REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kartais sunku susigaudyti, kas kokiam maisto apdorojimui labiausiai tinka. Tačiau štai, pavyzdžiui, kepiniams maisto technologė Raminta Bogušienė kaip vieną geriausių pasirinkimų įvardija sviestą Ghi.

Kartais sunku susigaudyti, kas kokiam maisto apdorojimui labiausiai tinka. Tačiau štai, pavyzdžiui, kepiniams maisto technologė Raminta Bogušienė kaip vieną geriausių pasirinkimų įvardija sviestą Ghi.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Maisto technologė nurodo, jog pašalinus baltymus, angliavandenius ir kt. priemaišas, apdorojant (verdant, kepant) maistą su lydytu sviestu aukštose temperatūrose – jį tik praturtinam geru ir skaniu riebalu, bet nesugadiname kenksmingomis medžiagomis (sudegusiais, negrįžtamai denatūravusiais baltymais). Taip pat pašaliname saugiu technologiniu procesu (virimu) pieno cukrų laktozę ir pieno baltymus, kurių netoleruoja kas trečiasplanetos žmogus.

REKLAMA

Kokybiško sviesto beieškant

R. Bogušienės teigimu, nepatartina rinktis tepių riebalų mišinių ar margarinio. Tai produktai pagaminti naudojant žalingas mūsų organizmui technologijas, rafinavimas – valymas nuo pašalinių medžiagų, hidrinimas – riebalų kietinimas ir tt., kenksmingus ingredientus (rafinuotas aliejus, emulsikliai, sintetiniai vitaminai ir tt.).

Užrašą ant sviesto pakuotės 82% reiškia, jog rankose laikote tikrą sviestą

Jis gali būti pagamintas iš rūgščios (raugintos) arba saldžios (šviežios, neraugintos) grietinėlės. Sviestas vertingas, nes praturtina mūsų mitybą dėl sudėtyje esančio viso komplekto naudingų medžiagų (riebalai, baltymai, angliavandeniai ir vitaminai), kurias lengvai pasisavina mūsų organizmas. Tikro sviesto sudėtis natūrali, nėra vienos riebalų rūgštys pakeistos kitomis, nėra išimti vieni vitaminai, o pridėti kiti sintetiniai, nėra papildomų priedų – taip, kaip sukūrė gamta.

REKLAMA
REKLAMA
  • Vitaminai A, E, D, K, B grupės, mineralinės medžiagos
  • Turi baktericidinių savybių, kovai su grybeliais
  • Turi antioksidacinių savybių, kovai su laisvaisiais radikalais
  • Įvairaus spektro riebalų rūgščių (pvz.: linolo, linoleno r.), imuninės sistemos stiprinimui

Ghi gaminimas

Všį ,,Sveikatai palankus'' Ghi gaminimo būdas:

Ko mums reikės?

1. Kokybiško sviesto 82 % ar didesnio riebumo, (rekomenduojama saldžios grietinėlės sviestas)

2. Storasienio puodo (paprastame ploname puode gali prisvilti), šaukšto

3. Merlinio audinio

4. Stiklainio ar uždaro indo ghi laikymui

Virimo laikas priklauso nuo paimto sviesto kiekio, puodo dydžio, temperatūros.

Pirmiausiai, išlydome sviestą (~10 min.), tuomet verdame maždaug 15 min., atvėsiname ir pilstome. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Išsamiau:

Putų nugraibymas nesutrumpina sviesto virimo laiko, jos šiek tiek pavirus ir išsproginėjus oro/vandens burbuliukams - išnyksta. Jei virimo metu graibome putas, jose lieka šiek tiek baltymų, riebalų ir kitų priemaišų, tačiau jas galima sunaudoti - sudėjus į košes, sriubas ir troškinius. Rekomendacija: negraibyti putų dėl didesnės išeigos, jei norite nepervirti, laiku pastebėti iškritusias nuosėdas, patogiau nugrėbti.

Ghi pagaminimo požymiai: iškrito rudos nuosėdos ant puodo dugno, putų labai sumažėjo, jų spalva lengvai rusva. Kai Ghi spalva šviesiai gintarinė, įpilame šaukštelį vandens (atsargiai), kad putos išsisklaidytų, dar truputį paverdame. Tuomet galime įmerkti popieriaus lapą ir uždegti. Jei dega. Ghi pagamintas (vanduo išgaravo), bet jei popierius „sproginėja“, neužsidega – pilnai neišgaravęs vanduo. Nosį turėtų kutenti malonus riešutų aromatas.

REKLAMA

Ghi pilamas per merlinį audinį, į švarų stiklainį, kad nepapultų nuosėdų (merlėje nuosėdų susirenka vaikiško kumščio dydžio gabalėlis). Sustingsta kambario temperatūroje per 12 val. Spalva – gelsva.

Laikymo sąlygos pagal teisinę bazę: tinka vartoti 3 mėnesius nuo pagaminimo, ant pagaminto Ghi parduotuvėje taip pat rašoma - galioja 3 mėnesius. Visgi praktiškai iki metų Ghi galima išlaikyti laikant kambario temperatūroje, tačiau būtina neužteršti – imti iš indo tik su švariu įrankiu. Galima laikyti šaldytuve, tačiau jo konsistencija bus kietesnė.

REKLAMA

Jei sviestas ataušęs tampa tamsus, pilkas, rudas ar net juodas - sviestą perkaitinote, susidarė kenksmingos medžiagos ir tokio maistui nenaudokite. Net ir puodą su sviestu nukėlus nuo viryklės, jis verda toliau. Todėl jį reikia atvėsinti kuo greičiau, pavyzdžiui, įstatyti į kriauklę su šaltu vandeniu.

 

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų