REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Paaiškėjo prioritetinių Vyriausybės rudens darbų sąrašas

Ekspertai turi negailestingą verdiktą

Artėjant Seimo rudens sesijai, portalas tv3.lt pasidomėjo, kokius pagrindinius tikslus rudenį sau kelia Vyriausybė. Iš netrumpo sąrašo atrinkome svarbiausių darbų šešetuką: valstybės biudžetas, pagalba jaunoms šeimoms įsigyjant būstą, valstybės tarnybos modernizavimas, vaistų kainų mažinimas, balsavimas internetu ir energetinė nepriklausomybė.

Artėjant Seimo rudens sesijai, portalas tv3.lt pasidomėjo, kokius pagrindinius tikslus rudenį sau kelia Vyriausybė. Iš netrumpo sąrašo atrinkome svarbiausių darbų šešetuką: valstybės biudžetas, pagalba jaunoms šeimoms įsigyjant būstą, valstybės tarnybos modernizavimas, vaistų kainų mažinimas, balsavimas internetu ir energetinė nepriklausomybė.

REKLAMA

Peržvelgęs Vyriausybės prioritetinius darbus, ekonomistas Žygimantas Mauricas teigė, kad didesnių pokyčių tikėtis neverta, nes valdantieji vėl pasirinko plaukti pasroviui ir tikslus formuluoti taip pat, kaip buvusi valdžia.

Tuo tarpu politologas Vytautas Sinica atkreipia dėmesį ir perdėtą smulkmeniškumą, kuris, anot jo, labiau primena ne Vyriausybės prioritetų planą, o Seimo nario teikiamų projektų sąrašą.

1. 2018 m. valstybės biudžeto ir savivaldybių biudžetų finansinių rodiklių patvirtinimo įstatymas kartu su paketu lydimųjų įstatymų projektų

REKLAMA
REKLAMA

Vasaros pradžioje pristatyta mokesčių reforma susilaukė daug kritikos, ekonomistai pasigedo ryžtingų pertvarkų ir reformą vadino tik kosmetiniu pagražinimu.

REKLAMA

Pirmasis Vyriausybės užsibrėžtas tikslas Ž. Maurico nenuteikė optimistiškai. Anot ekonomisto, tie, kurie svarsto apie emigraciją, dabar vėl mato, kad nesulauks norimų pokyčių.

„Trūksta ir idėjų, bendros vizijos ir, aišku, drąsos įgyvendinti. Net nebūtinai drąsos, bet nematoma didelio poreikio kažką keisti. Toks įdomus fenomenas – kai ekonomika lyg ir auga, tai lyg ir nėra to pokyčių poreikio labai didelio, o kai ateina krizė, tai vėl nėra geras metas daryti reformas, reikia kovoti, didinti mokesčius ir biudžetą balansuoti. Tai tokią situaciją ir turime“, - tv3.lt sakė Ž. Mauricas.

REKLAMA
REKLAMA

Politologas V. Sinica teigia, kad Lietuvoje per lėtai vaduojamės iš mitologijos, jog gyvenimo kokybę mums pakels tik užsienio investicijos.

„Europos Sąjungoje Lietuva turi vidutinį BVP vienam gyventojui, tačiau velkasi visiškai gale pagal tai, kiek po to tų pinigų pavirsta algomis. Mes nesukūrėme sistemos, kuri leistų žmonėms naudotis sukuriamais darbo vaisiais. Ir apie tai reikėtų kalbėti. Nes pagal tai, koks dabar BVP, net nepritraukiant investicijų, jau dabar atlyginimai galėtų būti 50 proc. didesni“, - tv3.lt kalbėjo V. Sinica.

2. Paramos jaunoms šeimoms, įsigyjančioms būstą ne didmiesčiuose, įstatymo projektas.

Šiuo projektu žadama padėti jaunoms šeimoms įsigyti pirmąjį būstą. Tačiau Ž. Mauricas tokį užmojį tiesiai šviesiai vadina absurdu. Jei taip norima kovoti su emigracija, pastebi Ž. Mauricas, tai pradedama ne nuo to galo, nes jauni žmonės emigruoja į užsienį ar Lietuvos didmiesčius, kad gautų geresnį atlyginimą, o ne pigesnį būstą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Būsto įperkamumas provincijoje yra labai gerais, nes būstas yra labai pigus, yra begalės nenaudojamų būstų, ištisi pastatai, kurie mažai apgyvendinti. Įsigyti tą būstą tikrai nėra brangu. Tai rodo nesuvokimą problemos šaknų, nes kovojama su pasekmėmis, o ne priežastimis. Priežastis, kodėl žmonės nenori pasilikti, ypač provincijoje, yra mažos galimybės užsidirbti, vykdyti veiklą, verslą ir panašiai“, - kalbėjo Ž. Mauricas.

3. Sveikatos draudimo ir Farmacijos įstatymų projektai, kurių tikslas – mažinti vaistų kainas.

Pažadas mažinti vaistų kainas buvo vienas Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos rinkiminių arkliukų, apie kurį plačiausiai kalbėta dar vasarį. Tačiau kalbos pritilo.

REKLAMA

Nepaisant to, jog valdančiųjų tikslas geras, Ž. Mauricas kelia klausimą, ar pavyks tai pasiekti. Anot jo, ydinga pati vaistų kompensavimo sistema, nes taip jau yra ekonomikoje – kuo labiau kompensuoji prekę, tuo labiau ji brangsta.

„Norai geri, bet priemonės, kaip tai bus pasiekta – neaiškios. Vargu ar bus rezultatas“, - nuogąstavo ekonomistas.

4. Valstybės tarnybos įstatymo pakeitimas

Šiuo punktu numatoma modernizuoti valstybės tarnybą Lietuvoje – tai, jei pamenate, irgi buvo vienas pagrindinių LVŽS pažadų rinkimuose.

Tačiau V. Sinica pasigenda konkrečių receptų, kaip Vyriausybė ketintų modernizuoti valstybės tarnybą.

„Net ir viešojoje erdvėje neteko matyti kažkokių aiškinimų ir vizijų, kaip jie ketina tai pasiekti. Nebūtina iš karto atmesti paties tikslo, bet kol kas nemačiau jokių dabartinės Vyriausybės receptų, kaip tai reikėtų padaryti“, - teigė V. Sinica.

REKLAMA

5. Balsavimo internetu sistemos sukūrimo ir įgyvendinimo įstatymo projektas

Balsavimo internetu idėja vis pakeliama artėjant rinkimams, tačiau po jų taip pat greitai atidedama į šoną. V. Sinica stebisi tarp Vyriausybės prioritetų išvydęs siekį įvesti elektroninį balsavimą.

„Atrodo, gan aišku, kad tai yra labai rizikinga kryptis, ne veltui pasaulyje niekas be estų to nedaro ir Estija susilaukia daugybę kritikos. Tiek liberalių, tiek konservatyvių, tiek įvairiausių pažiūrų politologai sako, kad tai yra pavojus. Labai keista matyti tokį prioritetą. Ar tai yra įtaka premjero patarėjų, susijusių su „Kurk Lietuvai“, kurie buvo dideli entuziastai šios idėjos, nežinau. Bet tai yra keista ir klaida būtų Seimui tai priimti“, - kalbėjo politologas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

6. Nacionalinės energetinės nepriklausomybės strategijos projektas

Anot Ž. Maurico, Lietuva jau nemažai pasiekė energetinės nepriklausomybės srityje ir, nepaisant kylančių iššūkių, galėtų būti pavyzdžiu kitoms valstybėms.

Vyriausybės prioritetiniai įstatymų projektai, kuriuos Vyriausybė ruošiasi pateikti Seimui, Rudens sesijoje:

• 2018 metų valstybės biudžeto ir savivaldybių biudžetų finansinių rodiklių patvirtinimo įstatymas kartu su paketu lydimųjų įstatymų projektų • Paramos jaunoms šeimoms, įsigyjančioms būstą ne didmiesčiuose, įstatymo projektas • Valstybės tarnybos įstatymo pakeitimas • Sveikatos draudimo ir Farmacijos įstatymų projektai • Mokslo ir studijų įstatymo pakeitimo projektas • Mecenavimo įstatymo projektas • Įstatymų projektai, siekiant toliau optimizuoti ir efektyvinti valstybės valdomų įmonių veiklą (Žemės ūkio, Energetikos ministrų ir kt. valdymo srityse) • Balsavimo internetu sistemos sukūrimo ir įgyvendinimo įstatymo projektas • Baudžiamojo kodekso pakeitimo projektas, siekiant padidinti atsakomybės už korupcinio pobūdžio nusikaltimus sistemos veiksmingumą • Paketas įstatymų projektų, įteisinantis Darbo biržos pertvarką • Nacionalinės energetinės nepriklausomybės strategijos projektas • Asmens duomenų teisinės apsaugos įstatymo projektas

REKLAMA

Vyriausybės prioritetiniai įstatymų projektai, kurie jau yra Seime, ir laukiama, kad Seimas juos priimtų

• Vaikų išlaikymo fondo įstatymo projektas • Įstatymų projektų paketas, susijęs su valstybės informacinių išteklių konsolidavimu • Baudžiamojo kodekso pakeitimo projektas, kurio tikslas – išplėsti baudžiamosios atsakomybės sritį • Gamtinių dujų įstatymo projektas • Krašto apsaugos sistemos plėtros programos patvirtinimas • Strateginę reikšmę nacionaliniam saugumui turinčių įmonių ir įrenginių bei kitų nacionaliniam saugumui užtikrinti svarbių įmonių įstatymo projektas • Visi įstatymų projektai, perkeliantys ES teisę į nacionalinius teisės aktus

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų