REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Sočiai pavalgyti ryte mėgsta ne kiekvienas, besiteisinant, jog išlipus iš lovos nėra apetito ar laiko, skubant į darbą. Vis dėlto, atsisakant pusryčiauti kenkiame savo organizmui, o viso to rezultatai ilgainiui gali tapti ne itin džiuginantys. Sveikos gyvensenos konsultantė Vidmantė Sabaliauskė teigia, jog nevalgant pusryčių dienos eigoje ne tik ims stigti energijos, tačiau neišvengiami taps ir užkandžiavimai bei persivalgymas, kas sparčiai skatina nereikalingų kilogramų kaupimąsi.

Sočiai pavalgyti ryte mėgsta ne kiekvienas, besiteisinant, jog išlipus iš lovos nėra apetito ar laiko, skubant į darbą. Vis dėlto, atsisakant pusryčiauti kenkiame savo organizmui, o viso to rezultatai ilgainiui gali tapti ne itin džiuginantys. Sveikos gyvensenos konsultantė Vidmantė Sabaliauskė teigia, jog nevalgant pusryčių dienos eigoje ne tik ims stigti energijos, tačiau neišvengiami taps ir užkandžiavimai bei persivalgymas, kas sparčiai skatina nereikalingų kilogramų kaupimąsi.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Ryte atsisakius pusryčiauti, o vėliau įsibėgėjus dienai, ypač antroje dienos pusėje, padidės poreikis vartoti didesnį maisto kiekį kitų valgymų metu. Tuomet nesunaudota energija kaupiama kūne riebalų pavidalu, todėl įprotis praleisti pusryčius didina antsvorio riziką. Moksliniai tyrimai įrodė, kad rytas – pats geriausias laikas organizmą pakrauti atsargomis visai dienai bei nustatyta, jog ryte suvalgytas maistas yra perdirbamas į energiją.

REKLAMA

Taigi, jeigu dienos pradžioje negaunate reikiamo kiekio maistingų medžiagų, galima teigti, jog dar mažiausiai iki vidurdienio jūsų organizmas nepabus, jausite energijos stoką, bus sunku susikoncentruoti. Taip pat tie, kurie nevalgo pusryčių, labiau yra linkę jausti stresą bei nuovargį“, – sako pašnekovė.

Netinkamas maistas pusryčiams

Pusryčiai ne tik padeda mūsų organizmui pabusti, suteikia žvalumo, energijos, bet ir greitina medžiagų apykaitą, o subalansuota mityba stiprina organizmo imuninę sistemą. Visgi, specialistė akcentuoja, jog svarbu ne tik pavalgyti, bet ir pasirinkti sveiką bei visavertį maistą.

REKLAMA
REKLAMA

„Nepatartina valgyti riebaus, daug gyvulinių baltymų turinčio maisto. Nuo tokio pusryčių pasirinkimo organizmas nepabustų, o priešingai – apsunktų, energiją atiduotų virškinimo procesui. Toks maistas, kaip sausi pusryčiai, javainiai, sūreliai, bandelės ar sausainiai, kuriuose gausu cukraus ir greitųjų angliavandenių taip pat nėra tinkamas pasirinkimas, kadangi jų sukeltas cukraus šuolis kraujyje yra laikinas. Paskanavus šių produktų netrukus ne tik norėsite valgyti, bet ir pajusite nuovargį“, – pataria Vidmantė Sabaliauskė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Sumuštiniai pusryčiams – sveika?

Vienas populiariausių ir daugelio itin mėgstamas pasirinkimas pusryčiams – sumuštiniai, tačiau šie dažnai nėra priskiriami prie sveikatai palankaus maisto. Vis dėlto, anot specialistės, sveikai paruoštas sumuštinis taip pat yra tinkamas. Tam geriausia rinktis bemielę, pilnagrūdę duoną, kaip priedą naudoti lengviau virškinamą liesą mėsą, kaip vištiena, kalakutiena, taip pat tinka kiaušiniai ar sūdyta lašiša.

Svarbiausias produktas ruošiant sveikus sumuštinius – daržovės, kurių turėtų būti kuo daugiau. Agurkai, pomidorai, avokadai, salotos, špinatai, daigai, paprikos ir kitos mėgstamos daržovės bus puikus ingredientas, kadangi jos turi būtinų organizmui mineralų ir gerina virškinimą.

REKLAMA

„Kitas populiarus pasirinkimas yra gyvulinių baltymų produktai – tai kiaušiniai, kiaušinienės, omletai, jogurtas, varškės produktai. Toks maistas itin suteikia sotumo jausmą, tačiau nesuteikia pakankamai energijos, kuri ryte mums tokia reikalinga. Suvalgę baltyminio maisto iš pradžių jausitės puikiai, visgi antroje dienos pusėje organizmas gali pradėti reikalauti greito energijos papildymo – greitųjų angliavandenių, kaip saldūs, miltiniai patiekalai. Taigi, tokie pusryčiai neturėtų būti valgomi kasdien“, – patarimais dalinasi sveikos gyvensenos konsultantė.

REKLAMA

Vaisių kokteiliai – blogas pasirinkimas

Tinkamiausias pasirinkimas pusryčiams yra įvairios košės. Tai geras, lėtai pasisavinamų, sudėtinių angliavandenių šaltinis, kuris padeda pradėti dieną žvaliai. Grikių, sorų, avižų, ryžių, bolivinės balandos košės – visi pasirinkimai tinkami, o geriausia, jei kasdien valgomos vis skirtingos košės.

Tokiu būdu organizmas gauna itin daug įvairių maistinių medžiagų ir, be abejo, nepabosta skonis. Taip pat pašnekovė tvirtina, jog košes puikiai tinka gardinti vaisiais, įvairiomis sėklomis, smulkintais riešutais, riešutų sviestu, medumi, o tiems, kas nemėgsta saldžių košių, puikus pasirinkimas įvairios prieskoninės žolelės ar daržovės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Vaisių kokteiliai taip pat yra dažnas ir daugelio manymu vienas iš sveikiausių pusryčių variantų. Be abejo, vaisiai yra puikus vitaminų, mineralų ir skaidulų šaltinis, todėl visos dienos mityboje jie yra būtini. Vis dėlto, vaisius labiau tinka rinktis užkandžiams, nei kaip pagrindinį pusryčių valgį. Valgydami tik vaisius ar gerdami vaisių, daržovių kokteilius, negauname lėtai pasisavinamos energijos, jie neturi savybės palaikyti pastovų gliukozės kiekį bei sotumo jausmą.

Vaisiuose daug cukraus, suvalgius nemažą kiekį ryte, esant tuščiam skrandžiui, greitai pakils gliukozės kiekis kraujyje, o tokie šuoliai skatina riebalų kaupimo procesą. Kadangi vaisiai susideda iš greitai pasisavinamų angliavandenių, jie nesuteikia ilgalaikio sotumo jausmo.

REKLAMA

Vaisiai ir uogos puikiai tinka kaip priedas prie košių, kadangi valgant vaisius su sudėtiniai angliavandeniais bus sulėtintas vaisiuose esančių angliavandenių pasisavinimas“, – kalba Vidmantė Sabaliauskė.

Pašnekovė pataria bei primena, jog gera dienos pradžia labai svarbi mūsų kūnui ir sielai, taigi pusryčiai bei teigiamos mintys – puikus būdas pradėti kiekvieną dieną. Atsikelkite anksčiau, kad neskubėdami galėtumėte mėgautis pusryčiais, taip pasisemsite geros energijos visai dienai. Išėję iš namų nepapusryčiavę, neišvengsite streso ir blogos nuotaikos, o tiems, kurie teigia, kad ryte negali ar nenori valgyti, reikia suprasti, kad pusryčių valgymas yra tiesiog sveikas įprotis, kuris formuojamas kasdien ir jau po savaitės pastangų taps jūsų kasdienybe.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų