REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Mokslininkai mano, kad vienas iš pavojingiausių pasaulio superugnikalnių gali išsiveržti anksčiau, nei manyta. Tai kelia grėsmę milijono žmonių saugumui, augmenijos gyvavimui.

Mokslininkai mano, kad vienas iš pavojingiausių pasaulio superugnikalnių gali išsiveržti anksčiau, nei manyta. Tai kelia grėsmę milijono žmonių saugumui, augmenijos gyvavimui.

REKLAMA

Mokslininkai iš Londono ir Italijos pristatė naują tyrimų modelį, kuris nagrinėjo ugnikalnio aktyvumą nuo 1950 metų. Nagrinėtasis ugnikalnis, yra Italijos Flegrėjaus laukuose, jis vadinamas Campi Flegrei, jis tik 10 km nutolęs nuo Neapolio, kuriame gyvena daugiau nei milijonas žmonių.

Mokslininkai nustatė, kad ilgalaikis magmos kaupimasis yra pirmasis įrodymas, jog Campi Flegrei artėja link išsiveržimo.

Ugnikalnis vienas pavojingiausių pasaulyje

Paskutinį kartą ugnikalnis išsiveržė 1538 metais. Šis išsiveržimas truko ilgiau nei savaitę. Tai buvo gana silpnas išsiveržimas lyginant su ugnikalnio praeitimi.

Campi Flegrei ugnikalnis turi kalderą, tai yra plati stačiašlaitė dauba ugnikalnio viršūnėje, susidariusi, sprogus užsikimšusiai kalderos tipo ugnikalnio stemplei arba įgriūnant ugnikalnį sudarančioms uolienoms. Kalderos skiriasi nuo ugnikalnio kraterių, kurie paprastai yra mažo skersmens.

REKLAMA
REKLAMA

Campi Flegrei kaldera susiformavo, kai ugnikalnis išsiveržė pirmą kartą. Tai nutiko prieš 39 tūkst. metų. Šis išsiveržimas laikomas didžiausiu išsiveržimu Europoje per pastaruosius 200 tūkst. metų.

REKLAMA

Per šį išsiveržimą pelenai nuklojo tokias tolimas teritorijas, kaip Rusijos centrinė dalis, Italija, Viduržemio jūros pakrantė ir visa Rytų Europa. Išsiveržimas įvyko per ledynmetį.

Dėl šio pelenų sluoksnio žuvo praktiškai visa augmenija, o paveikta teritorija virto dykuma.

Išsiveržimą gali sukelti po žeme judanti magma

Per pastaruosius 70 metų, buvo užfiksuoti trys epizodai, kuomet buvo suaktyvėjusi ugnikalnio veikla. Šeštajame, aštuntajame ir devintajame dešimtmečiuose, tuomet buvo užfiksuotas magmos judėjimas 2,8 km gylyje, kartu kilo ir mažas žemės drebėjimas, kuris šiek tiek kilstelėjo kalderą.

REKLAMA
REKLAMA

Mokslininkai pažymi, kad ankstesniai tyrimais nustatė, jog aplink Campi Flegrei žemė pajudėjo iki 7 cm per pastarąjį dešimtmetį. Mokslininkai mano, kad panaši situacija buvo susidariusi ir prieš 1538 metų išsiveržimą.

Išsiveržimas gali būti tokio dydžio, kaip Vezivijaus Pompėjos sunaikinimo

Vienas tyrimo autorių, Christopher Kilburn, sakė Newsweek, kad didžiausias ugnikalnis išsiveržimas, kuris teoriškai gali atsirasti būtų lygus, garsiąjam Vezuvijaus išsiveržimui, kuris sunaikino Pompėją.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų