuiruotė buvo nuplauta. Madison ranka žaizdota tapo liepos 25 dieną, vos tik grįžus iš atostogų.

REKLAMA

„Iš pradžių pastebėjome mažą iškilimą tatuiruotės pradžioje, tačiau jis nebuvo raudonas. Kitą rytą dukrai niežėjo visą ranką. Nuplovus dažus pastebėjome, kad toje vietoje, kur buvo tatuiruotės raštas, atsirado išbėrimas. Išsikėlus nedidelėms pūslėms, apie „henna“ tatuiruotes informacijos ieškojau internete. Būtent tuomet supratome, kad geruoju čia nesibaigs“, - sakė tėtis.

Agoniją kėlė pūslių šalinimas

Gydytojai mergaitei išrašė steroidais papildyto kremo, tačiau kai pūslės pradėjo formuotis ir ant Madison pirštų, mergaitė skubiai nugabenta į ligoninės priimamąjį. Po penkių vizitų į gydymo įstaigą, kur buvo išbandyti skirtingi kremai ir tepalai, mergaitei liepta nuvykti pas nudegimų specialistą.

REKLAMA

„Pradėjome panikuoti. Gydytojams dar nėra tekę su tuo susidurti, o kiekvieną kartą sugrįžus į ligoninę, buvo liepta išbandyti skirtingus gydymo būdus, tačiau situacija tik blogėjo“, - sakė Martinas.

Pradūrus vieną pūslę ir atlikus tyrimus paaiškėjo, kad mergaitės odą nudegino chemikalai.

„Kad būtų galima gydyti po jomis esančią odą, reikėjo pašalinti visas pūsles“, - tęsė jis. „Kadangi nudegusi oda buvo stora, pūsles reikėjo nupjauti. Nors ir labai skaudėjo, Madison norėjo pamatyti, kaip viskas daroma, tad viso šio proceso metu negalėjo atitraukti žvilgsnio.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Net 6 mėnesius mergaitė turės dėvėti specialių slėginį bintą, kad būtų sumažinti randai.

Tėtis Martinas nori įspėti kitus apie „henna“ laikinų tatuiruočių pavojus.

„Susisiekėme su viešbučiu, tačiau jie teigė, kad tai ne „henna“ tatuiruotės, o mano dukters odos kaltė. Atsakydamas į tai, nusiunčiau nuorodą į straipsnį, kuriame rašoma apie tatuiruočių pavojus ir liepiau apie tai pasikalbėti su gydytoju, mokslus atlikusiu Jungtinėje Karalystėje. Mes nenorime jokios kompensacijos. Dabar svarbiausia yra rūpintis Madison ir bent kiek sumažinti randus“, - sakė tėtis.

REKLAMA

Hurgadoje esantis viešbutis atsiprašė šeimos ir teigė, jog daugiau šių paslaugų nebeteikia.

„Kartu su „Beauty Center“ salono savininku nuoširdžiai apgailestaujame dėl to, kas nutiko jūsų dukrai. Nenorime, kad ateityje taip nutiktų dar kam nors, tad pakalbėjus su grožio salono savininku, nusprendėme nebeteikti šių paslaugų. Žinome, kad tai nepadės jūsų dukrai, tačiau linkime jai kuo greičiau pasveikti“, - laiške rašė viešbučio administracija.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų