REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Mokslininkai mano, kad atrado didžiausią Žemėje esantį vulkaninį regioną, kuris stūkso po Antarktidos ledu.

Mokslininkai mano, kad atrado didžiausią Žemėje esantį vulkaninį regioną, kuris stūkso po Antarktidos ledu.

REKLAMA

Nuotolinio tyrimo būdu pavyko aptikti 91 ugnikalnį šiame regione. Jų aukštis siekė nuo 100 iki 3850 metrų. Ugnikalniai išsidėstę masyviame regione, kuris vadinamas Vakarų Antarktidos Rifto sistema, kaip rašoma independent.

Geologai ir ledo tyrinėtojai teigia, kad ši zona yra panaši į Rytų Afrikos vulkaninį regioną, kuris šiuo metu pripažįstamas turįs didžiausią ugnikalnių koncentraciją pasaulyje.

Edinburgo universiteto mokslininkai nuotoliniu būdu ištyrė ledo sluoksnį giliausiuose ledo taškuose, Bazalto uolos pusiasalyje, taip pat ir kitus ugnikalnius regione, kurių viršūnės kyla virš ledo.

Jie išanalizavo žemės paviršiaus formą, naudodami į ledą įsiskverbiančio radaro matavimus, palygino rezultatus su palydovine ir duomenų baze, taip pat geologine informacija iš aerotyrimų.

REKLAMA
REKLAMA

Tirti pasiūlė studentas

Tyrimą, kuris yra pirmas tokio pobūdžio, pasiūlė Edinburgo universiteto trečiojo kurso studentas Max Van Wyk de Vriesas.

Mokslininkai tikisi, kad tyrimas padės jiems suvokti, kokios ugnikalniai gali turėti įtakos ilgalaikiams ledo sluoksnio svyravimams ir kaip žemynas pasikeitė praeityje.

REKLAMA

Van Wyk de Vriesas sakė: „Antarktida yra mažiausiai ištirta pasaulyje, ir būdamas jaunuoju mokslininku, jaučiau malonumą tyrinėti kažką naują ir gerai nesuprastą.

Ištyrus esamus duomenis apie vakarų Antarktiką, aš pradėjau aptikti vulkanizmo pėdsakus. Natūralu, kad ėmiau nagrinėti toliau, o tai leido atrasti beveik 100 ugnikalnių po ledo sluoksniu”,– kalbėjo jis.

Rezultatai nenurodo ar ugnikalniai yra aktyvūs, tačiau padeda šioje srityje vykdomiems seisminės stebėsenos tyrimams.

Ankstesni tyrimai parodė, kad regione vulkaninis aktyvumas galėjo įvykti šiltuoju laikotarpiu ir gali padidėti, jei Antarktidos ledas ištirps dėl šiltėjančio klimato.

Dr Robertas Binghamas iš Edinburgo geomokslų universiteto sakė: „Nuostabu atskleisti ugnikalnių įvairovę šiame palyginti neištirtame žemyne. Geresnis vulkaninio aktyvumo supratimas gali padėti išsiaiškinti, koks jų poveikis Antarktidos ledui buvo praeityje, yra dabar ir bus ateityje, o taip pat ir likusiam pasauliui”.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų