REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

5 tonose lietuvių pagamintos mėsos – salmonelės. Tokią maltą jautieną estams siuntė didžiausia mėsos perdirbimo įmonių grupė „Biovela“.

5 tonose lietuvių pagamintos mėsos – salmonelės. Tokią maltą jautieną estams siuntė didžiausia mėsos perdirbimo įmonių grupė „Biovela“.

REKLAMA

Mėsa su bakterijomis siųsta vienam greitojo maisto restoranui. Laimei, mėsainių su salmonele paragauti estai nespėjo - restorano vadovai bakterijas aptiko mėsai dar esant sandėliuose. Lietuvos perdirbėjai ramina, kad kituose įmonės gaminiuose, skirtuose lietuviams, šių bakterijų nepateko, bet inspektoriai toliau atlieka tyrimus.

Greito maisto tinklas „Hesburger“ jautienos gaminius savo mėsainiams užsako ir iš didžiausios Lietuvoje mėsą perdirbančios grupės „Biovela“. Šiai grupei priklausanti „Utenos mėsa“ praėjusią savaitę kaip tik ir tiekė šaldytą jautieną Estijos „Hesburger“. Tačiau, laimei, tonos mėsos į estų skrandžius nenukeliaus.

Pats greito maisto tinklas ištyrė gautas partijas ir į mėsainius jautienos plokštainių nedės dėl aptiktų iš Lietuvos atkeliavusių žmogui kenksmingų salmonelių. Nuo jų žmonės smarkiai sunegaluoti gali vos per 6 valandas.

REKLAMA
REKLAMA

Dabar „Utenos mėsa“ inspektoriams aiškina, kad mėsainiams gaminti naudota jautiena į jokius kitus produktus nepateko. Iš viso „Hesburger“ susidomėjo 13 tonų šaldytos mėsos iš Lietuvos, iš kurios ir gaminami burgeriai.

REKLAMA

Kol kas žinių, ar produkcijoje salmonelių bakterijų rasta dėl to, kad mėsa į perdirbimo įmonę jau atkeliavo apkrėsta, ar dėl, pavyzdžiui, nehigieniškos aplinkos, neplaunamų rankų, nėra. Gavusi pranešimą apie aptiktas salmoneles „Utenos mėsa“ pradėjo dezinfekcija, patalpų valymą, sustiprino žaliavų kontrolę.

„Biovelos“ grupė apie įvykį šnekėti nelinkusi, tačiau gautą informaciją patvirtina. Ir tai – tik raštu.

Mėsa bus grąžinti gamintojams, ji galės būti arba sunaikinta, arba dar perdirbta – pakaitinta ir apdorota. Perdirbimo įmonė dabar gali tikėtis baudų. Lietuvoje jos – nuo 140 iki 3000 eurų. Mėsą greito maisto tinklui tiekusi „Utenos mėsa“ iki šiol buvo tikrinama du kartus per metus, bet pavojingos salmonelės aptiktos pirmą kartą.

REKLAMA
REKLAMA

Užkrečiamųjų ligų specialistai nerimauja, kad Lietuvoje salmonelioze sergama daugiausia tarp 30 Europos šalių. Per šį pusmetį šia liga sirgo per puspenkto šimto žmonių. Tai penktadaliu daugiau nei pernai tuo pačiu metu. Jeigu užkrėsta jautiena mėsainiams būtų pakaitinta bent 70 laipsnių temperatūroje, bakterijos mėsoje neliktų. Tačiau ekspertai sako, kad užkrėstą mėsą pavojinga net laikyti virtuvėje ar šaldytuve. Nes nuo jos užkratas gali išplisti į kitus produktus, kurie nebus kaitinami.

Su užkrėsta neapdirbta mėsa, kiaušiniais dažniausiai į žarnyną patenkanti bakterija sukelia rimtų nemalonumų. Liga prasideda staigiai – kyla temperatūra, gali priminti gripą, nes kartais atsiranda kaulų, raumenų skausmai, pykinimas, žmogus pradeda vemti, viduriuoti.

Plačiau apie tai TV3 reportaže

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų