REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
18
Pragaro vartai: branduolinių bombų bandymai (nuotr. Vida Press)

Žemė - mūsų namai, kuriuos, pripažinkime, ne taip jau gerai prižiūrime. Kartais atrodo, kad mes ruošiamės savo planetą ir visai sunaikinti. O gal taip ir nutiks? Kelių žmonijos turimų atominių bombų pakaktų Žemei sunaikinti?

18

Žemė - mūsų namai, kuriuos, pripažinkime, ne taip jau gerai prižiūrime. Kartais atrodo, kad mes ruošiamės savo planetą ir visai sunaikinti. O gal taip ir nutiks? Kelių žmonijos turimų atominių bombų pakaktų Žemei sunaikinti?

REKLAMA

Klausimas nėra susijęs su gyvybe Žemėje, o pačia planeta. Gyvybę mūsų planetoje atominiai ginklai tikrai gali išnaikinti. Bet ar visoms mūsų turimoms atominėms bomboms sprogus kas nors liktų iš Žemės planetos?

Pasirodo, tai ne taip jau sunku suskaičiuoti. Žemė iš esmės nėra vientisas kūnas. Jį sudaro galybė mažesnių ir didesnių dalelių, kurias kartu laiko traukos jėga. Būtent tą jėgą nugalėjus būtų galima sakyti, kad planeta sunaikinta. Kitaip ji būtų tik pažeista, galbūt joje išnyktų gyvybė, bet pati Žemė apie Saulę suktųsi ir toliau.

Visuose Žemės branduoliniuose arsenaluose yra daugiau nei 15 tūkstančių branduolinių galvučių, iš kurių maždaug 5 tūkstančiai yra paruoštos sunaikinimui (ne susprogdinimui). Branduolinius ginklus turi JAV, Rusija, Kinija, Jungtinė Karalystė, Prancūzija, Pakistanas, Indija, Izraelis ir Šiaurės Korėja - pastarosios keturios šalys nepriklauso Branduolinio ginklo neplatinimo sutarties šalims. Daugiausia branduolinių galvučių turi JAV ir Rusija - net 88 % viso pasaulio branduolinio arsenalo. Arba net 93 %, jei skaičiuosime ir iš parengties pašalintus ginklus.

REKLAMA
REKLAMA

Tai - didžiuliai skaičiai. Turėkite omenyje, kad šie ginklai tai jau nebe tie, kurie Antrojo pasaulinio karo metais buvo numesti ant Japonijos miestų. Jie - šimtus ar net tūkstančius kartų galingesni. Skaičiuojama, kad galingiausia Rusijos turima bomba numesta ant Niujorko pražudytų daugiau nei 7,5 milijonų žmonių, dar 4,2 milijonai būtų rimtai sužeisti. Taigi, visų atominių ginklų jėga - ne juokas. Bet jos sunaikinti Žemės planetai nepakaktų.

REKLAMA

Žemę viename kūne išlaikanti energija siekia net 2.24 x 10^32 džaulių. Viso planetoje esančio branduolinio arsenalo energija - 2.67 x 10^19 džaulių. Taigi, jis net nepriartėja prie energijos, reikalingos mūsų planetai sunaikinti. Nors tuo gali būti sunku patikti, iš tikrųjų tai visai logiška. Žemė per savo milijardus gyvavimo metų išgyveno daugybė kataklizmų ir susidūrimų su meteoritais. Viena tokia kosminė avarija atplėšė Žemės gabalą, kuris vėliau tapo Mėnuliu.

Jei žmonija būtų labai užsidegusi Žemė susprogdinti, reikėtų daugybės „Ivano“ bombų - galingiausių atominių bombų pasaulyje (dar žinoma kaip „Bomba caras“ (rus. Царь-бомба). Tikslus skaičius - 1 000 000 000 000 000 „Ivano“ bombų. Tai, aišku, nepasiekiama net teoriškai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų